Technologie behoedt belegger tegen waan van de dag

Geert Van Herck

Geert Van Herck

Chief Strategist KEYPRIVATE

Partner content published at Knack & LeVif

Partnercontent gepubliceerd bij Knack & LeVif

Enthousiasme en paniek zijn niet de beste raadgevers als je slim wilt beleggen. De neiging is groot om euforisch aandelen te kopen op het moment dat de beurzen pieken. Want wie wil nu geen deel uitmaken van een succesverhaal? Nog groter is de aandrang te verkopen wanneer aandelen rake klappen krijgen en iedereen somber gestemd is. Het zijn emotionele reflexen. Verstaanbaar, maar niet altijd verstandig. Als de waan van de dag de rede overstemt, loop je het risico winst te laten liggen of op het verkeerde moment met verlies te verkopen. Gelukkig kan technologie ons helpen helder zicht te houden.

Emoties spelen bij veel beleggers een sterke rol. Soms een té sterke rol, vindt Geert Van Herck, Chief Strategist bij KEYPRIVATE. Geert Van Herck: "Als er zich een crisis voordoet, gooien veel beleggers op het verkeerde moment de handdoek in de ring en verkopen met verlies. Vanuit psychologisch standpunt is dat heel verstaanbaar. Als je ziet dat iedereen op de beurs zit, wil je meedoen. Wanneer iedereen het op een lopen zet, wil je eveneens volgen - terwijl in realiteit net die momenten van lage noteringen het meest interessant zijn om in te stappen."

Natuurlijk is het psychologisch aspect van beleggen belangrijk, maar door technologie in te schakelen kun je, indien nodig, die emotionele overreactie rationeel bijsturen. Dat is wat KEYPRIVATE, het online vermogensbeheer van Keytrade Bank, dan ook doet: een slimme combinatie van technologisch vernuft en menselijk inzicht. KEYPRIVATE legt zich toe op beursgenoteerde indexfondsen, de zogenaamde trackers, die vier activaklassen volgen: aandelen, obligaties, grondstoffen en cash.

Geert Van Herck

Geert Van Herck: "Geen mens kan wat technologie vermag. Niemand haalt het van de machine als het aankomt op de analyse van gigantische hoeveelheden data op basis van relevante indicatoren. De theorie waarop wij onze investeringen baseren is de 'moderne portefeuilletheorie' van Markowitz - die daar overigens de Nobelprijs voor economie mee won in 1990. Het uitgangspunt van Markowitz: "investeerders hebben een zekere risicoaversie en aanvaarden enkel een hoger risico bij een hogere rendementscurve". Die technologie is redelijk ingeburgerd, maar wij voegen er bijkomende functies en algoritmes aan toe."

Blind op technologie vertrouwen, is echter ook niet dé zaligmakende oplossing om irrationele emotionaliteit uit het beleggen te halen. Dat is meteen ook de reden waarom bij KEYPRIVATE vijf financiële experts onder leiding van Geert Van Herck de markt op de voet volgen en waken over de balans van elke portefeuille. "Ons investeringscomité komt elke maand samen. We kijken vooral naar trends in de markt. Daar hebben we een aantal indicatoren voor. Als we zien dat een trend verzwakt, komen we tussen in het model en anticiperen we door, bijvoorbeeld, een sterkere cashpositie op te bouwen. De afgelopen jaren zien we dat we voor die trendanalyse toch nog altijd ietsje sneller kunnen zijn dan het computermodel."

iPad

Die specifieke manier van handelen, waarbij het beste van mens en machine wordt gecombineerd, heeft ervoor gezorgd dat we in coronajaar 2020 beter presteerden dan de BEL20. "Het nettorendement van onze uitgebalanceerde, dynamische en agressieve profielen eindigde sinds de start van KEYPRIVATE gecumuleerd tussen de 8 en 13 procent. We zien dat de wereldeconomie zich trouwens weinig aantrekt van covid-19. De macro-economische cijfers tonen maand na maand groei aan en we hebben momenteel geen indicatie dat er een vertraging op ons afkomt. Begin 2021 hebben we dan ook in al onze portefeuilles maximaal in aandelen belegd."

Ontdek alles over KEYPRIVATE op www.keytradebank.be/nl/investeren/keyprivate/

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren