Zijn de techmastodonten verantwoordelijk voor de recordprestatie van de S&P 500? Een factcheck!
Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE
04 januari 2022
3 minuten te lezen
U hebt het vast ook al gehoord. Zonder de sterke prestaties van de grote Amerikaanse technologieaandelen zou de S&P 500 een veel lager rendement in 2021 gehaald hebben. De topreturns van aandelen zoals Apple, Microsoft en Google zouden de verklaring zijn waarom de Amerikaanse beurs dit jaar wereldwijd de beste bestemming voor uw portefeuille was.
Maar klopt dat wel ? Mogen we dat zomaar zeggen? Of dienen we deze commentaar naar het rijk van de fabeltjes te verwijzen? Een factcheck is op zijn plaats en wijst in de richting van een fabeltje.
Waarom?
Werp even een blik op grafiek 1. Die toont ons de koersprestaties van 2 trackers. De “market cap weighted S&P 500” tracker is samengesteld uit de 500 aandelen uit de S&P 500, alleen krijgen de grootste aandelen hier ook het grootste gewicht. Daarnaast hebben we de “equal weighted S&P 500” tracker. Daarin krijgt elk aandeel uit de S&P 500 een gelijk gewicht. Zo weegt Apple in de “market cap weighted S&P 500” zo’n 6% terwijl dat in de andere tracker maar 0,23% is.
Wat stellen we vast?
De koersprestatie van beide trackers dit jaar is nagenoeg identiek. Ze stegen met meer dan 28% (in USD). Dit betekent dat nagenoeg alle sectoren deelnamen aan het Amerikaanse beursfeest.
Als enkel technologie uitstekend zou presteren zou de “market cap weighted S&P 500” veel beter moeten scoren want technologie neemt meer dan 25% voor zijn rekening in deze index (zie de sectorverdeling in tabellen 1 en 2). In de “equal weighted S&P 500” wordt het gewicht van de techsector nagenoeg gehalveerd weegt de industriële sector nagenoeg dubbel ten opzichte van het gewicht in de “market cap weighted S&P 500”! De sectorsamenstelling is veel gelijker verdeeld in de “equal weighted S&P 500”. Met andere woorden, de dominantie van de techsector verdwijnt nagenoeg.
Grafiek 1: “equal weighted S&P 500” vs “market cap weighted S&P 500”
Bron: All Star Charts
Tabel 1: sectorverdeling “market cap weighted S&P 500”
Bron: SPDR
Tabel 2: sectorverdeling “equal weighted S&P 500”
Bron: Invesco
Conclusie
De Amerikaanse beurs presteerde dit jaar sterk omdat tal van beursgenoteerde bedrijven hun koersen de hoogte zagen ingaan. Het waren dus niet enkel de technologische bedrijven die voor een beursfeest zorgden. Een beetje nuanceren kan nooit kwaad, vinden wij.
Door het overaanbod aan financieel-economisch nieuws op talrijke sociale media is het voor niemand makkelijk om door het bos de bomen nog te zien. Ook in 2022 gaan we dat alvast blijven proberen.
Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE