10 zaken die u op één dag kan doen om uw financiële gezondheid te verbeteren

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

De rekeningen checken of een overschrijving uitvoeren … vaak doen we dat gewoon tussendoor, als we eens een minuutje niets om handen hebben. Zo krijgen we misschien wel onze zaakjes geregeld. Maar daarmee zien we niet altijd het grote plaatje. Zal ik genoeg hebben om rond te komen als ik gepensioneerd ben? En rendeert mijn geld eigenlijk wel? Het zijn niet de vragen die u zich stelt als u een overschrijving doet terwijl u in de pan roert en tegelijk een podcast luistert.

Misschien liggen er ook bij u nog wat onafgewerkte zaken op de plank? Misschien denkt u er eigenlijk al jaren aan om wat meer rendement uit uw geld te beginnen halen? Of misschien wil u al een poosje van dat krantenabonnement af, maar kwam het er nog niet van?

Net daarom is het goed om één dag per jaar aan uw financiële gezondheid te werken. Een dag die u aankruist in de agenda en waar u werkt aan uw financiële spierballen. Dat hoeft geen bloed, zweet en tranen te kosten. De ‘magische truc’ om uw financiële gezondheid te verbeteren is relatief simpel: het is tijd nemen. Tijd nemen om die overstap te regelen naar een goedkopere energieleverancier. Tijd om die spullen online te koop te zetten. Tijd om een beleggingsplan te starten.

Blokkeer een dag in uw agenda, een dag waarop u niet onder druk staat of 101 verplichtingen heeft. En concentreer u echt op deze dag. Maak hem zo productief mogelijk.

Dit is uw to-do lijst:

  • 1. Check de vaste lasten

    Neem alle grote vaste uitgaven onder de loep én pak ze aan.
    • Check de kosten van uw telecom, energie, verzekeringen, ... Welke mobiele telefoonprovider, energieleverancier, verzekeraar, ... biedt een goedkoper alternatief?
    • Heeft u nog steeds een eigen auto nodig? 
    • Is uw huur te hoog en is het tijd om op zoek te gaan naar een goedkopere woning? Schrijf u in op alerts voor nieuwe huurwoningen, binnen uw budget.
    • Welke online (streaming)diensten of abonnementen gebruikt u nauwelijks?
    • ...
    Beperk u niet alleen tot het maken een ‘analyse’ om ‘later nog eens te bekijken’. Pak effectief de telefoon op om dat abonnement op te zeggen, of regel meteen die overstap online.
  • 2. Schrijf u uit op commerciële nieuwsbrieven

    U kunt geen geld uitgeven aan wat u niet kunt zien. Schrijf u uit op commerciële nieuwsbrieven en installeer een advertentieblokker.
  • 3. Regel die saaie, maar noodzakelijke zaken

    Heeft u nog geen brandverzekering? Doet u nog niet aan pensioensparen? Heeft u nog geen beleggingsplan? Vraag ze aan of start ze vandaag op. Een beleggingsplan opstarten duurt 5 minuten.
  • 4. Activeer doorlopende opdrachten

    U schrijft die waterfactuur nog altijd manueel over? Automatiseer regelmatige betalingen met een doorlopende opdracht, zodat u niet elke maand elke betaling manueel moet invoeren. Het bespaart u geen geld, maar wel tijd om leukere of interessantere dingen te doen.
  • 5. Controleer uw spaarbuffer

    De koelkast heeft het begeven of een dief ging aan de haal met uw fiets? Voor onverwachte uitgaven houdt u best wat opzij. Afhankelijk van uw situatie volstaat doorgaans een spaarbuffer van 3 tot 6 maanden netto-inkomen.Is uw spaarbuffer onvoldoende? Stel dan een budget op (zie punt 6). Doet u al aan pensioensparen en heeft u geld dat u de komende jaren niet nodig heeft? Overweeg dan om te ; dat levert een hoger potentieel rendement op dan sparen.
  • 6. Stel een budget op

    Zo weet u precies wat er binnenkomt en wat er buitengaat (en waarnaar), welke extra’s u opzij kunt zetten en waar de pijnpunten liggen. Geen goesting of tijd om dat allemaal in detail in een spreadsheet of met een app te tracken? Geen probleem. Budgetteren kan ook zonder gedoe met de simpele 80/20 regel.
  • 7. Maakt u gebruik van alle premies en belastingvoordelen?

    Bent u aan het (ver)bouwen, of (ver)huurt u een woning? Dan kunt u in aanmerking komen voor premies. Er zijn er honderden: wie weet komt u zelfs in aanmerking voor een premie waarvan u niet eens het bestaan afwist. Vul uw postcode in op premiezoeker.be (Vlaams Gewest) en doe een check.Controleer hier het overzicht van premies in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.Pensioensparen, kinderopvang, dienstencheques of rechtsbijstandverzekering? Check hier of u wel optimaal gebruik maakt van alle belastingvoordelen.
  • 8. Besteed geld aan zaken die uw geluk vergroten (en niet alleen aan wat nuttig is)

    Financieel gezond zijn, draait niet louter om sparen en besparen. Het gaat ook om u goed te voelen over de (financiële) beslissingen die u maakt. Richt u op ervaringen, op tijd doorbrengen met anderen en bijvoorbeeld op uitgaven die u tijd helpen besparen, zoals een poetshulp inhuren om uw huis schoon te maken. Neem vandaag dus even de tijd om na te denken of u echt wel gelukkig wordt van de zaken waaraan u vaak geld uitgeeft.
  • 9. Check of uw beleggingen aan herbalancering toe zijn

    Beleggingsthema’s komen en gaan, nieuwe risico’s en nieuwe opportuniteiten duiken op, en door de marktontwikkelingen kan uw beleggingsportefeuille uit balans raken. Controleer of uw beleggingen nog steeds overeenkomen met uw beleggingsdoelstellingen, en ontdek hoe u uw portefeuille terug in balans kan brengen.
  • 10. Plan een nieuw dagje in

    Plan een halve dag in voor een enkele weken later. De kans is groot dat u sommige dingen die u vandaag bent begonnen, moet opvolgen of bijsturen. Alles afgevinkt? Plan dan alvast een dagje in voor volgend jaar.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren