3 manieren om te beleggen als u weinig tijd heeft

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Neurochirurg, schaakmeester of winnaar van de Ballon d'Or? Dat wordt u niet van de ene dag op de andere. Beleggen? Dat kan wél zonder dat het u uren tijd of studiewerk kost.

Vier keer per jaar kwartaalcijfers bestuderen. Koersgrafieken analyseren. Elk artikel in elke zakenkrant lezen ... Net als tuinieren of koken kan u van beleggen zo’n ingewikkelde bezigheid maken als u zelf wil. De meeste mensen hebben echter wat anders te doen. Beleggen kan gelukkig ook als u er geen zin of tijd voor hebt. Drie mogelijkheden:

1. Beleggen in trackers of beleggingsfondsen

Trackers volgen een index, zoals de S&P 500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven op de beurs) of de Stoxx Europe 600 (600 grote, middelgrote en kleine Europese bedrijven). Een tracker heeft als doel hetzelfde rendement te behalen als de index die hij volgt. Het grote voordeel? Met een tracker kan u in één klap indirect in de tientallen of honderden bedrijven uit die index beleggen. Op die manier hoeft u geen tijd en energie te steken in de selectie van individuele aandelen of obligaties.

Wat is nu het verschil met een fonds? Terwijl een tracker doorgaans passief een index volgt, wordt een beleggingsfonds actief beheerd door een team van professionals. Zij proberen de markt te 'verslaan' door keuzes te maken in welke bedrijven ze beleggen. Net als bij een tracker belegt u op die manier indirect in een veelvoud aan bedrijven. Voor het actief beheer betaalt u wel meer kosten dan een tracker, zonder de garantie dat het rendement beter zal zijn.

Door te beleggen in een handvol trackers en/of fondsen kan u een volwaardige portefeuille samenstellen. En dat zonder uw beleggingen constant op te volgen. U belegt, en laat de markt of beheerder gewoon zijn werk doen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om minstens enkele keren per jaar uw beleggingen te bekijken, en zo nodig bij te sturen.

Het enige wat nog rest? Kiezen waarin u wil beleggen. Ook dit kan u zo eenvoudig of complex maken als u wenst. Wil u het simpel? Dan kan het zelfs volstaan om in één of twee trackers of fondsen te beleggen: eentje in wereldwijde aandelen en/of eentje in wereldwijde staats- en bedrijfsobligaties. Een mogelijk geschikte aandelenindex die u kan volgen via een tracker is de MSCI ACWI. Die groepeert ruim 2.800 aandelen uit 47 landen. Voor obligaties kan een tracker op de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index een optie zijn. Deze index omvat een divers mandje van meer dan 10.000 obligaties.

Goed om weten: er bestaan ook trackers en fondsen die zowel in aandelen, obligaties als andere beleggingen investeren. In het jargon heten dit multi-asset trackers en gemengde fondsen. Binnen de gemengde fondsen is er ook een categorie van flexibel gemengde fondsen. Dit zijn fondsen waarbij de beheerder de vrijheid heeft om - afhankelijk van de marktomstandigheden - meer in aandelen of meer in obligaties te beleggen. Bij Keytrade Bank kan u kiezen uit zo’n 6.000 trackers en meer dan 600 fondsen.

2. Periodiek beleggingsplan

Een periodiek beleggingsplan is een strategie waarbij u automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag investeert in een of meer beleggingsfondsen. Dit kan maandelijks, driemaandelijks of zelfs jaarlijks zijn. Het voordeel van deze aanpak is dat ze helpt om de invloed van marktschommelingen te verminderen. Door consistent te beleggen, koopt u meer wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer de prijzen hoog zijn. Op die manier kan u op lange termijn een stabieler rendement beogen.

Deze methode is bijzonder geschikt voor mensen die niet constant de markt willen of kunnen volgen maar toch beetje bij beetje willen bouwen aan hun vermogen. Een periodiek beleggingsplan komt ook met psychologisch voordeel: het vermijdt de verleiding om te proberen de markt te timen. De markt timen is namelijk zinloos, omdat niemand kan voorspellen wat de beurs op korte termijn zal doen.

In een notendop: een periodiek beleggingsplan is een makkelijke en efficiënte manier om te beleggen zonder dat het een dagelijkse inspanning vereist. Het stelt u in staat om uw financiële doelen te bereiken met een minimale inzet, wat essentieel is als u weinig tijd heeft.

Bij Keytrade Bank kan u kiezen voor een kant-en-klaar periodiek beleggingsplan, of zelf uw beleggingsplan samenstellen. U kan ook periodiek beleggen voor een kind.

Blog-Body-weinigTijd

3. Discretionair beheer (laten beleggen)

Bij deze aanpak laat u het beheer van uw portefeuille over aan professionals. Het wordt ook 'laten beleggen' genoemd en is ideaal voor wie rendement zoekt zonder zich dagelijks in de beurs te verdiepen. Bij discretionair beheer leunt u op een team dat de beslissingen neemt over de samenstelling en het beheer van uw beleggingen, in lijn met uw persoonlijke doelstellingen en risicotolerantie. Deze strategie is minder geschikt als u een klein bedrag wil beleggen. Bij Keytrade Bank bedraagt de instapdrempel 15.000 euro.

De grootste troef van discretionair beheer is dat u volledig ontdaan wordt van de complexiteit en tijd die gemoeid gaan met het actief beheren van een portefeuille. U hoeft niet zelf de markt te volgen, analyses te maken of te reageren op economische ontwikkelingen en nieuwe beleggingsopportuniteiten. De beheerders doen dit voor u, en sturen uw beleggingen bij als dat nodig is.

Bij discretionair beheer begint alles met een analyse van uw situatie en doelstellingen. Op basis daarvan kiest u een strategie die het beste bij uw profiel past. Vervolgens gaat de beheerder aan de slag om uw portefeuille te beheren, waarbij continu wordt gezocht naar de beste kansen in de markt. Discretionair beheer betekent een stukje ‘loslaten’, maar het betekent niet dat uw geld in een blackbox verdwijnt. U kan steeds de samenstelling van uw portefeuille bekijken en ontvangt regelmatig rapporten en updates.

De kosten van discretionair beheer zijn gewoonlijk iets hoger dan bijvoorbeeld zelf een portefeuille met trackers te beheren. Echter, deze kosten worden vaak gerechtvaardigd door de potentiële meerwaarde die een deskundige beheerder kan bieden, vooral in onvoorspelbare of onrustige markten. Kiest u voor discretionair beheer bij Keytrade Bank, dan wordt uw portefeuille opgebouwd met kostenefficiënte trackers.

Weinig tijd, wel beleggen?

Verken de mogelijkheden en open een rekening

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren