Humanoïde robots: hype of gouden kans voor beleggers?
Keytrade Bank
keytradebank.be
07 mei 2025
3 minuten te lezen
Robots die voor u een drankje uit de koelkast halen, uw kat entertainen of een auto helpen in elkaar schroeven? Ze bestaan al. Maar zijn ze daarmee ook een interessante belegging?
1. Wat zijn humanoïde robots?
Humanoïde robots zijn robots met een mensachtig uiterlijk of bewegingspatroon. Vaak hebben ze twee benen, twee armen en een hoofd. Ze zijn ontworpen om in dezelfde omgeving te opereren als mensen. Ze kunnen stappen, voorwerpen oppakken, praten,de planten water geven of zelfs halve marathons lopen.
Tot voor kort bleven het vooral prototypes die amper het laboratorium verlieten. Vroegere voorbeelden waren Honda’s ASIMO (dat in de jaren 2000 kon wandelen en traplopen) en SoftBanks vriendelijke Pepper-robot. Maar sinds enkele jaren zien we de eerste humanoïden ook opduiken in reële werkomgevingen. Zo zet Amazon sinds eind 2023 mensachtige robots in om objecten te verplaatsen en bakken te ordenen. Ook BMW werkt in een van haar fabrieken met humanoïde robots om auto’s te assembleren.
Een humanoïde robot betekent niet per se dat hij even intelligent is als een mens. Tot voor kort kenden ze slechts van tevoren geprogrammeerde trucjes; het waren ‘domme’ mechanische poppen. Nieuwe doorbraken in AI veranderen hun capaciteiten nu in sneltempo. Hierdoor kunnen ze beter hun omgeving waarnemen, beslissingen nemen en nieuwe vaardigheden aanleren. Dat maakt de jongste generatie humanoïden anders dan wat we eerder zagen.
2. Is er een toekomst voor humanoïde robots?
Ja, al hangt die af van verdere technologische doorbraken, het prijskaartje én maatschappelijke acceptatie. De nood is er alleszins: in veel ontwikkelde landen vergrijst de bevolking en bedrijven zoeken manieren om het tekort aan geschoolde profielen op te vangen. In fabrieken, distributiecentra en zelfs zorginstellingen wordt het almaar moeilijker om voldoende mensen te vinden voor ondersteunend, repetitief, fysiek of onaantrekkelijk werk. Humanoïde robots kunnen daar een rol spelen. Net omdat ze zich kunnen bewegen en oriënteren in een omgeving die voor mensen ontworpen is, hebben ze een streepje voor op klassieke robots die vastzitten aan een rail of vooraf afgebakend pad.
Daarnaast zijn er andere uitdagingen die humanoïde robots kunnen helpen tackelen:
- Arbeidsongevallen verminderen: in sectoren als constructie, mijnbouw of logistiek kunnen ze risicovolle taken overnemen, wat niet alleen mensen beschermt maar ook de verzekeringskosten voor bedrijven vermindert.
- Productiviteit verhogen: robots worden niet moe, maken geen fouten door vermoeidheid en hoeven geen pauzes.
- Dienstverlening verbeteren: in sectoren met veel contactmomenten, zoals retail of hospitality, kunnen humanoïde robots helpen bij piekmomenten of repetitieve klanteninteracties. Denk aan check-ins in hotels of infopunten in luchthavens.
- Toegankelijkheid verhogen: in huishoudens van mensen met een beperking kunnen robots dagelijkse taken vergemakkelijken - deuren openen, voorwerpen brengen, gezelschap houden of hulp bieden bij mobiliteit. Vroeg of laat kunnen ze zelfs een vertrouwd beeld worden in elke huiskamer, bijvoorbeeld om op te ruimen, te stofzuigen of de was te doen.
3. Hoe ziet het speelveld er momenteel uit?
Inmiddels concurreren honderden startups om multi-inzetbare en betaalbare humanoïden te bouwen. Vooral Azië blijkt een hotspot. De bank Morgan Stanley becijferde dat 73% van de bedrijven die met humanoïden bezig zijn, in die regio gevestigd is. In 2024 vloeide er meer risicokapitaal naar humanoïde-robot startups dan ooit tevoren. Enkele bekende spelers in het veld:
Boston Dynamics: Bekend van de Atlas-robot, een van de meest geavanceerde en dynamische humanoïde robots ter wereld. Kan onder andere een backflip doen.
Figure AI: Deze startup sleutelt aan een algemeen inzetbare humanoïde voor onder meer magazijnen en de detailhandel.
Agility Robotics: Ontwikkelaar van Digit, een commercieel verkrijgbare humanoïde die vooral wordt ingezet in productie, opslag en logistiek.
Hanson Robotics: Ontwikkelaar van Sophia, die bekendstaat om haar realistische uiterlijk en gezichtsuitdrukkingen. Hanson Robotics richt zich op sociaal intelligente robots.
Apptronik: Ontwikkelaar van Apollo, een veelzijdige humanoïde robot. Apptronik werkt samen met onder andere NASA, Mercedes-Benz en Amazon.
Agibot: een van de snelst groeiende Chinese producenten van humanoïde robots, met als vlaggenschippen de Raise A1 en Yuanzheng A2. Deze robots worden ingezet in fabrieken en industrie, maar het bedrijf ambieert ook toepassingen in huishoudens.
1X Technologies: Gespecialiseerd in lichte, mensachtige robots voor huiselijke omgevingen. Het bedrijf wordt ondersteund door investeerders als OpenAI.
LEJU Robotics: Focust op intelligente humanoïde robots zoals de Kuafu, die uitblinkt in mobiliteit en veelzijdigheid. De robots worden ingezet in de industrie, onder andere bij autofabrikant NIO.
Tesla: In 2022 werd een prototype van de Optimus-robot getoond op de Tesla AI Day. Elon Musk noemde de robot “het belangrijkste product waar Tesla aan werkt” en suggereerde dat de robotbusiness op termijn groter kan worden dan Tesla’s autoverkoop.
De waardeketen voor humanoïde robots vertakt zich natuurlijk veel verder dan de eigenlijke ontwikkelaars. Denk aan de brein-leveranciers zoals Nvidia, Qualcomm, Palantir, Siemens en Horizon Robotics voor halfgeleiders, analytics en data science. En lichaam-leveranciers zoals Valeo, Schaeffler, Infineon en RBC Bearings voor motoren, batterijen, sensoren, schroeven, enzovoort.
4. Marktpotentieel: van niche naar miljardenbusiness?
Vandaag is de markt nog piepklein. Wereldwijd zijn er slechts enkele tientallen geavanceerde prototypes, en het aantal verkooptransacties stelt anno 2025 weinig voor. Maar de verwachting is dat dit kan veranderen. Schattingen over de toekomstige markt lopen sterk uiteen, maar zijn unaniem optimistisch:
- Morgan Stanley projecteert dat er tegen 2030 wereldwijd 40.000 humanoïde robots in gebruik kunnen zijn. Dat aantal zou kunnen aanzwellen tot 63 miljoen tegen 2050. Ter vergelijking: 63 miljoen robots komt neer op grofweg één humanoïde robot per 150 mensen op aarde in 2050.
- Citigroup is nog optimistischer en voorspelt een markt van 7.000 miljard dollar tegen 2050 met 1,19 miljard operationele humanoïde robots.
- Goldman Sachs is wat voorzichtiger en voorspelt een “aanzienlijke groei in humanoïde robotica” met een wereldwijde markt van 38 miljard dollar tegen 2035.
- Macquarie, een andere bank, verwacht dat er tegen 2035 6,3 miljoen humanoïde robots in gebruik zullen zijn, goed voor een markt van 139 miljard dollar.
Deze cijfers neemt u natuurlijk best met een grote korrel zout. Maar ze illustreren wel een belangrijk punt: mocht de technologie voet aan de grond krijgen, zoals met generatieve AI het geval is, kan de potentiële return voor vroege investeerders groot zijn.
Interessant is ook dat veel van de huidige projecten zich richten op industriële toepassingen. Die markt is op zich al groot. Maar volgens sommige analisten zit het merendeel van de toekomstige waarde niet in de fabriekshal, maar in robots thuis - bijvoorbeeld als persoonlijke butler, hulp in het huishouden of zelfs nanny. Een robot die een oogje in het zeil houdt op de kinderen of die huishoudelijke klusjes doet, zou potentieel in honderden miljoenen huishoudens geadopteerd kunnen worden.
Momenteel (situatie april 2025) kost een geavanceerde humanoïde robot al snel tienduizenden dollars om te produceren. Morgan Stanley verwacht dat een humanoïde robot in 2028 nog 150.000 dollar per stuk kost, dalend naar 50.000 dollar in 2040. Pas als de prijs rond dat niveau of lager komt, kunnen robots stilaan ook de consumentenmarkt betreden.
5. Risico’s en uitdagingen: van hype tot haalbaarheid
Technologische revoluties komen vaak later dan in eerste instantie voorspeld. Denk aan zelfrijdende auto’s: in 2015 dachten velen dat ze in 2020 mainstream zouden zijn. Er is dus een risico dat humanoïde robots pas veel later volwassen worden, of dat de technologie tegen onverwachte barrières aanloopt. Voor beleggers betekent dit dat de time-to-market onvoorspelbaar is. Vroege investeerders kunnen lang op dood geld zitten als het langer duurt voordat omzet en winst komen.
Als er weinig doorbraken komen of als mensen er niet klaar voor blijken, kan de hype omslaan in ontgoocheling. We zagen dat de afgelopen jaren bijvoorbeeld bij VR/AR-brillen, de metaverse en 3D-printing: veel buzz, hoge waarderingen, maar een trage adoptie leidde tot koersdalingen. Ook bij humanoïde robots is het gevaar dat veel beloftes niet worden waargemaakt.
Er is een wildgroei aan spelers, maar niet iedereen zal winnen. Zoals vaak bij nieuwe technologieën, zullen er waarschijnlijk een paar winnaars uit de bus komen en vele verliezers. Voor beleggers is het een uitdaging te bepalen wie uiteindelijk marktaandeel verovert.
Een praktisch risico is hoe de samenleving zal reageren. De inzet van mensachtige robots roept ethische vragen op. Zijn er regels nodig voor veiligheid op de werkvloer? Wat met aansprakelijkheid als een robot iemand verwondt of fouten maakt? Ook mogelijk jobverlies door automatisering kan tegenreactie uitlokken. Overheden zouden de invoer van robots kunnen belasten of regels stellen om menselijke arbeid te beschermen. Daarnaast is er het publieke sentiment: accepteren mensen humanoïde robots in hun omgeving?
Last but not least. Zelfs als de technologie werkt, moet nog blijken of het winstgevend is. Robots bouwen is duur, en de eerste generaties zullen wellicht erg prijzig zijn in aanschaf én onderhoud. Kortom, het gigantische potentieel gaat gepaard met veel onzekerheid.
6. Beleggen in humanoïden?
Humanoïde robots vormen een spannend maar speculatief onderdeel van het AI/robotica beleggingsuniversum. Voor beleggers die hun kans willen en kunnen wagen, zijn er enkele manieren om erin te investeren:
1. Individuele aandelen
U kunt rechtstreeks aandelen kopen van bedrijven die actief zijn in deze niche. Enkele voorbeelden:
- (Auto)fabrikanten: Zoals Tesla, Toyota, Xpeng of Boston Dynamics’ eigenaar Hyundai, maar ook Ubtech en Xiaomi. Hoewel de omzet nu vooral uit auto’s of andere producten en services komt, kunnen humanoïde robots potentieel toekomstige waarde creëren.
- Toeleveranciers: Denk aan Nvidia, AMD, Qualcomm, Ouster, Samsung Electronics, Dassault Systemes en Mobileye.
- Industriële robotica spelers: bedrijven als ABB, Fanuc, Kuka (China’s Midea) maken al robots en kunnen hun expertise uitbreiden naar humanoïden of onderdelen daarvoor.
- Opkomende pure players: helaas zijn velen (Figure AI, Sanctuary AI, Agility Robotics, etc.) nog niet beursgenoteerd. Wel zou u kunnen kijken naar conglomeraten die een belang hebben in pure players (bv. Schaeffler AG nam een belang in Agility Robotics).
2. ETF’s (trackers)
Een eenvoudigere manier om te beleggen in robotica is via een gespecialiseerde ETF. Er bestaan meerdere ETF’s die een mandje van robotica en AI-gerelateerde aandelen volgen. Enkele bekende:
- iShares Automation & Robotics UCITS ETF
- Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF
- L&G ROBO Global Robotics & Automation UCITS ETF
- ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETF
- Amundi MSCI Robotics & AI UCITS ETF
Hoewel er op dit moment nog geen ETF’s zijn die zich exclusief richten op humanoïde robots (situatie mei 2025), bieden de bovenstaande wel blootstelling aan de sector die nodig is om humanoïden mogelijk te maken.
3. Actief beheerde fondsen
Naast ETF’s zijn er ook beleggingsfondsen die zich richten op technologische disruptie, AI of robotica. Zie een eventuele belegging in dit segment vooral binnen een langetermijnvisie. U investeert omdat u gelooft dat de wereld er anders zal uitzien, niet omdat de komende kwartaalcijfers spectaculair zullen zijn. Hou dus een horizon van meerdere jaren (zo niet decennia) voor ogen.
Beleggen in humanoïde robots?
Raadpleeg vóór u belegt de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten.
1. Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
2. Klik bovenaan in het zoekvenster op Geavanceerd
3. Zoek op een individueel aandeel, of vink Tracker en/of Fonds aan en zoek op de term Robotics of Automation