Verbouwplannen? Op welke renovatiepremies heeft u (nog) recht?
Keytrade Bank
keytradebank.be
22 mei 2025
3 minuten te lezen
Twijfelt u of het al dan niet het moment is om uw renovatieplannen waar te maken? Misschien kan een extra financieel duwtje in de rug u definitief overtuigen. Want mogelijk maakt u aanspraak op een of meerdere interessante renovatiepremies.
Belgische renovatieplannen met een deadline
Tien jaar geleden mochten we nog grotendeels zelf het tempo van onze renovatieplannen bepalen. Vandaag zitten de spelregels anders in mekaar. De Europese klimaatdoelstellingen verplichten namelijk alle lidstaten om hun gebouwenpark een pak energie-efficiënter te maken.
Ons land engageerde zich daarom om tegen 2050 een gemiddeld energielabel A te behalen voor woningen. Dat betekent dat massa’s bestaande woningen grondig energetisch gerenoveerd moeten worden op vrij korte tijd. Renovatiepremies kunnen helpen om mensen sneller te overtuigen om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan.
Een goede timing kan een groot verschil maken
Al is het Belgisch premielandschap altijd een beetje zoeken. Elk gewest in ons land bepaalt namelijk zijn eigen renovatiepremies, net als de voorwaarden waar u als verbouwer aan dient te voldoen om in aanmerking te komen. Daarnaast kunnen gemeentes ook zelf op de proppen komen met bijkomende premies of ondersteuning.
Bovendien zijn premies er nooit voor eeuwig. Zo gaat bijvoorbeeld een nieuwe regering – en dus ook nieuwe begrotingsplannen - vaak gepaard met nieuwe of aangepaste premieplannen. Of wordt een bepaalde premie plots té populair, waardoor die onbetaalbaar en dus bijgesteld of zelfs afgeschaft wordt.
Met wat geluk – als u op het juiste moment beroep doet op een renovatiepremie - kunt u dus honderden en misschien wel duizenden euro’s besparen.
Renovatiepremies in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Zoals we hierboven al stelden, hanteert elk gewest in ons land zijn eigen premies en bijhorende voorwaarden. Ook de specifieke werken die in aanmerking komen, kunnen verschillen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vooral heel wat energetische aanpassingswerken ondersteund worden, zoals:
- Dakwerken en dakisolatie
- Gevel- en muurisolatie
- Vloer- en kelderisolatie
- Hoogrendementsglas en buitenschrijnwerk
- Verwarmingsinstallaties
- Hernieuwbare energiesystemen
- …
Maar daar stopt het lijstje niet. We overlopen kort met u de belangrijkste renovatiepremies die van toepassing zijn in de verschillende gewesten. Voor de meest actuele details raden we aan om een kijkje te nemen op de website van de betrokken overheid.
Vlaanderen: Mijn VerbouwPremie focust zich op lagere inkomens én energetische renovaties
In Vlaanderen kunt u via de Mijn VerbouwPremie financiële ondersteuning aanvragen voor renovatiewerken aan woningen die minstens 15 jaar oud zijn. De aanvraag zelf kunt u doen via Mijn Verbouwloket.
- Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor een premie?
- Simuleer vooraf hoeveel premie u zou kunnen ontvangen.
Opgelet: vanaf 1 juli 2025 zouden er een aantal aanpassingen op til zijn in de premievoorwaarden. Zo zouden voortaan enkel energetische aanpassingswerken in aanmerking komen voor een premie. Traprenovaties, afbraakwerken of andere vormelijke aanpassingen in het interieur vallen dus wellicht uit de boot.
Volgens de nieuwe plannen liggen er voortaan bovendien vier in plaats van drie inkomensgroepen aan de basis van de berekening voor het maximale premiebedrag. Hogere inkomens zouden hoe dan ook minder aanspraak kunnen maken op financiële renovatiehulp dan voordien. Zo zou de hoogste inkomenscategorie nog tot 20% van een factuur terugbetaald krijgen (in plaats van 40%), de laagste categorie nog steeds tot 50%.
Een greep uit de andere voorstellen:
- Mensen met een tweede woning komen automatisch in de hoogste inkomenscategorie terecht bij premie-aanvragen (tenzij ze de woning verhuren als sociale woning);
- Premies voor dakisolatie worden berekend op basis van een gemiddelde dakoppervlakte van 100 m2 in plaats van op het totaal aantal vierkante meters;
- Premies voor warmtepompen en warmtepompboilers blijven bestaan, die voor zonneboilers vallen weg.
Los van Mijn Verbouwpremie kunt u in Vlaanderen nog een aantal andere renovatiepremies aanvragen. De meest bekende zijn de Vlaamse aanpassingspremie – gericht op oudere bewoners – en de EPC-labelpremie voor ingrijpende energiebesparende werken aan woningen met een povere EPC-score. Ook deze premies vraagt u aan via Mijn Verbouwloket.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: RENOLUTION op pauzestand
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vallen renovatie- en energiepremies onder één systeem: de RENOLUTION-premies. In vergelijking met Vlaanderen hoeft uw woning maar minstens 10 jaar oud te zijn.
Door de aanslepende regeringsvorming in Brussel heersen er momenteel veel onduidelijkheden rond de RENOLUTION-premies. Zo is het voorlopig niet mogelijk om een premie aan te vragen als u de eindfactuur in 2025 gepresenteerd gekregen heeft. Het is dus nog even wachten op nieuws hierover.
Ontdek alle details over de Brusselse renovatiepremies
Wallonië: snoeiwerken in de Primes Habitation
Geen pauzeknop in Wallonië op het vlak van renovatiepremies. Wél aanzienlijke bijsturingen. Sinds 14 februari 2025 zien de voorwaarden voor de Primes Habitation er helemaal anders uit. En dat zal zeker zo blijven tot 1 oktober 2026. Vanaf dan gaat een nieuw regime – wellicht op langere termijn – in.
Een greep uit de belangrijkste veranderingen:
- Premies voor verwarming en premies voor kleine werken zonder audit verdwijnen;
- De basisbedragen waar het premiebedrag op gebaseerd wordt, zullen gemiddeld met 60% dalen. Zo zal de basispremie voor dakrenovatie dalen van 10 euro per m2 naar 4 euro per m2;
- Ook het premieplafond daalt voor de meeste inkomenscategorieën. Waar vroeger tot 90% van de investering werd terugbetaald, zakt dit nu naar 70% of zelfs 50%. Enkel de laagste inkomens blijven genieten van het oude plafond;
- De hoogste inkomenscategorie (boven de 114.000 euro per jaar) heeft voortaan helemaal geen recht meer op een premie;
- Anderzijds gebeuren er ook een aantal vereenvoudigingen: bepaalde renovatiewerken hoeven niet meer simultaan te gebeuren om een premie te kunnen krijgen en voor dak(isolatie)werken is geen voorafgaande audit meer nodig.
Voor een laatste stand van zaken rond de Primes Habitation en andere financiële steunmiddelen bij renovaties, verwijzen we u graag door naar deze pagina.
Hoe vraagt u een renovatiepremie aan?
U kunt een renovatiepremie pas aanvragen van zodra de werken helemaal afgerond zijn en u alle officiële facturen heeft ontvangen. Ga zeker ook na wanneer u alles ten laatste moet indienen. Anders dreigt u sowieso uit de boot te vallen. Hoe gaat u te werk?
- Stap 1: Verzamel alle nodige documenten, zoals facturen, attesten van aannemers of resultaten van een energieaudit;
- Stap 2: Dien uw premieaanvraag in via het online platform van uw gewest;
- Stap 3: Wacht op de bevestiging en beoordeling van uw dossier;
- Stap 4: Na goedkeuring ontvangt u de premie op uw rekening. Dit gebeurt meestal enkele weken tot enkele maanden na uw aanvraag.
Kom niet voor verrassingen te staan
Zoals u ziet, loont het om helemaal op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in premieland. Maar hoe zeker of onzeker de vooruitzichten ook zijn, een goede voorbereiding blijft belangrijk.
Lees u voldoende in over de laatste stand van zaken, laat u grondig informeren door experten of collega-verbouwers en maak een zo precies mogelijke budgetoefening op. Zo kunt u meteen schakelen zodra de tijd rijp is.
Nog op zoek naar een straffe hypothecaire lening?
Bent u momenteel nog op zoek naar de ideale te verbouwen woning? Ook dan is een sterk financieel plan onmisbaar. En dat begint bij een aantrekkelijke en comfortabele hypothecaire lening.
Bij Keytrade Bank geven we u graag dat extra duwtje in de rug. Kom alles te weten over Keyhome, onze superinteressante hypothecaire lening. Volledig online, automatisch aan de best mogelijke rentevoet én al drie jaar op rij verkozen tot de “Beste van de test” door Testaankoop. Gelooft u ons niet? Doe zelf de test!
Andere artikels die u mogelijk interesseren
Humanoïde robots: hype of gouden kans voor beleggers?
Defensieve aandelen als stootkussen?
Amerikaanse aandelen niet langer nummer 1!
Eén erfenis, meerdere erfmomenten: het restlegaat
Huurinkomsten en belastingen: wat elke verhuurder moet weten
Optie vs. bod vs. compromis: gedaan met de verwarring
Investeren in de woning van uw partner? Maak deze fouten niet!
Geld schenken: registreren of riskeren?
Komt er een recessie in de VS?
Cruisebedrijven maken vaart: ook op de beurs?
Hebben de Magnificent 7 hun magie verloren?
Beleven Europese bankaandelen een renaissance?
Heeft de obesity trade een keerpunt ingezet?
Hoe beleggen in AI na de DeepSeek-bom?
Trouwen, samenwonen of LAT-relatie: de impact op schenken en erven
Zelf een testament schrijven? Vermijd deze 10 fouten
Nog snel schenken voor het einde van het jaar (zonder schenkbelasting te betalen)?
Beleggers hebben heel wat mooie kansen gemist in 2024
Dividenden, (pensioen)sparen en belastingvrij inkomen: dit verandert in 2025
40 jaar pensioensparen: wat koopt u ermee (letterlijk)?
Van FOMO naar ZERO-bankrekening? 5x pensioensparen to the rescue
10 tips voor de beginnende vastgoedinvesteerder
Opbrengst pensioensparen: deze keuzes lonen maximaal
Leeftijd pensioensparen: vroeg beginnen, maximaal innen
Wat als pensioensparen een datingapp was?
Mythbusters: 5 mythes vs. waarheden over pensioensparen
Pensioensparen: houd de grijze haren voor later
Waarom pensioenplanning extra belangrijk is voor vrouwen
Verenigde Staten versus de rest: 1-0
Welke lening past bij uw renovatieproject?
Wanneer starten met beleggen? 7 mogelijke sleutelmomenten in uw leven
FIRE: hoe hot is deze financiële trend en hoe werkt het?
Hoe leert u uw kind sparen? 12 tips
Waarom een kind zakgeld verdient
Financieel onafhankelijk worden: bestaan er shortcuts?
World Cleanup Day
Wereldwijde importtarievenoorlog maakt Europese slachtoffers!
Al eens aan beleggen in de sector van huisdieren gedacht?
Staat er al een wachtwoordmanager op uw cybersecurity-checklist?
Staat de langetermijnrente opnieuw voor een opwaartse trend van 40 jaar?
Democraten of Republikeinen: welke partij is beter voor uw beleggingsportefeuille?
De oplichtingsbrief: terug van (nooit) weggeweest?
Magnificent 7 versus 2000s Tech Bubble
Kopen op een top = top!
Fiscaal voordelig bijklussen: wat mag en wat niet (meer)?
Wie is wie bij Keytrade Bank? Wie hebt u aan de lijn?
Wie is wie: op bezoek bij IT
Lenen voor een energiebesparende renovatie: welke mogelijkheden?
House flipping: is het sop de kolen waard?
Basisrente en getrouwheidspremie: wat zegt uw spaargedrag?
(Klein)kinderen helpen bij de aankoop van een woning: welke mogelijkheden?
Waarom een hoog dividendrendement een vergiftigd geschenk kan zijn
3 manieren om te beleggen als u weinig tijd heeft
Opgepast voor fraude met vacatures
Is het tijd om opnieuw in Chinese aandelen te beleggen?
Hoe kiest u een beleggingsfonds voor uw kind?
Veilig online bankieren: hoe beschermt u uw financiën?
Terug naar ultralage rente? Waarschijnlijk niet …
Waarom de S&P 500 (g)een probleem heeft
Robotica: van sciencefiction naar science
Zijn geldmarktfondsen een interessante belegging?
Is dit hét moment om in obligaties te beleggen?
Records op de beurzen: wat te doen bij hoogtevrees?
Al eens aan beleggen gedacht voor uw kinderen?
Oplichting bij online dating: tips om u te beschermen
Hoe beleggen in ruimtevaart?
7 tips om veilig online te shoppen
5 mythes over duurzaam beleggen
Hoe beleggen in vergrijzing?
6 redenen waarom het ook nog in 2024 loont om zonnepanelen te installeren
Hoe beïnvloeden verkiezingen de beurs?
8 vragen en antwoorden over holdings
Een woning kopen om te verhuren: een slimme investering?
Nigeria: een nieuwe hotspot voor avontuurlijke beleggers?
Terugblik op 2023
Beleggen in groeilanden: zijn beleggingsfondsen een slimmere koop dan trackers?
Wees alert, want er loert gevaar
Gaat AI menselijke beleggingsadviseurs vervangen?
De voor- en nadelen van contactloos betalen
Zo beschermt u zich tegen fraude met QR-codes
Goed positiespel is belangrijk!
Is India het nieuwe China?
Welke sectoren overwegen na de laatste renteverhoging?
Padel vindt in Keytrade Bank een nieuwe dubbelpartner
8 tijdloze regels voor beleggers
Vergeet niet uw digitale nalatenschap te regelen
Hoe navigeren door een relatie met ongelijke inkomens?
Conflicten over geldzaken vermijden en aanpakken: een handleiding
Een bankrekening samen? Apart? Of samen én apart?
Nieuwe voordelen voor wie een gezinswoning koopt
Wat is het verschil tussen een tracker en een fonds?
Vergeet uw EPC niet bij uw kredietaanvraag
6 zaken die u moet weten over uw kredietkaart bij Keytrade Bank
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Vastgoed kopen met uw aanvullend pensioen (ook al bent u nog niet op pensioen)
Wie is wie bij Keytrade Bank? De wereld van Data
Registratierechten. Op welke kosten moet u rekenen?
Zet een strakker monetair beleid een rem op de beurshausse?
Hoe schenken of nalaten aan een goed doel?
Zo dicht mogelijk bij alle werknemers! Who’s who: Human Resources
Amerikaanse beursrush en Reddit-beleggers verleiden ook Belgische traders
Bibberen op de beurs? Kijk naar het 200-daagsgemiddelde
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Corona of niet: waarom groen beleggen even relevant blijft
Impact investing: duurzaam beleggen met ’n extraatje
Duurzaam beleggen: wat, waarom en hoe?
Hoe kunt u een beleggingsportefeuille inflatiebestendig maken?
Hoeveel mag u bijverdienen als gepensioneerde?
078 170 170 CARD STOP heeft een nieuw nummer!
Dit weet de fiscus over uw geld
Beleggen in dividendaandelen: waarop letten?
Een hekel aan budgetteren? Dit is uw handleiding om te budgetteren
Geen groepsverzekering? Dit zijn de alternatieven
Kunnen landen failliet gaan?
Fiscale plafonds inkomstenjaren 2020-2023
Welke beleggingsstijl en welke regio’s gedijen bij een nieuwe rentestijging?
Welke aandelen schitteren bij een nieuwe rentestijging?
10 zaken die u op één dag kan doen om uw financiële gezondheid te verbeteren
Oost, west, cohousing best?
Baby op komst? Zorg dat u er ook financieel klaar voor bent
Uw geld beschermen bij een echtscheiding: een handleiding
Uw kleinkinderen betrekken bij uw vermogensplanning: 8 vragen en antwoorden
Toenemende schulden: is dat een probleem?
Hoe veilig is contactloos betalen?
Fondsen en trackers: kiest u voor kapitalisatie of distributie?
Mijn beleggingen in balans brengen: hoe doe ik dat?
CARD STOP heeft een nieuw nummer! Bel 078 170 170
Over nalatenschap praten: een handleiding
Beurs versus bakstenen: 1-0
Is cash straks uitgeteld?
Tweedehands koopje online gespot? Toch even lezen
Steek eens een megatrend in uw portefeuille
De luie marathonbelegger
De handigste financiële apps (én ze zijn gratis)
Belegt u met die tracker op een wereldindex wel echt wereldwijd?
Naar een nieuwe eindejaarsrally op de beurzen?
Coronablog Geert Van Herck: Paniek bereikt extreme niveaus … zoveelste episode
Nieuw samengesteld gezin: gemeenschappelijke spaarpot of elk apart?
Tips van een expert: zo steelt niemand uw wachtwoorden
Coronablog Geert Van Herck: S&P 500 geeft een positief trendsignaal!
Hoeveel pensioen krijgt u later?
Hoe omgaan met financiële stress?
Schenken vs erven: wat is fiscaal het meest interessant?
Auto inruilen voor fiets: hoeveel geld spaart u uit?
Schrik voor het Ferrari- en hangmatsyndroom? Zo kunt u schenken én controle behouden
Zijn trackers de nieuwste zeepbel op de financiële markten?
Gaat u voor goud? Goud lijkt er opnieuw voor te gaan.