Hoe komt u de ESG-score van een bedrijf te weten?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Nu duurzaamheidskwesties voor steeds meer beleggers aan belang winnen, wordt het ook belangrijk dat ze meetbaar zijn. De ESG-score van een bedrijf is - eenvoudig gezegd - een numerieke maatstaf voor hoe de onderneming presteert op vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (Environmental, Social & Governance).

Met de groeiende behoefte om de ESG-prestaties van beursgenoteerde bedrijven te kwantificeren, zijn er verschillende scoresystemen ontstaan. Het werk van die ESG-dataleveranciers zou u kunnen vergelijken met wat Standard & Poor’s, Fitch Ratings en Moody’s doen. Maar terwijl deze ratingagentschappen de kredietwaardigheid van bedrijven en landen beoordelen, becijferen ESG-dataleveranciers hoe bedrijven scoren op duurzaamheidsgebied. Een verschil is ook dat ze onafhankelijk opereren, terwijl kredietrating-agentschappen worden betaald door de bedrijven die ze beoordelen.

Goed om weten: een ESG-score wordt berekend op basis van (honderden) datastromen, nieuwskanalen en gebeurtenissen die gerapporteerd en geïnterpreteerd worden. Er gaapt dus altijd een kloof tussen werkelijkheid en perceptie. Niet alle informatie is immers openbaar bekend of volledig.

Professionele versus particuliere beleggers

Als u belegt in fondsen of trackers die zichzelf als een ESG- of duurzaam product promoten, doen de beheerders het ESG-huiswerk voor u. Deze profs hebben doorgaans toegang tot gedetailleerde (en betalende) ESG-datasets van bijvoorbeeld S&P Trucost, Bloomberg of ISS-ESG. Al deze datasets combineren ze dan nog eens vaak met hun eigen in house ESG-analyses om tot hun beleggingsbeslissingen te komen.

Als u in individuele aandelen belegt, dient u niet alleen zelf het ESG-huiswerk te maken, maar is het aantal bronnen ook een stuk beperkter. Gelukkig maken steeds meer ESG-dataleveranciers (een deel van) hun data publiek. Zo kan u als particuliere belegger toch weloverwogen beslissingen maken zonder een account te moeten aanmaken of te betalen voor een peperduur portaal.

Enkele veel gebruikte platforms:

1. MSCI

Met de publieke zoekfunctie voor ESG-ratings en klimaatimpact kan u grasduinen in meer dan 2.900 bedrijven die deel uitmaken van de MSCI ACWI Index. U kan zoeken op bedrijfsnaam of ticker en zien hoe het bedrijf zich verhoudt tegenover concurrenten en in zijn sector. Bedrijven krijgen een rating tussen CCC (slechtste score) en AAA (beste score).

2. Sustainalytics

Deze ESG-dataleverancier werd in 2020 overgenomen door Morningstar. In de database vindt u de gegevens van meer dan 14.600 beursgenoteerde ondernemingen. Er zijn vijf categorieën waarin een aandeel kan vallen: verwaarloosbaar ESG-risico (0-10), laag (10-20), medium (20-30), hoog (30-40) en ernstig (40+). U kan ook zien hoe een bedrijf scoort tegenover peers in de sector.

3. Arabesque S-Ray

Arabesque S-Ray is een leverancier die zich richt op advies- en dataoplossingen door big data en ESG-parameters te combineren om de prestaties en duurzaamheid van ruim 8.400 bedrijven te beoordelen. U heeft verschillende manieren om beursgenoteerde ondernemingen te evalueren:

  • De GC-score, een beoordeling op basis van de kernprincipes van(van 15 tot 75).
  • De ESG-score (score van 15 tot 80)
  • De Temperature score, die kwantificeert in welke mate bedrijven een invloed hebben op de opwarming van het klimaat.

4. Refinitiv

Refinitiv is een van 's werelds grootste dataleveranciers. De ESG-scores van meer dan 10.000 bedrijven zijn sinds 2021 vrij beschikbaar. Voor elk bedrijf vindt u een totaalscore, een score per pijler (E, S en G) en een score per categorie binnen elke pijler. Een score van 0 is de slechtste, een score van 100 de beste.

Eén bedrijf, verschillende meningen

Zoals u ondertussen al vermoedde hanteert elke ESG-dataleverancier een eigen set van definities, rekenmethodes en databronnen waarop ze zich baseren. Eén universele ESG-score: dat bestaat dus niet. We kunnen er unaniem over zijn dat één meter uit exact honderd centimeter bestaat. Maar over de ESG-score van pakweg ArcelorMittal lopen de meningen uiteen:

  • MSCI: BB-rating op een schaal van AAA naar CCC.
  • Sustainalytics: een score van 37 op een schaal van 0 tot 40+. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker het ESG-risico.
  • Arabesque S-ray: een score van 50197 op 80. Hoe hoger, hoe slechter.
  • Refinitiv: een score van 85 op 100, waarbij 100 de beste score is.

Ze vergelijken dus allemaal wel ‘appels met appels’, maar doen dan elk op hun eigen manier. Zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt, kan een bedrijf dus voor de ene een zorgenkind zijn, voor de andere een middelmatige leerling, en voor nog een andere een schoolvoorbeeld.

Als u de ESG-score van een bedrijf raadpleegt bij een dataprovider, is het goed om u daar niet helemaal op blind te staren. ESG-dataleveranciers proberen elk op hun eigen manier de realiteit te benaderen, maar zijn niet perfect. Verschillende providers raadplegen en een kritische ingesteldheid hanteren is de boodschap.

Andere artikels die u mogelijk interesseren