Vergeet uw EPC niet bij uw kredietaanvraag

logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Uw droomhuis gevonden? Of loopt u misschien met renovatieplannen? Eén ding staat vast: uw hypothecaire lening vergt altijd wat administratie.

Sinds begin 2022 staat ook het energieprestatiecertificaat (EPC) steevast in de lijst van onze veelgevraagde documenten. Onderschat dit EPC niet, want het zou onze analyse van uw kredietaanvraag wel degelijk kunnen beïnvloeden.

Wat houdt het EPC nu juist in?

Het energieprestatiecertificaat toont aan hoe energiezuinig uw woning is. Het doet dat aan de hand van een label en een score. Dat label is 10 jaar geldig en gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).

Het komt voor in de drie gewesten van ons land. Met uiteraard een andere benaming. Dat spreekt vanzelf. In Vlaanderen zeggen we EPC (energieprestatiecertificaat), in Wallonië PEB (Performance Energétique des Bâtiments) en in Brussel EPB (Energy Performance of Buildings). Enkel erkende energiedeskundigen kunnen ze opmaken. Elk gewest heeft een eigen lijst met energiedeskundigen: check de lijst van Vlaanderen, Wallonië en Brussel wanneer u straks op zoek moet.

Steek energie in uw budget

Waarom is dat EPC zo belangrijk bij een hypothecaire lening? Het antwoord zoekt u best bij de stijgende energieprijzen. De bank heeft er geen idee van hoeveel uw uiteindelijke energiefactuur zal bedragen. Maar de bank weet wel zeker dat de energiekosten vandaag een serieuze hap uit uw budget betekenen. En met een hoge EPC-score wordt die hap allicht nog groter.

De hoge energiekosten vormen een relatief nieuwe, maar belangrijke extra risicofactor waarmee een bank dus best rekening houdt. In uw belang en in het belang van de bank. Dus hoe hoger de EPC-score, hoe strenger ze zal kijken naar de terugbetalingscapaciteit van een koper of een verbouwer.

Wilt u een woning kopen? Vraag dan zeker het EPC aan de verkoper van het pand, want in vele gevallen gaat uw bank het toch vragen bij haar analyse van uw kredietaanvraag. Check in de wetgeving of dat voor uw aanvraag straks ook het geval is.

Duurzaam verbouwen loont de moeite

Wanneer u verbouwingswerken zoals dakisolatie, raamisolatie en zonnepanelen plant, kan het huidige EPC van de woning ook doorslaggevend zijn bij uw kredietaanvraag. Samen met de offertes van de geplande renovatiewerken geeft het de bank een goed beeld van de huidige situatie van uw woning en wat die werken zullen doen met de waarde van uw pand. En ineens ook wat hun invloed zou kunnen zijn op uw toekomstige energiefactuur.

Wist u dat werken die een woning energiezuiniger maken, extra aanmoediging krijgen van de overheid? Vanaf 2023 zal de Vlaamse Overheid rentesubsidies (korting op de marktrentevoet) geven op uw hypothecaire lening bestemd voor renovatie. Het komt erop neer dat hoe energiezuiniger u renoveert hoe hoger die rentesubsidie zal zijn. Daarnaast bestaan er in Vlaanderen ook nog andere renovatiepremies. Check dus zeker eens of uw project hiervoor in aanmerking komt.

Ook het Waalse Gewest biedt energiepremies voor verbouwingen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er sinds 2022 45 verschillende renolution-premies voor zowel renovatie- als energiebesparingswerkzaamheden. Wilt u de premies krijgen waarop u recht heeft, dan volstaat het om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één enkele aanvraag via haar elektronische loket te doen.

Verbouwplannen? Koopplannen? Of beide?

Er kruipt energie in de analyse van uw woonkredietdossier. En dat mag u dus gerust letterlijk nemen. Als bank kijken we naar het totaalplaatje van uw kredietaanvraag en daar horen de stijgende energiekosten vandaag de dag zeker bij. Heeft u een pand met een slechte EPC-score op het oog? Besef dan goed dat het automatisch met een extra risicofactor komt. Dat extra risico hoeft uiteraard niet onoverkomelijk te zijn, maar een verwittigd persoon is er twee waard.

Andere artikels die u mogelijk interesseren