Hoe kan ik beter beleggen of sparen voor mijn kind?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

U wilt uw kinderen een mooi startkapitaal geven wanneer ze hun volwassen leven starten. Maar houdt u vast aan de traditionele manier van sparen voor uw kind of verruimt u uw spaarhorizon en wilt u beleggen overwegen? Wij lichten beide opties toe.

Waarom zou ik sparen voor mijn kind?

Traditioneel sparen voor uw kind is nog steeds een populaire optie. Er hangen verschillende voordelen aan vast, maar weet ook dat er een aantal aandachtspunten zijn. Een overzicht van de belangrijkste zaken waar u best rekening mee houdt vooraf:

De voordelen van traditioneel sparen :

Financiële veiligheid Een spaarrekening is een veilige plek om geld opzij te zetten voor de toekomst van uw kind, zoals voor hogere studies of de aankoop van een eerste woning. • Gegarandeerde groei De rente op een spaarrekening is laag, maar ze is er wel. Dat wil zeggen dat het geld op uw spaarrekening gegarandeerd toeneemt, ook al is dat maar enkele euro’s per jaar. • Eenvoud en toegankelijkheid U opent en beheert heel eenvoudig een spaarrekening voor uw kind. Dat is vaak met een paar clicks in uw bankapp al in orde! Daarnaast is het geld dat erop staat altijd beschikbaar.

De aandachtspunten van traditioneel sparen:

Doorgaans beperkt rendement De grootste uitdaging van traditioneel sparen in het huidige economische klimaat is de lage rente. Die ligt bij veel banken zelfs onder de 1%. Daardoor groeit uw geld aan een heel traag tempo. • Effect van inflatie Hoewel sparen veilig is, kan de waarde van uw geld afnemen door inflatie. Wat u bijvoorbeeld vandaag koopt voor het gespaarde bedrag, koopt u in de toekomst niet meer voor datzelfde bedrag.

Wat zijn mijn opties als ik een spaarrekening wil openen?

Ondanks de lage rente, is een spaarrekening nog altijd een grote favoriet bij jonge ouders. Vooral omdat het eenvoudig en veilig is. Stel uzelf eerst een aantal vragen voor u zo’n extra rekening opent. • Hoe lang wilt u sparen: legt u de periode op voorhand vast of plakt u er geen tijdstip op? • Hoeveel wilt u per maand of per jaar op die spaarrekening zetten? • Op wie z’n naam opent u de spaarrekening? Wanneer u een rekening opent op naam van uw kind, behoort het geld op die rekening toe aan uw kind. U kan er regelmatig geld op storten, maar geld afhalen is niet zomaar mogelijk. Wordt uw kind 18 jaar? Dan heeft u geen controle meer over de rekening en gaat het spaargeld automatisch naar hem of haar. Bij een rekening op uw eigen naam behoudt u zelf de volledige controle. U bepaalt of u nog geld van die spaarrekening afhaalt en wanneer u uw kind het bedrag schenkt. Doet u in 2024 een schenking hoger dan € 6.633 (per kind)? Dan moet u schenkbelasting betalen. Overlijdt u voor u het geld heeft geschonken? Dan moet uw kind hier erflasten op betalen.

BlogBody-SparenVoorKi

Hoe vroeger u begint met sparen of beleggen, hoe meer het opbrengt. Uw oogappel(s) zullen u sowieso dankbaar zijn op hun 18de verjaardag!

Doe ik dan beter aan beleggen?

Beleggen is de laatste jaren stevig in opmars. Is het effectief een slimme keuze voor uw kind? Absoluut! Maar er zijn ook zaken om rekening mee te houden.

De voordelen van beleggen voor mijn kind:

Hoger rendement In vergelijking met traditioneel sparen, biedt beleggen een grotere kans op een hoger rendement. • Time is money Hoe vroeger u begint, hoe groter het rente-op-rente effect. Dit effect doet het vermogen over een lange periode steeds sneller groeien. Begint u meteen bij de geboorte met beleggen? Dan is het effect en het rendement op 18 jaar tijd veel groter dan wanneer u bijvoorbeeld pas op 12 jaar hiermee start.

De aandachtspunten van beleggen:

Risico Het grootste aandachtspunt van beleggen is dat het bepaalde risico’s met zich kan meebrengen. De waarde van uw belegging kan namelijk schommelen. Zowel in de positieve als in de negatieve richting. Er is bovendien geen garantie op een hoog positief rendement. • Iets meer inleeswerk nodig Beleggen is iets complexer dan traditioneel sparen. Advies van professionals komt dus goed van pas. Achteraf houdt u ook best de schommelingen van uw rendementen goed in de gaten. • Geduld Voor het hoogste rendement heeft u het meeste geduld nodig. Beleggingen brengen het meeste op lange termijn op. Beleg dus enkel met een bedrag dat u verschillende jaren kan missen.

Wat zijn mijn opties wanneer ik wil beleggen?

U kan ervoor kiezen om zelf – via een tussenpersoon - te beleggen op de beurs. Maar hiervoor heeft u kennis, tijd én opvolging nodig. Er bestaat ook een beleggingsfonds. Dit is een pool van financiële middelen van verschillende beleggers. Hiermee investeert het fonds in een divers portfolio van aandelen, obligaties of andere financiële activa. Het doel? Uw investeringen spreiden zonder dat u zelf hoeft te beleggen in alle verschillende opties waaruit de portefeuille van een fonds bestaat. U bepaalt eerst de periode van uw beleggingsfonds , hoeveel u wilt investeren en op wiens naam u het fonds opent. Ook hier kan dit op uw naam of op naam van uw kind gebeuren. Hierbij gelden dezelfde regels als bij een spaarrekening. Weet dat u al belegt vanaf kleine bedragen, afhankelijk van de bank en het plan die u kiest. Dat kan al vanaf € 10 per maand of € 25 per jaar, zoals in ons Keyplan for Kids. Wat verschilt bij een spaarrekening is dat u voor u een beleggingsfonds kiest, eerst een risiconiveau dient te kiezen. Hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Gaat u voor het grootste risico dat de waarde van de activa waarin het fonds investeert, schommelt? Dan kan u dat het meest opbrengen. Wilt u liever een beperkt risico? Dan blijft uw rendement ook beperkt. Weet wel dat, aangezien een fonds uw belegging spreidt over verschillende aandelen en obligaties – en niet alles inzet op 1 speler– uw risico sowieso beperkt is en eventuele dalingen weer worden goedgemaakt op lange termijn.

Beleggen of sparen voor uw kind? U kiest!

Conclusie: u heeft 2 mooie opties voor u liggen met elk hun eigen voordelen en mogelijke obstakels. Een traditionele spaarrekening brengt weinig risico met zich mee, maar het rendement is ook beperkt. Terwijl u met een beleggingsfonds moet rekening houden met beleggingsrisico’s, maar het ook meer op lange termijn kan opbrengen. Heeft u voldoende kapitaal in handen en kan u het geld missen voor verschillende jaren? Dan is beleggen wellicht de beste optie. Indien u hier niet over beschikt, komt een spaarrekening mogelijk beter uit. Benieuwd hoeveel een beleggingsfonds u effectief opbrengt? Bereken het meteen met onze simulator! Bereken nu

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren