Beleggen in AI: hype of ticket voor de toekomst?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Hypes op de beurs komen en gaan. Metaverse, blockchain, waterstof … ook de jongste jaren hebben we beleggers zien watertanden bij de opkomst of doorbraak van nieuwe technologieën. Tot de hoge verwachtingen onvoldoende ingelost werden, beleggers hun winst namen en het enthousiasme begon te koelen ...

Is AI gewoon de volgende hype in de rij? Of is het ditmaal anders?

Een technologie voor iedereen en overal

Op het eerste gezicht heeft AI het potentieel om potten te breken. Het is namelijk een technologie waar we allemaal wat aan hebben. AI helpt spam uit uw mailbox te filteren. AI zorgt ervoor dat u gepersonaliseerde advertenties ziet als u surft. AI helpt u de snelste weg te nemen. Enzovoort. Terwijl de ontwikkelingen op vlak van AI lange tijd ‘onder de motorkap’ zaten verborgen, heeft de komst van Large Language Models (zoals ChatGPT) de technologie in de schijnwerpers gekatapulteerd. Een lang document samenvatten of een eenvoudige app bouwen: dankzij AI kan het, ook al heeft u geen talenknobbel of bent u geen IT-wizard. Iedereen met een internetverbinding - dat zijn ondertussen ruim 5 miljard mensen - kan sinds kort met een minimum aan kennis aan de slag met de technologie, zonder duur abonnement of gespecialiseerde apparatuur.

Impact in alle sectoren

Ten tweede is AI een technologie die niet beperkt is tot één industrie of sector, maar overal zijn nut en meerwaarde kan bewijzen. Van gezondheidszorg tot onderwijs, van transport tot landbouw, AI heeft het potentieel om de manier waarop we werken, leren en leven mee te veranderen. Het is zelfs best mogelijk dat AI volledig nieuwe sectoren zal doen ontspruiten, zoals dat vroeger ook gebeurd is. Grote technologische doorbraken (stoommachines, massaproductie, computer en internet) hebben onze productiviteit en welvaart verhoogd, waardoor er meer vraag kwam naar andere diensten. Denk aan de online handel en streamingdiensten die zijn voortgekomen uit het internet. Ook AI heeft het potentieel om zulke verschuivingen op gang te trappen.

Voorsprong op een (onzekere) toekomst

Het potentieel ziet er dus veelbelovend uit, daar zijn heel wat mensen het over eens. Het enthousiasme en de verwachtingen voor de technologie zijn momenteel zelfs roodgloeiend. Net daarom is het ook zinvol om een gezonde dosis voorzichtigheid aan de dag te leggen. Zeker als u overweegt om in AI te beleggen.

De jongste maanden volstond het voor bedrijven om hun aandelenkoersen te zien stijgen, simpelweg door erop te hinten dat artificiële intelligentie ook potentieel biedt voor hun business. Sommige beleggers gingen tegen elke prijs op zoek naar blootstelling aan de technologie. Bepaalde verlieslatende AI-bedrijven zagen hun marktwaarde in nauwelijks een half jaar verdubbelen. Hoewel heel wat bedrijven hun mooie ambities op vlak van AI nog moeten waarmaken, namen beleggers al een voorsprong op de toekomst. Als u momenteel overweegt om te beleggen in AI zit u dus misschien zelf in een moeilijke spreidstand. Enerzijds is de technologie veelbelovend en is het een interessant thema. Anderzijds is het onzeker of de stormloop op alles wat naar AI smaakt wel of nu al helemaal gerechtvaardigd is.

Een veelzijdig beleggingsthema

Als u zelf overtuigd bent van het beleggingspotentieel - op korte en/of lange termijn - dan zijn er vandaag grofweg vier subthema’s waarin u kan beleggen.

  • AI-chipproducenten: Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en vervaardigen van de hardware die nodig is om AI-toepassingen te laten werken. Deze bedrijven zoals Nvidea en AMD bieden een indirecte manier om te profiteren van de groei van AI, aangezien hun producten essentieel zijn voor de werking van AI-systemen.
  • AI-softwareontwikkelaars: Deze bedrijven creëren de programma's en algoritmen die AI-systemen laten werken. Dit kan variëren van grote techbedrijven zoals Alphabet en Microsoft, die hun eigen AI-platforms hebben, tot kleinere startups die zich richten op specifieke toepassingen van AI.
  • Data-analysebedrijven: AI is sterk afhankelijk van grote hoeveelheden data om te functioneren. Data is ‘eten en drinken’ voor AI. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzamelen, analyseren en beheren van deze data kunnen een investeringsmogelijkheid bieden.
  • Toepassingsgerichte bedrijven: Dit zijn ondernemingen die AI gebruiken om specifieke problemen op te lossen of diensten aan te bieden in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, transport, en meer.

Hoe beleggen in AI?

Beleggen in AI is een relatief recent fenomeen. Er zijn enerzijds ondernemingen die volledig afhankelijk zijn van AI voor hun inkomsten, en anderzijds zijn er bedrijven die slechts een fractie van hun inkomsten uit AI genereren. De complexiteit van AI, de snelheid van technologische vooruitgang, en de expertise die nodig is om het innovatiepotentieel en de langetermijnvooruitzichten van bedrijven te beoordelen, maken het voor beleggers soms moeilijk om dit thema volledig te begrijpen en te benutten. Dit indachtig, kan beleggen in AI via individuele aandelen, trackers (ETF’s) of actief beheerde beleggingsfondsen. Welke van die drie eventueel geschikt is, hangt onder meer af van uw risico-appetijt, kennis van het thema en tijd die u in uw beleggingen wil steken. Wil en kan u grote risico’s nemen, en is het de bedoeling om mee te surfen met het sentiment en dagelijks te kopen en verkopen? Dan kunnen aandelen misschien geschikt zijn. Belegt u voor de lange termijn, en wil u een meer gediversifieerde blootstelling? Dan kunnen ETF's of actief beheerde beleggingsfondsen die zich richten op AI een mogelijke oplossing zijn.


Op zoek naar trackers of fondsen rond het thema AI?

  • Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
  • Klik bovenaan op Geavanceerd, naast zoek op instrument naam, symbool of ISIN
  • Vink Tracker en/of Fonds aan
  • Zoek op de term Artificial

Andere artikels die u mogelijk interesseren