Hoe kiest u een beleggingsfonds voor uw kind?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Als ouder van een of meer jonge kinderen heeft u verschillende opties om voor hen te sparen. Een van die opties is beleggen. Maar hoe kiest u nu een geschikt beleggingsfonds voor uw kind? Wij vertellen u graag alles over de do’s & don’ts van deze spaarvorm.

Een beleggingsfonds, wat houdt dat in?

Wanneer u overweegt om te investeren in de toekomst van uw kind, komt u al snel uit bij de term 'beleggingsfonds'. Maar wat is dat precies? Wel, een beleggingsfonds is een fonds dat geld van meerdere beleggers verzamelt om gezamenlijk te investeren in een breed scala van activa zoals aandelen, obligaties, vastgoed of andere financiële instrumenten. Een soort verzamelpunt voor beleggers dus. Doordat u samen met anderen investeert – wat al vanaf een klein bedrag mogelijk is -, hangt niet al uw geld af van het succes van één bedrijf of sector. Daardoor zijn er minder risico’s dan bij individuele aandelen. Een team van experts beheert en optimaliseert deze 'verzamelpot', zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw investering. Kortom, een interessante optie wanneer u een mooi bedrag wil opbouwen voor de toekomst van uw kind. Zonder dat u zelf expert hoeft te zijn in beleggen.

Waarom zou u überhaupt beleggen voor uw kind?

Beleggen voor uw kind(eren) heeft verschillende voordelen. Naast het feit dat u hen al van kinds af aan betrekt bij het concept van sparen en beleggen, kunnen ook volgende factoren een rol spelen: • Hogere opbrengst Kinderen hebben het voordeel van tijd, waardoor de beleggingen die u voor hen doet de kans krijgen om te groeien. Daardoor creëert u met beleggen een hogere opbrengst dan met een traditionele spaarrekening. • Financiële veiligheid Als u meteen start met beleggen, bouwt u een financiële buffer op voor uw kind. Dit helpt hen bij toekomstige financiële mijlpalen, zoals studiekosten of een eerste woning kopen. • Instappen met klein bedrag Met een beleggingsfonds investeert u al vanaf een klein bedrag in een uitgebreide portefeuille. Dit biedt een potentieel grotere groei dan een spaarrekening. • Flexibiliteit Bij verschillende beleggingsfondsen draagt u bij wanneer het u het best uitkomt. Dat maakt het makkelijker om te investeren in de toekomst van uw kind zonder dat het een last wordt voor uw huidige financiële situatie. • Risicospreiding Doet u enkel aan klassiek sparen? Dan verliest uw geld op lange termijn aan waarde. Beleggen brengt ook risico’s met zich mee, de waarde kan bijvoorbeeld dalen. Weet ook dat er in het algemeen enkele aandachtspunten en risico’s zijn verbonden aan deze vorm van sparen. Hier leest u er meer over.

AdobeStock 671862447

Op lange termijn brengt beleggen veel meer op dan een traditionele spaarrekening. En nóg veel meer dan het klassieke spaarvarken uiteraard.

Hoe begint u eraan?

Algemeen geldt: hoe vroeger u begint met beleggen, hoe groter het rente-op-rente effect, oftewel het effect dat ervoor zorgt dat uw vermogen op lange termijn sneller groeit. Beslis eerst hoeveel u wil beleggen, voor welke frequentie en welk risiconiveau u gaat (hier gaan we onderaan verder op in). Beleggen kan al vanaf kleine bedragen, zoals € 10 per maand of zelfs € 25 per jaar. Vaak zelfs zonder in- en uitstapkosten. Nog een keuze die u moet maken: opent u het beleggingsfonds op naam van uw kind of op uw naam met uw kind als begunstigde? Als u voor de eerste optie kiest, behoren de fondsen toe aan uw kind en krijgt hij of zij de controle over het fonds op z’n 18 jaar. Bij de tweede optie behoren de fondsen toe aan u. U behoudt dus altijd de controle. Goed om te weten hierbij is dat indien u sterft vóór uw kind 18 is en uw beleggingsfonds staat op naam van uw kind, er mogelijks geen successierechten betaald moeten worden. Dit omdat het geld al op naam van uw kind staat. Koos u voor een fonds op uw naam met uw kind als begunstigde? Dan gaat het geld naar het kind op de overeengekomen datum of wordt hij houder van het fonds, maar moeten er wél successierechten betaald worden. Want u bent als ouder de wettelijke eigenaar van het bedrag op de rekening.

Wat zijn uw opties?

Voor u een beleggingsfonds kiest, overweegt u best eerst welk risiconiveau u bereid bent te nemen met kapitaal dat bestemd is voor uw kinderen. Die niveaus hangen ook vast aan verschillende potentiële groottes van rendement. Hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement, maar ook hoe hoger het risico dat u geld verliest. In ons KEYPLAN for Kids hanteren we volgende 4 opties: • Voorzichtig Hiermee heeft u de grootste kans op behoud van uw kapitaal. Het risico dat de waarde van de activa waarin het fonds investeert, schommelt, is hier het laagst. Maar deze keuze brengt wellicht ook het minst op aan het einde van de rit. • Evenwichtig Zoals de naam aangeeft: dit is een mooi evenwicht tussen voorzichtig en gedurfd beleggen. Dit KEYPLAN brengt niet het meest op, maar het risico blijft wel beperkt. • Gedurfd Dit plan kan u het hoogste rendement opleveren, maar tegelijkertijd hangt hier ook het grootste beleggingsrisico aan vast. De waarde kan hier namelijk het hardst schommelen. En die schommeling kan zowel de hoogte in gaan als de laagte. • À la carte Met deze optie stelt u zelf uw KEYPLAN samen. In totaal zijn er wel 40 zorgvuldig geselecteerde fondsen om mee aan de slag te gaan. Elke optie brengt een eigen risico met zich mee. Wanneer u belegt, bestaat de kans dat u ook verlies maakt. Hier krijgt u er een duidelijker beeld van.

Beleggingsfonds voor uw kind kiezen? Bereken nu uw rendement!

Just do it, stelde een wijze slogan ooit. En dat kunnen wij alleen maar beamen! Begin vandaag nog met beleggen voor uw kind. Nu weet u intussen: hoe vroeger u ermee begint, hoe meer het opbrengt. Benieuwd hoeveel dat precies is? Bereken het snel met onze gebruiksvriendelijke simulator. Uw oogappel(s) zullen er sowieso blij mee zijn op hun 18de verjaardag. Bereken nu

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren