Beter een studentenkamer kopen dan huren?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Een studentenkot opent een wereld van mogelijkheden. Uw kids hoeven minder ver naar de les te fietsen, ze leren zelfstandig leven en ontsnappen bovenal aan uw alziend oog. Jammer genoeg hangt aan die geneugten ook een prijskaartje.

Uit het Kotkompas van vastgoedconsultant Stadim blijkt dat een kot in België gemiddeld 400 euro per maand kost. Er zijn wel grote verschillen tussen de regio’s en de studentensteden. Bovendien bepaalt ook de kwaliteit van de studentenkamer zelf hoe hoog de huur is (plus: afstand tot de faculteiten, ligging binnen of buiten de studentenbuurt, ligging van de kamer in het gebouw, enzovoort).

Wat kost een studentenkamer gemiddeld?

empty-headerempty-headerempty-headerempty-header
Vlaanderen
Wallonië
Brussel
Studentenkamer
€ 3.320
€ 3.335
€ 3.385
Studentenkamer met badkamer
€ 3.420
€ 3.370
€ 3.485
Studio
€ 3.495
€ 3.460
€ 3.560
Average
€ 3.400
€ 3.385
€ 3.455

Reken maar. Drie jaar een kot huren aan 400 euro per maand kost 14.400 euro. Vijf jaar kost 24.000 euro. En heeft u drie kotstudenten die allemaal hun PhD willen behalen in Brussel? Dan heeft u best nog diepere zakken.

De gemiddelde huurprijs van studentenkamers in Vlaanderen steeg de voorbije 2 jaar met 9%, blijkt dan weer uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen. In Brussel is het verhaal anders; daar staan de prijzen meer onder druk, en daalden ze zelfs licht de jongste 2 jaar. Voor Wallonië is er geen gewestelijke data over de prijsevolutie beschikbaar.

Kopen dan maar?

Zeker als u zelf kinderen heeft die op kot willen, is het de moeite om die afweging te maken. U betaalt geen huur, en eenmaal de kinderen vaarwel zeggen tegen het studentenleven, verhuurt u de studentenkamer verder. Op die manier kan u uw investering terugverdienen, en daarboven een rendement nastreven.

De toekomstige demografische omstandigheden zijn sowieso vrij gunstig voor wie vandaag in studentenkamers investeert. Uit het Kotkompas van Stadium blijkt dat ongeveer 40% van de Belgische studenten vandaag op kot zit. Verwacht wordt dat het totale aantal studenten de komende jaren zal toenemen: van ongeveer 470.000 in 2020 naar ruim 600.000 in 2030, waarvan 160.000 internationale studenten. De verdere internationalisering van universitaire en hogeschoolopleidingen zit daarvoor iets tussen. Tegelijk worden steeds meer opleidingen in ons land in het Engels aangeboden.

Een krediet voor een studentenkamer? Voor bepaalde types (zoals studio's bijvoorbeeld) kan dat! Doe een simulatie. Een kot zonder sanitair is echter niet mogelijk.

Aandachtspunten bij het kopen van een studentenkamer

Een studentenkamer kopen is een investering voor de langere termijn. Daarom is het goed om u om eerst grondig te verdiepen in deze markt. Goed om weten:

  • De studentensteden zijn vaak ook de centrumsteden waar de vastgoedprijzen de jongste jaren fors de hoogte ingingen. Daarnaast dient u er ook rekening mee te houden dat het aanbod verschilt van de ene studentenstad tot de andere. Sommige steden kampen met een structureel of tijdelijk tekort aan studentenkamers, terwijl andere een overschot hebben.
  • Een woning kopen en die onderverdelen in studentenkamers: dat was vroeger vaak de weg die particuliere investeerders insloegen. Verscheidene steden laten dat echter niet meer toe, of alleen onder strenge voorwaarden. Op die manier willen ze vermijden dat gezinswoningen van de markt verdwijnen.
  • Een bierbak als stoel en één douche delen met 24? In uw studententijd was dat wellicht de norm. Vandaag kiezen studenten voor meer comfort. Tegelijk moet u rekening houden met specifieke wetgeving rond ventilatie, brandveiligheid, algemene veiligheid (bijv. geen steile trappen) en oppervlaktevereisten.
  • Studenten komen en gaan. Het verhuren van een of meerdere studentenkamers vergt tijd en komt met wat rompslomp. Onderhoud en herstellingen horen er evengoed bij.
  • Professionele spelers hebben de jongste decennia hun plek om de markt veroverd. Naast deze private spelers zijn ook tal van universiteiten en hogescholen aanwezig met een groot patrimonium aan studentenkamers. Als particuliere investeerder bent u dus niet alleen op zoek naar opportuniteiten.
  • Tijdens de lockdowns ruilden heel wat studenten hun kot in voor hun kamer thuis. De vraag is in welke mate online les volgen zal blijven. Dit is een afweging om mee te nemen als u een studentenkamer wil kopen. Het is best mogelijk dat studenten steeds meer op zoek zullen gaan naar flexibele huurvoorzieningen in plaats van vaste contracten.

Welke mogelijkheden om te investeren in studentenkamers?

Studentenkamers zijn er in allerhande verschijningen.

Een mogelijkheid is dat verscheidene studentenkamers als één opbrengsteigendom te koop wordt aangeboden. Dat kan het een zware investering maken. Uiteraard kunt u ook voor alternatieven kiezen zoals een enkele studio of klein appartement.

Een andere optie is om een kamer te kopen van een nieuwbouw- of investeringsproject. Reken voor een kamer in een nieuw project tussen de 110.000 à 200.000 euro, afhankelijk van locatie, afwerking, enzovoort. Het rendement ligt een stukje lager (2-4%) dan een kamer die u volledig zelf in beheer heeft (4,5-5,5%), omdat een derde partij instaat voor het onderhoud en de verhuur.

U kan ook in studentenvastgoed investeren zonder bakstenen (en zonder studenten). Dat kan door te beleggen in beursgenoteerd vastgoed, dat deels of volledig in studentenvoorzieningen investeert. Bij Belgische beleggers is Xior - ook wel de kotmadam van de beurs genoemd - de bekendste. Maar ook binnen en buiten Europa vindt u verschillende vastgoedspelers in het studentensegment.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren