De meeste Belgische huishoudens gaan passief met hun vermogen om
Keytrade Bank
keytradebank.be
15 mei 2025
3 minuten te lezen
‘Hangmatbeleggen’ schopte het tot Woord van het Jaar. We gingen in ons vermogensrapport na of de Belgische huishoudens actieve of passieve beleggers zijn. We vroegen Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank, om de opvallendste conclusies uit het onderzoek te halen.
Zijn de Belgen eerder actief of passief bezig met hun vermogen?
“De meeste Belgische huishoudens kiezen voor een terughoudende financiële aanpak. Ze beheren hun geld op een voorzichtige manier. 78% van de gezinnen zijn passieve investeerders, 22% zijn actieve beleggers.”
Komen er in het vermogensrapport groepen naar voor die actiever investeren en beleggen dan anderen?
“Huishoudens met een hoger vermogen zijn doorgaans actiever. Van de rijkste huishoudens, met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro, beheert 30% het opgebouwde vermogen op een actieve manier.”
“Wie minder risico-avers is, gaat ook vaker actief beleggen. Van de huishoudens met een lage risico-aversie kiest 36% voor een actief beheer van het vermogen. Bij de gezinnen met een hoge risico-aversie is dat maar 17%. Huishoudens die bereid zijn om risico’s te nemen met hun geld zijn mogelijk zelfzekerder in het nemen van financiële beslissingen, en kiezen dus ook vaker voor een proactieve aanpak. Huishoudens die risico’s uit de weg gaan, zullen dan weer eerder opteren voor passieve en conservatievere benaderingen.”
Bouwen actieve en passieve beleggers hun vermogen op een andere manier op?
“Actieve beleggers investeren een significant hoger deel van hun geld in aandelen. Passieve beleggers vertrouwen dan weer meer op de klassieke spaarrekeningen, terwijl de actieve beleggers nog meer dan voordien het spaarboekje inruilen voor termijnrekeningen en aandelen. Ze gaan op zoek naar diversificatie en naar een hoger rendement. Vooral bij de meest vermogenden, de zelfstandigen en de hoger opgeleiden zijn aandelen en fondsen populair. Zij zijn dan ook vaker actief bezig met hun vermogen te laten aangroeien.”
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor beleggers?
“We hebben in ons vermogensrapport ook onderzocht welke rol ESG (Environmental, Social, Governance) speelt in het beleggingsgedrag. Het aandeel van duurzame beleggingen blijft stabiel in 2025, op ongeveer hetzelfde peil als vorig jaar. Graven we wat dieper, dan lijkt het erop dat beleggers het belang van ESG erkennen, maar dat het daarom niet noodzakelijk een beslissende factor is bij de concrete investeringskeuzes.”