Online shoppen: 7 tips en aandachtspunten

logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

1. Weet bij wie u koopt

Als u online shopt bij aanbieders in de Europese Unie, dan geniet u standaard 2 jaar garantie en heeft u het recht om het product binnen de 14 dagen terug te sturen. Bij een Chinese of Amerikaanse webshop kunnen die blitse sneakers misschien de helft goedkoper zijn. Alleen bestaat de kans dat u als consument minder goed beschermd bent als het verkeerd gaat.

Binnen de EU gelden ook wettelijke regels voor productveiligheid. Onder meer op speelgoed en elektrische apparaten moet een CE-markering staan. Hoewel deze markering geen waterdichte garantie op veiligheid geeft, is het beter dan niets. Deze veiligheidsregels gelden niet voor fabrikanten buiten de EU.

Om te weten of een webshop in de EU is gevestigd, controleert u best het adres, ondernemingsnummer en contactgegevens op de site.

2. Hou rekening met douanekosten als u buiten de EU koopt

De prijzen in webshops buiten de EU kunnen soms erg aantrekkelijk lijken. Alleen kan dat in een koude douche eindigen. Deze kosten komen erbij:

 • Tot 22 euro: geen extra kosten
 • 22 - 150 euro: 21% btw + inklaringskosten
 • Meer dan 150 euro: 21% btw + inklaringskosten + invoerrechten

Hou er rekening mee dat u hoogstwaarschijnlijk 2 keer btw zal betalen als u voor meer dan 22 euro koopt. De btw in het land van herkomst zal normaal gezien al vervat zitten in de aankoopprijs, maar u zal op het product ook nog eens btw in België betalen.

Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf maakt om uw bestelling in te klaren (papierwerk regelen) bij de douane.

Invoerrechten zijn belastingen die u moet betalen als u goederen invoert. Die verschillen van product tot product. Voor speelgoed kan dat bijvoorbeeld gaan tot 4,7% op de aankoopprijs, voor auto-onderdelen tot 4,5% en voor verzorgingsproducten tot 6,5%. Voor sommige producten betaalt u geen invoerrechten, zoals voor parfum, smartphones en laptops.

Wil u zeker zijn hoeveel uw bestelling in totaal zal kosten? Online vindt u verschillende calculators om dit te berekenen.

3. Koop alleen op vertrouwde sites

Als u niet bij uw vertrouwde webshops koopt, doe dan eerst deze checks:

 • Het webadres begint met https:// en niet met http://. Die s staat voor secure. Dat is echter nog geen 100% zekerheid dat de webshop betrouwbaar is.
 • De website heeft een keurmerk, zoals BeCommerce. Let op: ook dat is geen garantie. Iedereen kan een keurmerk beginnen of de logo’s overnemen.
 • Kijk even wat de klantenbeoordelingen zijn, bijvoorbeeld via Trustpilot of Google Reviews.
 • Controleer of u een klacht kan indienen en of de webshop is aangesloten bij een geschillencommissie.
 • Soms worden bestaande webwinkels gekopieerd om daarmee een valse webshop te bouwen. Als het om grotere aankopen gaat, kan u eventueel even bellen om een vraag te stellen. Zo bent u zeker dat het geen fictieve webshop is (al is ook dat geen waterdichte garantie).

4. Niet alles mag u online kopen

Er is een hele lijst van zaken die u niet online mag kopen (ook al worden ze aangeboden). Explosieven, beschermde dieren en drugs: dat wist u al. Maar ook heel wat geneesmiddelen, planten en kunstobjecten mag u niet online kopen. Ook als u namaakgoederen koopt (zelfs als u dat niet bewust deed), kan u problemen krijgen. Twijfelt u? Raadpleeg dan dit overzicht van de FOD Financiën.

5. Niet alles koopt u best online

Een nieuwe auto, een designertas of een horloge van 20.000 euro: die kunt u vandaag allemaal online kopen. Voor sommige spullen doet u echter toch beter aan om die in een fysieke winkel te testen, bekijken en/of te kopen. Bijvoorbeeld als u een kinderzitje koopt, een matras, muziekinstrument, fiets, trouwjurk, huisdier ...

6. Slim shoppen begint bij uw eigen computer of smartphone

 • Bij veel webwinkels moet u een account aanmaken en een wachtwoord kiezen. Kiesen gebruik tweefactorauthenticatie waar mogelijk.
 • Update regelmatig het besturingssysteem en de applicaties op uw smartphone en computer.
 • Shop niet online op onbeveiligde wifi-verbindingen.
 • Gebruik antivirussoftware.

7. Check meteen uw levering

De verkoper is ervoor verantwoordelijk dat uw pakje zonder schade wordt afgeleverd. Zodra u het pakje in ontvangst neemt, vervalt in principe die aansprakelijkheid. U doet er dus goed aan om het pakje meteen te controleren, zeker als het om dure of fragiele spullen gaat. Ook al betekent het dat u de koerier een minuutje moet ‘gijzelen’. Schade die u later vaststelt is moeilijker te bewijzen. En de ene webshop is al inschikkelijker dan de andere als dat het geval is.

Als u een scherm bestelde en u krijgt een koekenpan toegestuurd, dan staat de webshop in voor alle retourkosten. Dat geldt ook als u het scherm kreeg, maar het product niet helemaal strookt met de online beschrijving. Is de bestelling wel correct, maar heeft u zich bedacht? Dan heeft u altijd het recht om binnen de 14 dagen te retourneren, als u bij een aanbieder in de EU kocht. U hoeft hiervoor geen reden op te geven. In dat geval kan de webshop wel kosten aanrekenen. Let op: indien u niet als particulier koopt (maar bijvoorbeeld in naam van uw bedrijf) kunnen er andere retourregels gelden.

Wat als u het pakje niet kreeg, maar de webshop (gevestigd in EU) zegt dat het wel opgestuurd werd? Dan zal de webshop moeten bewijzen dat het pakje wel degelijk werd afgeleverd. Is dat bewijs er niet, dan kan u uw geld terugvragen of om een nieuwe zending vragen.

Nóg meer weten over slim online shoppen?

De FOD Economie legt op deze website- de regels over e-commerce in België uit. Op de website vindt u uitleg over alle stappen van een online aankoop en over uw rechten en plichten bij elk van deze stappen.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren