De Belg en zijn vermogen

Dankzij onze Leerstoel aan de Universiteit Gent kunnen we u nu al ons tweede vermogensrapport voorstellen.
Vermogen mee helpen opbouwen is een van de kerntaken van onze bank. Door u een onderbouwde en vooral ‘realistische’ benchmark als dit rapport te kunnen meegeven, brengen we u hopelijk dichter bij het verwezenlijken van al uw doelen.
Enkele conclusies
Al leest u best ook eens het volledige rapport.
De welvaart van de Belg stijgt
Het mediaanvermogen van de Belg groeit en overstijgt zelfs de inflatie. Het vermogen van Belgische huishoudens steeg het afgelopen jaar met 11,2% tot 277 231EUR . Ten opzichte van een inflatie van 4,4% wijst dat op een stijging van de reële welvaart.
Loon is belangrijkste bron van vermogen
Werken loont! Loon is de belangrijkste bron van vermogen voor twee op drie Belgen. Voor 5% van de bevolking zijn erfenissen en schenkingen de belangrijkste bron. Eén op vier geeft aan dat het een belangrijke factor was om hun vermogen op te bouwen, maar geeft andere bronnen als meer voorkomende bron. Ondernemerschap, beleggingen, en vastgoed spelen een grotere rol bij hogere vermogens.
Rijken worden rijker
Huishoudens met een groot vermogen zagen hun vermogen het sterkst toenemen in absolute cijfers. Dit bevestigt het beeld dat rijkere huishoudens rijker worden. Ze diversifiëren vaker en genereren inkomsten uit meerdere bronnen. Uit het vermogensrapport blijkt dat deze aanpak loont.
Belg zoekt veiligheid
De helft van de Belgen belegt, maar toch blijft de spaarrekening voor veel Belgen het favoriete financieel product. Op de spaar- en zichtrekeningen van Belgische huishoudens staat meer dan 370 miljard euro. Gezinnen sparen voornamelijk voor onvoorziene uitgaven (56%), pensioen (34%), en reizen (30%). Gezinnen zijn vooral op zoek naar financiële veiligheid. Ook de redenen om te sparen, geven aan dat gezinnen veiligheid zoeken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer risico’s mensen durven nemen.
Woning belangrijkste uitgave
Vastgoed is de grootste uitgavepost voor Belgische huishoudens, gevolgd door reizen en gezondheidszorg. Jonge gezinnen besteden veel aan vastgoed, terwijl oudere huishoudens meer uitgeven aan gezondheidszorg. De uitgaven hangen sterk samen met de levensfase.