Al eens gedacht aan beleggen in Latijns-Amerika?
Keytrade Bank
keytradebank.be
18 juli 2025
3 minuten te lezen
Internationale beleggers lijken terug te keren naar Latijns-Amerika, dankzij de lage waarderingen, mogelijkheden voor diversificatie en stabiliserende fundamenten. De regio blijft echter geen evidente bestemming. Wat moet u weten voordat u in deze markt duikt?
Latijns-Amerika laveert momenteel tussen wereldwijde handelsspanningen en eigen, soms hardnekkige groeibelemmeringen. Het IMF verlaagde recent nog zijn economische groeiverwachting voor de hele regio voor dit jaar: van 2,5% groei van het bbp naar 2%. Vorig jaar groeide de regio nog met 2,4%.
De nervositeit rond het Amerikaanse tarievenbeleid – en de impact daarvan op werkgelegenheid en consumptie – laat zich dus voelen, vooral in Mexico. Maar wie alleen naar het negatieve en de korte termijn kijkt, mist het bredere plaatje. Want net in periodes van onzekerheid ontstaan vaak nieuwe beleggingskansen.
1. Waarom (nu) Latijns-Amerika?
De markten in Latijns-Amerika (LatAm) staan vandaag weer in de schijnwerpers. Volgens Reuters zien veel internationale beleggers de regio zelfs als ‘een topbestemming’ nu ze hun portefeuilles willen diversifiëren weg van Wall Street.
- Lage waarderingen. In vergelijking met veel ‘ontwikkelde’ markten zijn Latijns-Amerikaanse aandelen relatief laag gewaardeerd. Momenteel betaalt u volgens Reuters voor LatAm-bedrijven in de MSCI-indexen zo’n 9 per dollar bedrijfswinst per jaar, terwijl dat voor de developed markets ruim 19 dollar is (situatie juli 2025). Dat suggereert dat LatAm-aandelen op papier nog veel inhaalpotentieel hebben. Bovendien noteren de regionale indices na flinke dalingen in 2024 dit jaar al zo’n 20% hoger in dollar, wat mogelijk betekent dat er een remonte ingezet is (situatie juli 2025).
- Diversificatie. In een wereld gekleurd door geopolitieke spanningen en handelstwisten, kan Latijns-Amerika een waardevolle aanvulling zijn op traditionele portefeuilles die vooral in Amerikaanse en Europese beleggingen geconcentreerd zijn. De regio is rijk aan grondstoffen, van koper en lithium die belangrijk zijn voor de energietransitie tot landbouwproducten om de wereld te voeden: koffie, cacao, suikerriet, vlees, tropisch fruit, noem maar op. Brazilië is een van ’s werelds grootste producenten van ijzererts, soja, rundvlees en ethanol; Chili domineert de kopermarkt; Peru is een grote speler in goud en zilver; Mexico is sterk in manufacturing, olie en gas…
- Stabiliserende fundamenten. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben lessen getrokken uit vroegere crises en hun instellingen versterkt. Centrale banken namen de jongste jaren in veel gevallen snel actie tegen inflatie en boekten daarmee meer geloofwaardigheid bij beleggers. Ook de begrotingsdiscipline verbeterde in sommige landen, al blijft dat van land tot land sterk verschillen.
- Consumenten en diensten. Een groeiende middenklasse wil smartphones, hypotheken, verzekeringen, gezondheidszorg en vrijetijdsproducten. In verscheidene landen neemt de werkgelegenheid toe. Succesvolle bedrijven zoals het Argentijnse onlineplatform MercadoLibre of de Braziliaanse bank Nubank illustreren het potentieel van consumenten- en dienstensectoren in de regio. Kapitaal voor startups in Latijns-Amerika groeide met 26% in 2024 ten opzichte van 2023, meer dan in Europa (7% groei) en Zuidoost-Azië (34% krimp).
- Open markten. Latijns-Amerika blijft zich onderscheiden door zijn relatief open handelsstructuren. Ondanks de toename van handelsbarrières wereldwijd, hebben veel Latijns-Amerikaanse economieën hun markten verder opengesteld en handelsakkoorden gesloten, zowel binnen de regio als met partners buiten het continent.
2. Wat zijn de risico’s en hoe ermee omgaan?
Naast kansen kent Latijns-Amerika ook verschillende uitdagingen die beleggers steeds in het achterhoofd moeten houden:
- Politieke en beleidsrisico’s. Het politieke klimaat in veel LatAm-landen kan best grillig zijn. Presidenten kunnen radicale maatregelen nemen (sociale programma’s, nationalisaties, kapitaalcontroles) of de beleidskoers veranderen na verkiezingen. Spreiding over verschillende landen is dus belangrijk.
- Handelsconflicten en macro-invloed. Handelstarieven kunnen de exportinkomsten raken. Tegelijk kunnen wisselende vraag in de VS en China de groei beïnvloeden. Daarom kan het nuttig zijn om ook te kijken naar bedrijven en sectoren die minder van export afhankelijk zijn.
- Volatiliteit (deel 1). Latijns-Amerikaanse markten kunnen harder op- en neergaan. In 2024 daalde de MSCI LatAm-index bijvoorbeeld 25% tegenover 2023, terwijl die van de bredere opkomende markten steeg. Regelmatig kleine bedragen beleggen kan daarom zinvoller zijn dan alles in één keer in te leggen.
- Volatiliteit (deel 2). Veel Zuid-Amerikaanse munten zijn gevoelig voor mondiale trends. Zo behoorden de Braziliaanse real en Mexicaanse peso in 2024 tot de slechtst presterende valuta’s van de groeilanden. Een plotselinge opwaardering van de dollar of stijgende buitenlandse rente kan de lokale munten laten kelderen, waardoor de lokale aandelenwaarde voor buitenlandse beleggers daalt. Om dat te counteren kunt u ervoor kiezen om in valuta-afgedekte producten te beleggen (hedging).
- Conjunctuur- en grondstoffenrisico’s. Omdat veel LatAm-economieën sterk afhankelijk zijn van grondstoffen, kunnen grote prijsschommelingen hun economie flink beïnvloeden. Spreid daarom over sectoren, bijvoorbeeld door grondstofgerelateerde aandelen met lokale consumentenaandelen of dienstverleners te combineren.
3. Hoe beleggen in Latijns-Amerika?
- Aandelen-ETF’s en fondsen. Dit is voor veel beleggers de makkelijkste route. Er bestaan fondsen en ETF’s die zich specifiek richten op Latijns-Amerika (bijvoorbeeld op de MSCI Latin America Index, of regionaal zoals Latijns-Amerika ex-Brazilië). Ook breder samengestelde emerging markets fondsen bevatten vaak een (kleiner) aandeel LatAm. Zo krijgt u met één transactie spreiding over meerdere landen en sectoren.
- Direct in individuele aandelen. Voor wie meer controle wil: veel grote Latijns-Amerikaanse ondernemingen zijn op de internationale markt verhandelbaar. Denk aan Petrobras en Vale (Brazilië, grondstoffen), Sociedad Química y Minera de Chile (´s werelds grootste lithiumproducent), América Móvil of Cemex (Mexico, telecom en bouwmaterialen) of MercadoLibre (Argentinië, e-commerce). Deze aandelen kunt u vaak via ADR’s kopen. Een ADR is een certificaat dat wordt uitgegeven door een Amerikaanse bank en vertegenwoordigt het eigendom van een aandeel in het buitenlands bedrijf. Ze worden verhandeld op de beurzen zoals gewone aandelen, wat het voor Europese beleggers eenvoudiger maakt om Latijns-Amerikaanse bedrijven in portefeuille op te nemen.
- Commodities en grondstoffenfondsen. Een indirecte manier is beleggen in grondstoffen die veel in LatAm voorkomen. U belegt dan in grondstoffen-ETF’s of in wereldspelers in de sector (mijnbouwbedrijven met grote LatAm-activa bijvoorbeeld). Dit is relevant als u vooral met de grondstoffenkant mee wilt profiteren.
Zorg er in elk geval voor dat Latijns-Amerika niet uw enige focus is, maar een onderdeel van een gespreide portefeuille. Wie belegt, combineert LatAm blootstelling met andere geografische regio’s. De regio spreekt in de regel beleggers aan met een lange beleggingshorizon, die wat meer risico kunnen en willen nemen en beleggers die extra diversificatie wensen.
Raadpleeg vóór u belegt de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten.
Beleggen in Latijns-Amerika?
- Log in op Keytradebank.be op uw laptop of desktop
- Klik bovenaan in het zoekvenster op Geavanceerd
- Zoek op de termen latam of latin of de naam van het aandeel waarin u wil beleggen