Spreken is goud: zo praat u voor de eerste keer over geld
Keytrade Bank
keytradebank.be
12 februari 2020
4 minuten te lezen
Geld bespreekbaar maken in een relatie: 5 tips
Wanneer u vlinders in de buik heeft, staan geldzaken waarschijnlijk laag op het prioriteitenlijstje. Waarom waardevolle tijd met uw geliefde verspillen aan saaie dingen als financiën. #Yolo, toch? Die hashtag is echter zelden een goede raadgever. Als u een toekomst wilt uitbouwen met iemand, moet u het vroeg of laat ook over centen hebben. U wilt natuurlijk niet bruut of bemoeizuchtig overkomen. Anderzijds wilt u duidelijk weten waar u staat. Want om aan een relatie te bouwen is het belangrijk een helder beeld te hebben van elkaars financiën. 5 tips om geldzaken bespreekbaar te maken in uw relatie.
1. Bedenk wat u precies wilt weten
Tenzij u bijzonder nieuwsgierig bent, wilt u niet elk detail van de inkomsten en uitgaven van uw partner kennen. Als u gaat samenwonen weet u graag wat uw partner kan bijdragen aan de huur en huishoudkosten. Als u een samenlevingscontract aangaat of van plan bent te trouwen bent u graag zeker dat zij/hij geen schulden heeft. Misschien wenst u haar/zijn inkomen te kennen, om een zicht te krijgen op het gezamenlijk budget. Plant u een gezinsuitbreiding? Dan wilt u waarschijnlijk meer details. Stel gerichte vragen, en zeg er ook bij waarom u dat graag wilt weten.
2. Wees open en eerlijk
Als u uw partner een mogelijk gevoelige vraag wilt stellen, helpt het om zelf info te delen. Dit geldt evengoed voor financiële vragen. Wanneer u een gerichte centenvraag heeft voor uw partner, leg dan eerst zelf uw boekhouding op tafel. Dat schept een sfeer van openheid en verlaagt de drempel voor uw wederhelft. Hou ook zelf niets achter. Oneerlijkheid binnen een relatie heeft de neiging als een boomerang terug te keren, te meer als het gaat over iets gevoeligs als geld. Als uw eega u graag ziet, zal zij of hij niet wegrennen omdat u schulden of een lager loon heeft.
3. Timing is alles
Praten over geldkwesties doet u niet tussen de soep en de patatten. Zorg dat u beiden ontspannen bent en er tijd is om dingen door te praten. Installeer u thuis, of op zijn minst ergens waar u vrij kunt praten. Bereid u bovendien goed voor. U wilt dit grondig doen. Belangrijke kwesties als financiën zijn geen moment voor half werk.
4. Stel een gemeenschappelijk doel
U stelt de grote geldvraag waarschijnlijk met een reden. Misschien wilt u samen een auto kopen, voorstellen om samen te wonen, aan kinderen beginnen of gewoon de relatie naar het volgende niveau tillen. Maak dat doel dan eerst duidelijk. Uw partner zal het appreciëren dat u de relatie serieus neemt. Samen een project bespreken maakt een vraag over geld al veel minder gek. Meer nog, het bevestigt dat u uw relatie ernstig neemt, en er op een realistische manier aan wil bouwen.
5. Neem eigen financieel gedrag niet als norm
Iedereen gaat op een iets andere manier met geld om. De één geeft graag veel uit aan eten en drinken, de ander spaart liever meer. De ene levensstijl is de andere niet en dat is niet verkeerd. Een uitgavenpatroon is vaak heel persoonlijk. Toon inlevingsvermogen en veroordeel de keuzes van uw partner niet. Probeer te begrijpen waar het patroon vandaan komt. Misschien had uw partner het vroeger niet zo breed, en is zij/hij daarom vandaag zo spaarzaam.
Probeer naar compromissen te zoeken die binnen jullie gemeenschappelijk project passen. Uw partner mag misschien meer uitgeven dan u zou willen, zij of hij wil vast wel wat zuiniger leven wanneer jullie besluiten samen een huis te kopen. Misschien vindt u het dan wel fijn om tussendoor af en toe goed te gaan tafelen. Maak duidelijke afspraken over hoe u uw gemeenschappelijke financiële situatie zult regelen en laat daarbuiten eventueel ruimte voor ieders geldgewoontes.