Amerikaanse aandelen niet langer nummer 1!

Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE
30 april 2025
2 minuten te lezen
Na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president leek de stemming onder aandelenbeleggers euforisch. Iedereen leek maar geen genoeg te krijgen van Amerikaanse aandelen. Aandelen van andere regio’s werden buiten gegooid en men hoorde zelfs Europese beleggers zeggen : “beleg gewoon in een S&P 500 tracker en kijk nooit meer om!”
Bijgevolg stroomde een massa geld dat naar trackers die toonaangevende Amerikaanse beursindices volgden. “American exceptionalism” was zowat het modewoord van de dag. Beursanalisten en economisten wezen op de structureel hogere groei van de Amerikaanse economie in vergelijking met die van andere economische regio’s.
Vanuit Amerika werd er ook vrij “neerbuigend” gedaan als er over Europa’s potentiële groei werd gesproken. De overdreven regelgeving in Europa en weinig innovatie waren argumenten om Europese aandelen links te laten liggen. Ook was er het technologisch leiderschap van de Verenigde Staten met bedrijven als Apple, Amazon en Nvidia.
Maar inmiddels zijn we enkele maanden verder en heeft Trumps handelspolitiek lelijk huisgehouden op de internationale aandelenmarkten. De meeste beursindices hebben sinds “Liberation Day” - 2 april of de dag waarop president Trump zijn hogere handelstarieven bekendmaakte - heel wat procenten verloren.
Dat maakt dat het contrast met het eerdere pro-Amerikaanse sentiment niet groter kan zijn. Grafiek 1 bewijst dat, want hij geeft de relatieve prestatie van niet-Amerikaanse versus Amerikaanse aandelen weer.
Een stijgende trend wijst op een betere prestatie van niet-Amerikaanse ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Sinds de start van 2025 ziet u duidelijk de start van een trendommekeer. De stijgende curve betekent gewoon dat Europese en Aziatische aandelen (de belangrijkste niet-Amerikaanse markten) veel beter presteren dan Amerikaanse aandelen.

Bron: All Star Charts
Welke les leert u hieruit?
Voor de zoveelste keer wordt hier bewezen dat gediversifieerd beleggen de beste manier is om risico’s te spreiden en verliezen beperkt te houden. Al uw eieren in hetzelfde mandje van beleggingen leggen is om problemen vragen. Wie de afgelopen maanden de aandelenportefeuille spreidde over Amerikaanse, Europese, groeilandenaandelen zal nu veel minder verloren hebben dan een belegger die enkel de Amerikaanse kaart trok.
Beleggers die nog een grote blootstelling aan Amerikaanse aandelen hebben, zouden het herstel van de afgelopen tijd bijvoorbeeld kunnen aanwenden om posities in Europese en groeimarktaandelen op te bouwen.
Op de beurs zien we nu eenmaal dikwijls een scenario dat niemand voor ogen had. Vandaar dus dat diversificatie loont.