Hoe beleggen als u krap bij kas zit?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Met 100 of 1.000 euro kom je nergens. Het is vaak het idee dat leeft bij mensen die wel willen beleggen, maar niet rijk genoeg denken te zijn. En daarom nooit de stap zetten. Soms is het natuurlijk niet het juiste moment om te beginnen met beleggen. Een huis kopen of verbouwen, onrust op het werk, een gezin starten … Er zijn verschillende momenten in het leven waarin we zoveel mogelijk spaargeld hamsteren. Van beleggen kan dan even geen sprake zijn. En dat is helemaal oké.

De grote verdwijntruc

Als u geen grote projecten heeft die al uw spaargeld tot de laatste eurocent opeisen, dan kan het wel een goed idee zijn om te beleggen. De combinatie van lage rente op spaarboekjes met de hoge inflatie knabbelt immers aan uw koopkracht. In gewone mensentaal: voor 10 euro had u 5 jaar geleden een zak met 20 pistolets; voor diezelfde 10 euro krijgt u vandaag slechts 16 pistolets. U moet dus op zoek naar een oplossing die uitzicht biedt op potentieel rendement om uw koopkracht in stand te houden. Die oplossing vindt u vandaag niet op een spaarboekje, maar mogelijks door te beleggen. Terwijl veel Belgen denken dat ze niet rijk genoeg zijn om te beleggen, zijn weinig Belgen rijk genoeg om te blijven sparen.

Een halve euro per week

25 euro per jaar. Dat bedrag volstaat om te beleggen. Dat is 2 euro en 8 eurocent per maand, of een halve euro per week. Geld sparen en beleggen zijn nauw met elkaar verbonden. Om geld te kunnen beleggen, moet u eerst wat sparen. Dat kost veel minder tijd dan u denkt, en u kan het in heel kleine stapjes doen. Als u niet of weinig spaart, kan u beginnen met 5 euro per week weg te leggen. Dat lijkt misschien niet veel, maar in de loop van een jaar komt dat al neer op 260 euro. Eenmaal de spaarpot voor uw beleggingen groot genoeg is (25 euro dus), kan u aan de slag. Hoewel dit misschien (te) simpel klinkt, is het vaak een noodzakelijke eerste stap als u krap bij kas zit.

25 euro beleggen = 24 euro aan kosten?

Met 25 euro zal u niet meteen een aandeel van pakweg Amazon, Daimler of Solvay kunnen kopen. En als het gaat om beleggen in individuele aandelen, betaalt u ook nog eens kosten en taksen voor elke transactie. Stopt het verhaal hier dan? Nee.

Het klopt dat beleggen niet gratis is en dat u met 25 euro zelf geen aandelenportefeuille kan samenstellen. Alleen is beleggen zo democratisch geworden, dat ook dat u niet hoeft te weerhouden. Door regelmatig te beleggen in een beleggingsfonds kan u namelijk met kleine bedragen beleggen, zonder dat uw geld opgesoupeerd wordt door transactiekosten en taksen. Een beleggingsfonds is eigenlijk een korf met tientallen of zelfs meer dan honderd verschillende aandelen en obligaties. Op die manier kan u (1) met een beperkte som (2) in één product (3) en tegelijk in verschillende bedrijven beleggen.

De beheerder van een beleggingsfonds werkt uiteraard niet gratis. Zo betaalt u lopende kosten (een percentage dat doorgaans tussen de 1 en 2% schommelt). Die kosten zijn in verhouding echter veel lager dan wanneer u zelf een aandelenportefeuille zou samenstellen met een klein bedrag.

Beleggen met geleend geld = no go

Als u krap bij kas zit, kan de verleiding bestaan om te lenen om te beleggen. Zeker in tijden waarin aandelenmarkten records breken en beleggers soms vergeten dat beurzen ook kunnen dalen. Geld lenen om te beleggen is echter nooit een goed idee, en al zeker niet als u zich weinig risico’s kan veroorloven. Een basisregel van beleggen is dat u enkel belegt met geld dat u enkele jaren kan missen. Bij beleggen heeft u immers geen garantie dat u winst zal maken.

Aan de slag?

Start met beleggen vanaf 25 euro per jaar

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren