Wat is de FIRE-beweging?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Slim omgaan met FIRE? Vroeger op pensioen?

Hun pensioen? Ook al is dat voor hen nog veel te ver weg, toch zijn er twintigers die nu al denken aan het einde van hun loopbaan. Niet op hun 67e, wel op hun 50e of zelfs 40e. Ze hangen de FIRE-levensfilosofie aan: Financial Independence, Retire Early. Wat is de FIRE-beweging? Is het iets? En welke valkuilen moeten ze omzeilen?

FIRE zag het levenslicht in de Verenigde Staten. De beweging haalt de mosterd uit het boek Your Money or Your Life, van Vicki Robin en Joe Dominguez uit 1992. Het grote doel van de aanhangers van FIRE? Financiële vrijheid. Dat wil zeggen: niet vasthangen aan een fulltimejob om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

De FIRE-believers willen baas zijn over hun eigen tijd. Voor sommige betekent dat vroeg op pensioen gaan en niet meer werken. Andere willen kiezen wanneer ze werken en hoeveel.

What’s not to like? Wel, om dat type van financiële vrijheid te winnen moeten ze wel wat opofferen. Niet te veel feestjes, afhaalkoffie, festivals of verre reizen. Maar vooral sparen en hun geld slim investeren. En ook al vinden velen de principes van FIRE te verregaand (zo lang is de commotie rond het VRT-pragramma nog niet geleden), sommige ideeën binnen FIRE helpen wel om meer te halen uit uw loon.

We zetten de drie basisprincipes van FIRE voor u op een rij:

Sparen, sparen en nog eens sparen

FIRE-aanhangers zijn verwoede spaarders. Ze zetten elke maand 25 tot 50 % van hun inkomen opzij. Wilt u ook zo veel beknibbelen op uw uitgaven? Dan moet u duidelijk oplijsten welke kosten u niet kan vermijden – huur en eten, verwarming en elektriciteit – en welke wel. Vervolgens past u uw levenstijl aan om zo weinig mogelijk uit te geven. Het hoeft natuurlijk niet zo drastisch. We helpen u op weg:

  • Maak kennis met 10 manieren om te besparen met app.
  • Ontdek 10 dingen die je op één dag kan doen om uw financiële gezondheid te verbeteren.
Meer inkomsten genereren

Hoe meer iemand verdient, hoe meer geld die heeft om te sparen. Nu, voor studenten is dat nog niet aan de orde. Maar al wie een loopbaan heeft, kan daarover nadenken. Laat u alles op u afkomen? Of doet u zoals de FIRE-aanhangers en stippelt u uw carrièrepad uit?

Tijd over? Neem er bijvoorbeeld een parttimejob bij, ’s avonds na uw uren. En is uw werkgever tevreden over uw inzet? Durf te vragen om opslag bij uw evaluatie. Beargumenteer dan goed waarom u die loonsverhoging verdient. Ten slotte schoolt u uw werkskills best geregeld bij. Zo blijft u een aantrekkelijke werknemer waar werkgevers graag iets meer aan willen geven.

Uw geld wakker houden

Wat doet u dan met uw verdiende geld? Zet u het op een spaarrekening? Dat kan, maar een FIRE-aanhanger weet dat de waarde van uw geld dan smelt als sneeuw voor de zon. Want de meeste dingen in het leven worden duurder door de inflatie. Zeker vandaag. De truc is om uw geld sneller te laten groeien dan die inflatie. En daarom is beleggen een goed idee.

Beleg wel slim en met kennis van zake. De mensen die instant rijk zijn geworden door cryptomunten te kopen of andere risicovolle investeringen te doen, zijn op één hand te tellen. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Zag jij de VRT-reeks ‘FIRE: vroeg op pensioen’? De reeks vertelt over zeven jonge mensen die hun financiële onafhankelijkheid proberen te bereiken. Om snel rijk te worden, grijpen sommige naar cryptomunten, luxevastgoed in Dubai en andere risicovolle investeringen. De reeks brengt een niet-realistische boodschap. Voor de meeste aanhangers van de FIRE-beweging gaat het er niet om snel heel rijk te worden. Wel om bewust om te gaan met geld en zo financiële onafhankelijkheid te bereiken. En dat wil niet zeggen stinkend rijk worden en de rest van je leven in weelde doorbrengen. Wel slim beleggen en spenderen met mate, ook tijdens je pensioen.

Wilt u slim beleggen? Dan zijn dit de drie basics om rekening mee te houden:

  • Ken uzelf Het is goed om eerst even voor de spiegel te staan. Stel uzelf deze vragen: wat wil ik bereiken met beleggen? Hoelang ben ik van plan te beleggen: één, vijf of tien jaar? Begrijp ik het mechanisme goed genoeg om het uit te leggen aan iemand anders?Uw antwoorden helpen u om de juiste investeringskeuzes te maken.
  • Diversifiëer uw beleggingen. De beurs is als een buffetrestaurant: er is voor elk wat wils. Maar als u alleen maar hetzelfde op uw bord schept, heeft u een hoog ‘concentratierisico’. Stel: u investeert in twee aandelen en een ervan doet het slecht. Dan zal dat een sterke invloed hebben op het totale rendement. Een eenvoudige oplossing om uw beleggingen te spreiden is om te kiezen voor beleggingsfondsen of trackers. Dat zijn ‘mandjes’ met tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen en obligaties. U belegt dan in één product – het fonds of de tracker – en hoeft geen aandelen en obligaties afzonderlijk te kopen.
  • Beleg op lange termijn. Deaandelenmarkten kunnen flink schommelen, maar ze hebben de neiging om te stijgen op langere termijn. Dat betekent dat wanneer u uw fondsen langer bijhoudt, u een grotere kans op succes heeft. Net daarom investeert u best alleen uw geld dat u voor lange tijd kan missen.

Klaar om uw eerste stappen op de beurs te zetten?

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren