Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Argwaan is de beste verdediging

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Waar er geld is, loert fraude altijd om de hoek. Oplichters worden er altijd maar beter in om nietsvermoedende slachtoffers te vinden die meegaan in hun wel heel geloofwaardige verhalen.

Onze boodschap als Keytrade Bank is duidelijk: wees op uw hoede. Zelfs als dat zou betekenen dat u alles van uw bank in vraag stelt.

Wie heb ik aan de lijn?

Kent u het nummer niet? Is het een buitenlands nummer? Is het een gsm-nummer? En geeft de persoon aan de andere kant van de lijn zich uit voor een medewerker van uw bank, Cardstop, Ombudsfin, …?

Eén reflex: beëindig het gesprek. Hoe sneller, hoe beter!

Doet u dat niet, dan komt die ‘persoon’ hoogst waarschijnlijk met een aannemelijk verhaal dat er op uw rekening fraude werd vastgesteld. En ze komen meteen ook met een pasklare oplossing. Eén die net leidt tot de fraude die u wilde verhelpen.

Uw beste verdediging is

Gooi nooit zomaar uw digitale handtekening/ Softkey/ Itsme te grabbel. Oplichters doen er alles aan om uw handtekening te krijgen, zeker wanneer ze via een andere weg (phishing) al veel van uw andere inloggegevens te weten zijn gekomen. Het is net omdat ze al die bepaalde info van u hebben, dat ze zo overtuigend klinken. Ze zeggen bijvoorbeeld dat uw huidige inlogmethode gehackt is en dat u een nieuwe moet aanmaken.

Zorg ervoor dat u niets tekent dat u niet kan zien. Geef dus zeker geen Softkey QR-code of Itsme door. Want dat zet de deur wagenwijd open naar uw centen.

Installeer ook zeker geen software die deze zogenaamde bankmedewerkers toelaat om vanop afstand mee te kijken. Een echte bankmedewerker gaat dat echt nooit vragen. Ook al spreken we tegen onze eigen winkel, toch hebben we liever dat u achterdochtig bent wanneer u ‘iemand van de bank’ aan de lijn krijgt of van uw bank een e-mailtje krijgt. We nemen u dat geenszins kwalijk, integendeel.

‘We sturen iemand’

Wel, wij sturen niemand. Nie-mand. Dus trap nooit in de val om een toestelletje zoals onze Hardkey, uw computer of smartphone, bank- of kredietkaarten mee te geven aan een zogezegde medewerker om uw geld ‘veilig’ te stellen. Wij komen hiervoor nooit tot bij u, want wij hebben al die zaken niet nodig om uw geld veilig te stellen.

Psychologische misleiding

Fraudeurs maken heel dikwijls gebruik van angst en urgentie om mensen snel te laten handelen. Door druk te zetten op hun slachtoffers en ze te waarschuwen voor een ‘dreigend gevaar’ – zoals een gehackte rekening – gaan die veel minder rationeel nadenken.

De combinatie van phishing en telefonische oplichting is net succesvol omdat ze een gevoel van authenticiteit creëert. Een slachtoffer ontvangt niet alleen een e-mail, maar een telefoontje met gegevens die al via phishing zijn verkregen. Daardoor wordt het verhaal van de oplichter geloofwaardiger.

Bel zelf!

Ga nooit zomaar in op verzoeken om bankgegevens of -codes door te geven. Bel altijd zelf uw bank(en) via het officiële nummer als u een verdacht telefoontje krijgt. Daarnaast is het cruciaal om verdachte e-mails en sms'jes te herkennen. Klik nooit zomaar op een link.

Toch slachtoffer van fraudeurs?

Neem zo snel mogelijk actie:

Andere artikels die u mogelijk interesseren