Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Wat studenten wél (en vooral níét) mogen verdienen

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Bijverdienen in 2025 is makkelijker dan ooit voor studenten. Maar het fiscale kluwen is dat allerminst. Tijd om de regels helder te maken.

1. Hoeveel mag een student verdienen zonder belastingen te betalen?

Studenten hebben net als elke belastingplichtige recht op een belastingvrije som. Voor het inkomstenjaar 2025 bedraagt die 10.910 euro. Maar dankzij de forfaitaire aftrek van beroepskosten kunnen studenten in de praktijk tot 15.585,71 euro bruto verdienen in 2025 zonder belastingen te moeten betalen, op voorwaarde dat het om hun enige inkomen gaat. Verdient de student meer, dan is hij of zij hierop belasting verschuldigd. Op bedragen boven de schijf van 15.585,71 euro gelden progressieve tarieven vanaf 25%.

Belangrijk: ook als een student géén belasting hoeft te betalen, moet die wél een eigen belastingaangifte indienen. Dit gebeurt vaak automatisch via een vereenvoudigde aangifte.

2. Tot welk bedrag blijft een student fiscaal ten laste van de ouders?

Een kind dat fiscaal ten laste is, levert voor de ouders een belastingvoordeel op. Maar zodra het kind te veel verdient en/of niet meer officieel thuis woont, verdwijnt dat voordeel. Als het kind niet meer ten laste wordt beschouwd, betalen de ouders dus meer belastingen.

Een student kan tot 15.585,71 euro bruto per jaar verdienen zonder belastingen te moeten betalen (zie eerder). Maar om fiscaal ten laste te blijven (zodat ook de ouders minder belastingen betalen) mogen de zogenoemde nettobestaansmiddelen maximaal 21.840 euro bruto per jaar bedragen (inkomstenjaar 2025). Die nettobestaansmiddelen omvatten niet alle inkomsten van de student. Kinderbijslag, adoptiepremies en studietoelagen worden bijvoorbeeld niet meegerekend. Het inkomen uit een studentenjob wordt wel meegerekend, met uitzondering van een eerste schijf van 6.840 euro. Van de inkomsten uit een studentenbaan mogen ook kosten worden afgetrokken: ofwel de werkelijk gemaakte kosten, ofwel een kostenforfait van 20% met een minimum van 570 euro. Krijgt de student onderhoudsgeld van een gescheiden ouder, dan wordt dit meegeteld als nettobestaansmiddel (al is er een vrijstelling op de eerste schijf van 4.100 euro).

3. Hoeveel uren mag een student werken onder het studentenstatuut?

Sinds 1 januari 2025 mag een student 650 uur per kalenderjaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. Dat is een permanente maatregel (vroeger was het 475 uur; tijdens de pandemie tijdelijk verhoogd tot 600).

Werkt u méér dan 650 uur, dan geldt op die uren het gewone tarief van 13,07% sociale zekerheidsbijdragen (RSZ), in plaats van het studententarief van 2,71%. Ook kan de kinderbijslag in gevaar komen als de student ouder dan 18 jaar is.

Het aantal gepresteerde uren onder het studentenstatuut wordt geregistreerd. Studenten kunnen dat zelf volgen via de overheidsdienst Student@work (online en via app). Zo weten ze altijd hoeveel van hun 650 uur al hebben opgebruikt.

650 uur komt overeen met ongeveer 17 weken van 38 uur.

4. Wat met het recht op kinderbijslag?

Dat hangt af van de leeftijd van de student, én waar hij of zij woont.

< 18 jaar Tot de leeftijd van 18 jaar is er onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag (het Groeipakket in Vlaanderen). De student mag dus in principe onbeperkt werken.

≥ 18 jaar Vanaf 18 jaar gelden per regio verschillende regels om het Groeipakket (of equivalent) te behouden. Als de student meer uren werkt dan het toegelaten aantal, kan de kinderbijslag wegvallen

In Vlaanderen

  • Max. 650 uur per jaar onder studentenstatuut (verminderd RSZ)
  • Daarboven nog 80 uur per maand met een gewone arbeidsovereenkomst (RSZ aan normaal tarief)
  • Overschrijdt u die 80 uur in een maand? Dan verliest u voor die maand het Groeipakket

In Wallonië

  • Max. 650 uur per jaar onder studentenstatuut (verminderd RSZ)
  • Plus 240 extra uur per kwartaal met normale RSZ-bijdragen
  • Enkel gepresteerde uren tellen mee (geen betaalde feestdagen)

In de Oostkantons

  • Geen beperking qua aantal uren onder studentenstatuut. Enkel op de eerste 650 uur betaalt u de verminderde sociale bijdragen.
  • Wel: max. 175 uur per kwartaal met normaal contract of als zelfstandige

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  • Max. 650 uur per jaar onder studentenstatuut (verminderd RSZ)
  • Max. 240 uur per kwartaal (alle arbeidsovereenkomsten tellen mee)
  • Maar in juli, augustus en september geldt die limiet van 240 uur per kwartaal niet, als de student na de zomer verder studeert

Samengevat

Bijverdienen als student is sinds 2025 flexibeler dan ooit. Maar de combinatie van fiscale regels, kinderbijslag en sociale bijdragen maakt het ook complex. Wie slim plant en de limieten respecteert, haalt het maximum uit zijn studentenjob, zónder financiële verrassingen voor zichzelf of de ouders. Heeft u vragen? Op www.studentatwork.be leest u wat er precies mag en niet mag binnen het studentenstatuut.

Verdient u als student een centje bij? Maak er meer van

Ontdek hoe u vandaag al kunt beginnen met sparen of beleggen – zelfs met een klein bedrag.

Dit artikel is louter informatief en vormt geen fiscaal of juridisch advies. De vermelde regels kunnen wijzigen afhankelijk van de toepasselijke wetgeving.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren