Hoe veilig is contactloos betalen?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Contactloos daten of contactloos tuinieren: vandaag kan het nog niet. Contactloos betalen, dat kan gelukkig wel al. Alleen: is het wel even veilig als ‘klassiek’ met de kaart betalen?

Wat is contactloos betalen?

Bij contactloos betalen houdt u uw bankkaart of smartphone gewoon tegen de betaalterminal. Uw kaart in de gleuf van de terminal steken of een pincode invoeren hoeft niet meer. De technologie werkt voor bedragen tot en met 25 euro. Voor hogere bedragen dient u wel een pincode in te voeren.

Hoe werkt deze methode?

Via de zogenaamde NFC-technologie (Near Field Communication), een systeem dat functioneert via radiogolven. Een bankkaart of smartphone met een NFC-chip kan communiceren met een betaalterminal die er ook mee uitgerust is.

Is het veilig?

Geregeld doen verhalen de ronde over hoe makkelijk dieven geld van zo’n kaart kunnen stelen. Met een betaalterminal verstopt in een rugzak of krant zou een dief dan proberen om zo dicht mogelijk bij uw kaart of smartphone te raken. Op die manier zou de dief tot 25 euro van uw rekening halen zonder dat u het doorhebt.

Hoewel consumentenorganisatie Test Aankoop aantoonde dat het mogelijk is om op die manier geld te stelen, komt het in de praktijk niet voor. Ondanks het feit dat contactloze kaarten al sinds 2011 bestaan, zijn er geen gevallen gemeld van diefstallen met deze techniek.

De inspanningen die een dief namelijk moet doen, staan niet in verhouding tot het beperkte ‘rendement’. Omdat het om elektronische transacties gaat, is het rekeningnummer van de fraudeur ook traceerbaar. Het zogenaamde scenario met de ‘betaalterminal in de krant’ is in de praktijk dus erg onwaarschijnlijk. Fraudegevallen met contactloze betaalkaarten worden veroorzaakt door verlies of diefstal van de kaart.

Welke beschermingsmechanismen zijn er om het fraudeurs moeilijk te maken?

  • De maximale afstand tussen de kaart of smartphone en de betaalterminal is beperkt tot 3-4 cm. Hierdoor ligt het risico op ongewenste betalingen aanzienlijk kleiner.
  • Na een aantal betalingen bent u verplicht om uw pincode in te voeren. Zodra u voor een totaalbedrag van 50 euro contactloos heeft betaald, dient u bij een volgende betaling uw pincode in te voeren.
  • Contactloze transacties worden op dezelfde manier verwerkt als normale transacties. Ze zijn dus makkelijk traceerbaar in geval van fraude.
  • De NFC-technologie maakt het niet makkelijker voor fraudeurs om de kaart te kopiëren. Voor elke betaling genereert de chip in de kaart unieke en versleutelde data, wat namaak bijzonder moeilijk maakt. Als een fraudeur uw kaart namaakt en een transactie probeert te doen met hetzelfde nummer, dan wordt de transactie geweigerd.
  • Op betaalkaarten wordt er nooit informatie opgeslagen over uw adres of contactgegevens.

Kan ik contactloos betalen met mijn kaart of smartphone?

Alle nieuwe debetkaarten die Keytrade Bank uitgeeft, zijn standaard uitgerust met NFC-technologie. U herkent zo’n kaart makkelijk aan het symbool met de 4 radiogolfjes. Ook de meeste betaalterminals zijn ondertussen uitgerust met de technologie (eveneens te herkennen aan hetzelfde symbool).

Gebruikt u uw contactloze betaalkaart voor de allereerste keer? Dan dient u voor het eerste gebruik uw pincode in te voeren.

Heeft u een oudere kaart zonder het logo van contactloos betalen? Neem dan contact op met de klantendienst op 02 679 90 00 om een nieuwe te bestellen. Als klant bij Keytrade Bank kunt u via de betaal-app Payconiq by Bancontact ook mobiel betalen via een QR-code, zowel in winkels en webshops als tussen vrienden.

Kan ik de functie uitzetten?

Op YouTube vindt u instructiefilmpjes om met een scherp mes en een soldeerbout de functie uit te schakelen. Gelukkig kan het bij Keytrade Bank makkelijker. Om de functionaliteiten van contactloos betalen en betalen zonder pincode uit te schakelen belt u gewoon onze klantendienst op 02 679 90 00.

En de toekomst?

We zijn vandaag al goed vertrouwd met digitale betalingen - in 2018 haalden we in België 1,9 miljard keer de kaart boven. Het aantal contactloze betalingen zit eveneens in de lift nu steeds meer betalingskaarten een NFC-chip hebben.

Hoewel bankkaarten vandaag de standaard zijn, kan elk voorwerp dat uitgerust is met een NFC-chip de functie van een betaalkaart overnemen. Een smartwatch, armband, ring of sleutel bijvoorbeeld. Maar pakweg ook een onderhuidse chip, een methode die onder meer in Zweden aan een stille opmars bezig is.

En de verre toekomst? Dat wordt misschien een toekomst waarin we helemaal geen kaarten, ringen of chips meer nodig hebben, maar ons lichaam een betaalfunctie krijgt: bijvoorbeeld met een vingerafdruk of irisscan. Wordt vervolgd!

Andere artikels die u mogelijk interesseren