Wat brengt 2022?

Geert Van Herck

Geert Van Herck

Chief Strategist KEYPRIVATE

Het beursjaar 2022 staat voor de deur. En zoals gewoonlijk geven talrijke economisten en fondsbeheerders hun visie en verwachtingen voor het nieuwe jaar. Het is steeds interessante lectuur om ideeën op te doen voor het beheer van uw portefeuille. Maar de ervaring leert ons dat het bijzonder moeilijk is om voorspellingen te doen. Het volstaat om één jaar terug te gaan en te lezen wat toen voorspeld werd. Bij onze vooruitblik gaan we ervan uit dat uw beslissingen in 2022 vooral zullen afhangen van welk type belegger u bent.

2021 zal de geschiedenisboeken ingaan als een geweldig beursjaar. De Amerikaanse beurzen leverden rendementen van meer dan 20% op aan beleggers in euro. Ook de Europese beurzen haalden rendementen van 15% en meer. Wie zich op Chinese aandelen richtte of aandelen uit de groeilanden kocht, deed een minder goede zaak. De rendementen waren slechts een fractie van die uit de Westerse landen.

Zal 2022 ons dezelfde winnaars brengen?

Aan echte voorspellingen wagen we ons niet . Wij vertrekken daarentegen vanuit het standpunt van verschillende beleggerstypes. Op basis hiervan kunnen we een beleggingsstrategie voor 2022 opstellen :

Bent u een waardebelegger? Zoekt u naar “value”? Dan richt u uw pijlen vooral op aandelen uit de groeilanden. ). De aandelen uit deze “Emerging Markets” zijn zeer attractief op het vlak van de traditionele waarderingsratio’s. De koers-winstverhouding, het dividendrendement of de koers-boekwaardeverhouding van deze aandelen zijn een pak lager dan bijvoorbeeldAmerikaanse aandelen. En de regel luidt: hoe goedkoper de waardering, hoe hoger de verwachte return op 5 en 10 jaar. Daarom zou een waardebelegger in een internationaal gediversifieerde portefeuille voor 2022 een wat hoger gewicht kunnen geven aan aandelen uit de groeilanden en een wat lager gewicht aan Amerikaanse aandelen. Die laatste zijn namelijk zeer duur. Op sectorvlak zou de waardebelegger vooral voor cyclische en financiële aandelen kunnen kiezen.

Goud was de grote verliezer van 2021. Ondanks een sterke stijging van de inflatiecijfers in de Westerse industrielanden konden goud en zilver hiervan nauwelijks profiteren. Dat was de grote verrassing van het afgelopen jaar. En meteen ook een bewijs dat klassieke beleggingstheorieën niet altijd werken. Eén daarvan luidt immers: bij een hoge inflatie belegt u beter wat meer in edele metalen. Maar hier liggen kansen voor de contraire belegger: het zeer pessimistisch sentiment op de goud- en zilvermarkt kan de voorbode zijn van een trendommekeer. De contraire belegger zou dan ook stelselmatig posities in goud, zilver en goudmijnen kunnen opbouwen.

Beleggingen in Amerikaanse aandelen waren het afgelopen jaar zeer winstgevend. Zeker wie in Amerikaanse technologieaandelen belegde, kan terugkijken op een succesvol 2021. De momentum- of trendbelegger zou ook in 2022 mee kunnen surfen op de trend en vooral in Amerikaanse aandelen in het algemeen en technologieaandelen in het bijzonder kunnen beleggen. Zolang de stijgende trend aanhoudt, is er namelijk geen reden tot paniek en kan de aandelenkaart volop worden getrokken. Die trend kan ubepalen door te kijken naar het 200-daagsgemiddelde. Wanneer de toonaangevende indices hier boven noteren, blijft de doorsnee trendbelegger in de markt. Een neerwaartse doorbraak door dit 200-daagsgemiddelde ziet dat type belegger als een signaal om de blootstelling aan aandelen wat af te bouwen. Kortom, omwat meer cash te hebben in de portefeuille.

Conclusie

Kijk eens in de spiegel en bepaal voor uzelf welk type belegger u bent. Ga daarna aan de slag, want het nieuwe beursjaar biedt voor elk type belegger wel mogelijkheden om een strategie te ontwikkelen.

Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE

Andere artikels die u mogelijk interesseren