Goed positiespel is belangrijk!

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Dat is wat padel en beleggingen gemeenschappelijk hebben. Dat en … onze bank. Om onze goede voornemens als fiere partner van deze geweldige sport kracht bij te zetten, dachten we aan een eigen videoreeks voor beginners over – u raadt het al – de juiste positie in de juiste situatie. En zoals u kan zien, waren de opnames van die videoreeks in de YC FIVE (nvdr, die YC zijn de initialen van een Rode Duivel) in Vilvoorde een echt succes.

Dat kon ook moeilijk anders, want zet vier getalenteerde padelspelers samen in een hal en zowat elke neutrale toeschouwer wint daarbij. Zelfs zonder de nodige uitleg van onze twee ‘lesgevers’, Annouck Meys en François Azzola. Maar voor de volledigheid hebben we hen beiden die uitleg wel gevraagd. Waar moet een speler precies staan op een padelveld? Wat is de verdedigende en aanvalszone? Wat is het No Man’s Land? En waarom? Luister goed naar de tips van Annouck en François in onze reeks:

Meet the players

François Azzola
empty-headerempty-headerempty-header
Naam :
Azzola
Meys
Voornaam :
François
Annouck
leeftijd :
27 jaar
32
Rechts- of linkshandig :
Rechts
Rechts
Positie op padelveld
Links
Links

KTB: Padel is een sport in volle bloei, hoe lang spelen jullie al?

François: Ik speel nu 5 jaar padel en ben sinds de Europese Spelen van 2023 lid van het Belgische nationale team. Ik heb veel getennist vroeger. Al vanop zeer jonge leeftijd, 5 à 6 jaar was ik, zag de tennisfederatie blijkbaar iets in mij. Na mijn studies lichamelijke opvoeding ben ik mij de laatste jaren serieuzer gaan toeleggen op padel. En nu heb ik een vrij druk schema van trainingen op het terrein en fysieke voorbereidingen.

Annouck: Voor mij was padel écht het leren van iets nieuws na mijn tenniscarrière. Daarin heb ik het tot B-15/4 heb geschopt, maar inmiddels ben ik helemaal gestopt met competitietennis. Ik voel bij deze nieuwe uitdaging dat er nog groeimarge is. Mijn leergierigheid is sowieso groot. Concreet betekent dat dat ik me in iedere cursus, ieder filmpje verdiep en dat ik zo veel mogelijk probeer te spelen. Samen met een partner strijden geeft me heel veel voldoening.

François: Het is heel eenvoudig: padel is fun. Geloof me, als beginnende spelers eenmaal de smaak te pakken hebben, willen ze niet meer stoppen [lacht].

Hoe lang maken jullie deel uit van het Belgische nationale team?

François: Ik werd voor het eerst geselecteerd bij de Europese Spelen in 2023. En binnenkort neem ik deel aan het EK padel.

Annouck: In 2021 heb ik het EK meegespeeld voor de nationale ploeg en ook dit jaar teken ik opnieuwpresent.

Hoe vaak per week trainen jullie?

François: Per week train ik 3 tot 4 keer op het veld, aangevuld met 2 of 3 fysieke trainingen. Daarnaast blijf ik lesgeven, dus alles samen een vrij druk schema.

Annouck: Helaas veel te weinig. Er is 1vast trainingsmoment per week. Wanneer mijn dubbelpartner Dorien Cuypers en ikzelf een tornooi op onze planning hebben, boeken we een aantal extra sessies in. Ook gaan Dorien en ik vaak met ons twee trainen en geven we zelfs les aan elkaar. Daarnaast geef ik onze competitiespelers padelles op Wingfield in Mechelen en ben ik overdag leerkracht wetenschappen in de 1ste en 2de graad in het Gymnasion in Linkeroever.

Jullie zeiden eerder dat jullie links speelden op het veld. Kunnen jullie kort uitleggen wat het verschil is tussen een rechter- en een linkerspeler? Hebben ze dezelfde rol op het terrein?

François: Een linkerspeler gaat vaker smashen. Hij speelt dus aanvallender en moet iets vaker het punt afmaken dan de rechterspeler. Die laatste zal normaal gezien meer geneigd zijn om te verdedigen en daardoor minder smashen. Maar padel evolueert en in het professionele circuit zien we nu ook veel spelers aan de rechterkant die zeer agressief zijn en het punt afmaken.

Annouck: Ook ik speel op de linkse positie en ben graag de agressieve speelster. Maar wanneer ik naast Dorien Cuypers - mijn linkshandige partner - speel dan is het vooral zij die de smashes voor haar rekening neemt. Er is geen betere linkse hand dan die van haar. 

Hoe is het niveau van de Belgische spelers in vergelijking met grote namen uit Europa en de rest van de wereld?

Annouck: De vrouwen haalden een 4de plek op het WK. We behoren absoluut tot de betere subtop. We draaien meer dan goed mee op wereldniveau, maar allicht zal het moeilijk worden om de toplanden te kunnen inhalen.

François: Onze nationale teams hebben het niet slecht gedaan op de Europese Spelen). De heren bereikten de kwartfinales en de dames slaagden erin zich bij de laatste vier te plaatsen. Het niveau is dus goed en elk jaar starten steeds meer Belgische spelers in het professionele circuit.

Annouck: Padel Belgium is goed onderbouwd. Onze federatie gaat er echt wel voor, vind ik. Alles start met kennis, volharding en toewijding. Gelukkig beschikt België over een goede omkadering met trainers die zich constant bijscholen, leren en veel uren kloppen om ons allemaal beter te maken.  

Welk advies zouden jullie geven aan jonge spelers die professioneel willen worden?

François: Om zo goed mogelijk te presteren, moet je, zoals bij elke sport, bereid zijn om offers te brengen, bijvoorbeeld vaak reizen om internationale wedstrijden te spelen. Veel oefenen, op het terrein maar ook fysiek. Maar als je dat graag doet en er plezier aan beleeft, gaat dat vanzelf.

Annouck: Daar sluit ik me graag bij aan.

Bedankt Annouck en François voor jullie tijd. Veel succes met de rest van jullie carrière.

Andere artikels die u mogelijk interesseren