Beurs versus bakstenen: 1-0

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Belgen hebben een rotsvast vertrouwen in vastgoed. Maar rendeert het ook beter dan aandelen?

Wie de jongste jaren op huizenjacht was, voelde dat stevig in zijn portemonnee. Of het nu om een kleine studio of een riante villa gaat: vastgoedprijzen zitten stevig in de lift. De historisch lage rente op hypothecaire leningen is een van verklaringen. Kopers die meer geld kunnen lenen, betekent verkopers die hun prijzen doen stijgen.

Nochtans is het niet allemaal ‘de schuld’ van de lage rente. De vraag naar vastgoed neemt ook toe door het stijgende aantal inwoners en het toenemende aantal kleinere gezinnen. Gevolg is dat steeds meer, maar kleinere gezinnen een woning zoeken. Daarnaast kopen steeds meer Belgen vastgoed om hun vermogen te diversifiëren en/of extra inkomsten te genereren.

Bekijken we de prijzen van het vastgoed van grofweg de jongste 50 jaar, dan spreken de cijfers voor zich. Ondanks enkele dipjes, gaan de grafieken vlot omhoog.

Verkoop van onroerende goederen in België volgens aard op het kadastrale plan - gemiddelde, reële prijs (1973 - 2017)

sale of real estate

Bron: Statbel

 

Belgische aandelen vs Belgisch vastgoed: 1-0

Belgisch vastgoed? Dat is kassa kassa, zou u op het eerste gezicht denken. Maar wat als we Belgisch vastgoed eens naast Belgische aandelen leggen? De Tijd dook in 2018 in de archieven en maakte de vergelijking. De zakenkrant berekende het gemiddelde rendement van alle Belgische aandelen die van begin 1968 tot eind 2017 op de Brusselse beurs noteerden. De uitgekeerde dividenden werden hierbij meegerekend, met de veronderstelling dat de dividenden meteen herbelegd werden in het onderliggende aandeel. Daarnaast werd rekening gehouden met de inflatie om tot een reëel rendement te komen. Het resultaat? Belegde u begin 1968 1.000 euro op de Brusselse beurs, dan had u eind 2017 22.800 euro op zak (na inflatie). Dat is een rendement van 6,5% op jaarbasis. En hierbij zijn ook de beurscraches van 1974 en 2008 meegerekend.

Wie in vastgoed belegde deed een minder goede zaak: de 1.000 euro die u 1968 in bakstenen stak, waren eind 2017 2.500 euro waard (na inflatie), een rendement van 1,8% op jaarbasis. Uiteraard hoort er ook een korreltje zout bij deze vergelijking. Zo wordt er aan de ene kant geen rekening gehouden met eventuele rendementen afkomstig van huur, maar aan de andere kant wordt er ook geen rekening gehouden met onderhoudsinvesteringen en eventuele leegstand. Toch blijft het verschil overduidelijk.


1.000 euro belegd in Belgische aandelen in 1968 = 22.800 euro eind 2017 (na inflatie)

1.000 euro geïnvesteerd in Belgisch vastgoed in 1968 = 2.500 euro eind 2017 (na inflatie)


Bron: De Tijd

Internationale aandelen vs Belgisch vastgoed: 1-0

Bij Credit Suisse doken ze nog dieper de archiefkasten in. Op basis van data uit 23 representatieve landen blijkt dat aandelen tussen 1900 en 2017 jaarlijks een gemiddeld rendement van 5,2% genereerden (na inflatie). Kijken we naar de jongste 50 jaar dan bedraagt het rendement 5,3% per jaar. In diezelfde periode genereerden Europese aandelen 6,3% en Amerikaanse aandelen 5,7% jaarlijks rendement.

Jaarlijks rendement 1968-2017 na inflatie

  • Belgisch vastgoed: 1.8%
  • Belgische aandelen: 6.5%
  • Europese aandelen: 6.3%
  • Amerikaanse aandelen: 5.7%
  • Wereldwijde aandelen: 5.3%

Bron: De Tijd & Credit Suisse

Conclusie? Vergelijkt u aandelen met Belgisch vastgoed, dan hebben aandelen historisch gezien een duidelijk hoger rendement. Behalve het rendement dient u ook rekening te houden met andere zaken als u de vergelijking maakt. Zoals de tijd, energie en kosten die u in uw beleggingen of bakstenen investeert.

Bronnen: Statbel, Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2018, De Tijd

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren