Corona of niet: waarom groen beleggen even relevant blijft

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Of het nu om de krantenkoppen, het aantal zoekacties op Google of de gesprekken aan de keukentafel gaat: terwijl het klimaat vóór de coronacrisis een heet hangijzer was, lijkt dat vandaag minder het geval. Te midden van deze pandemie zijn we terecht gefocust op het beschermen van levens én levensonderhoud. Bovendien hadden we in 2020 ook nog andere cliffhangers om over te piekeren: Amerikaanse verkiezingen, brexit, handelsspanningen, Hong Kong, onlusten in de VS na het overlijden van George Floyd. En waarom ook niet: onze regeringsvorming én gerommel bij de Britse royals.

It’s getting hot in here

Dat de klimaatproblematiek naar de achtergrond verdween, betekent echter niet dat ze niet meer relevant is. Ondanks het feit dat we tijdens de lockdown letterlijk wat gas terugnamen, bleven er wereldwijd klimaatrecords sneuvelen in de eerste helft van 2020: van Frankrijk tot Rusland, en van het Noordpoolgebied tot Mexico. Volgens verschillende meteorologische instellingen wordt 2020 zelfs een van warmste jaren sinds de start van de waarnemingen.

Andere uitdagingen

Zal de coronacrisis de klimaatverandering tijdelijk wat ademruimte geven? Ja.

Kunnen we de economie voortaan in de lappenmand laten liggen om de klimaatdoelstellingen te halen? Nee.

Om onze planeet leefbaar én werkbaar te houden is een gigantische economische transformatie nodig. Niet alleen omdat klimaatverandering een impact heeft op onze gezondheid, comfort en veiligheid. Ook omdat we ons tegelijk op die andere grote uitdaging moeten voorbereiden: tegen 2050 zullen we namelijk met 2 miljard extra mensen zijn.

Die bevolkingsgroei zal samen met de stijgende inkomens de vraag naar energie, voedsel en (drink)water fors doen toenemen, terwijl klimaatverandering net een grote impact heeft op die laatste twee.

Samen sterker

De coronacrisis heeft ons geleerd dat we ons maar beter grondig voorbereiden, vóórdat een crisis op ons inhakt. Dat is een gezamenlijke opdracht en verantwoordelijkheid. Van overheden, bedrijven en burgers.

Vandaag gebeuren al flink wat inspanningen. Zo is bijvoorbeeld voor het Europees herstelfonds van 750 miljard euro overeengekomen dat 30% van alle uitgaven moeten bijdragen om de EU-klimaatdoelen in 2030 te halen. Ook de populariteit van groene obligaties - bedoeld voor investeringen in duurzame energie, woningbouw, transport … - zit in de lift. In 2019 ging het om 257 miljard USD aan nieuwe uitgiftes, 51% meer dan het jaar voordien.

2 vliegen in 1 klap

Als belegger kunt u eveneens een steentje bijdragen. Minder Argentijnse steaks eten en uw dieselwagen inruilen voor een elektrische fiets: met zulke adviezen - hoe belangrijk ze ook zijn - bent u wellicht al murw geslagen.

Via uw belegbaar vermogen heeft u echter een veel sterkere hefboom in handen. Er zijn immers nog ontzettend veel investeringen nodig om de klimaatcrisis om te buigen. Volgens een studie van Morgan Stanley 50.000 miljard USD aan investeringen.

Door uw geld gericht te beleggen in ondernemingen die oplossingen aanreiken om de klimaatproblematiek te tackelen, kunt u 2 twee vliegen in één klap slaan. Bedrijven ondersteunen die de handen uit de mouwen steken én tegelijk een potentieel rendement nastreven.

Welke sectoren?

Beleggen in klimaatoplossingen kan in verschillende sectoren: in energie, materialen, landbouw, industrie, technologie, .... Het beleggingsuniversum varieert van zonne- en windenergie tot batterijen, elektrificatie van transport, groene gebouwen, recyclage enzovoort.

In heel wat sectoren staat het efficiënter aanwenden van grondstoffen en energie bovendien nog in zijn kinderschoenen. Er stromen vandaag nog enorm veel grondstoffen en dus ook geld weg door inefficiënties en verliezen. Een voorbeeld? In de Europese Unie wordt nog steeds 46% van het afval gedumpt op het stort. Dat biedt enorm veel opportuniteiten. Klimaatverandering aanpakken is daarom niet alleen ecologisch zinvol, maar evenzeer economisch.

Hoe?

Beleggen in klimaatoplossingen biedt een duidelijke groeikans. Als particuliere belegger is het echter niet zo eenvoudig om de juiste opportuniteiten te vinden. Daarom kan het nuttig zijn om te kiezen voor een totaaloplossing, zoals een passieve tracker (ETF) of een actief beheerd fonds.

Ondertussen bestaan er al verscheidene trackers die een ‘groene’ index van bedrijven repliceren. Op die manier belegt u met 1 product onrechtstreeks in tientallen ondernemingen die via hun bedrijfsmodel of producten en diensten meehelpen aan de strijd tegen klimaatopwarming.

Het nadeel aan een tracker is dat het een index repliceert: niets meer en ook niets minder. Met een actief beheerd beleggingsfonds kunt u even gediversifieerd beleggen en kan de beheerder ook gericht selecteren uit het aanbod van bedrijven. Aan de andere kant dient u wel rekening te houden dat een actief beheerd fonds in regel duurder is qua kosten dan een tracker.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren