Beleggen in voetbalaandelen: valt er wat te scoren?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

U herinnert het zich misschien nog: in februari 2021 haalde Club Brugge de krantenkoppen met haar beursgang. Een maand later haalden de West-Vlamingen opnieuw de krantenkoppen. Ditmaal omdat hun beursgang op het nippertje in de diepvries verdween. Op die manier sneuvelde ook de primeur van de eerste Belgische beursgenoteerde voetbalclub.

In het buitenland zijn beursgenoteerde clubs echter al lang geen primeur meer. Tottenham was de allereerste in 1983, maar verdween ondertussen van de tabellen. Vandaag vindt u in het lijstje wel nog andere bekende clubs zoals Manchester United, Arsenal, Celtic, Ajax, Borussia Dortmund, Olympique Lyonnais, Juventus, AS Roma, Lazio, Sporting CP, FC Porto, Fenerbahçe, Galatasaray ... Opvallend: het kleine Denemarken telt in Europa met vijf eersteklassers de meeste beursgenoteerde clubs.

Beursgenoteerde voetbalclubs blijken vooral een Europees fenomeen. Hoe verder van huis, hoe kleiner de kans dat u aandelen van clubs kan verhandelen. Maar ze zijn er wel, zoals het Indonesische Bali United FC of het Chileense Corporacion Club Social y Deportivo Colo-Colo.

Waarom beleggen in voetbalclubs?

Gemeten in fans is voetbal de grootste sport ter wereld, gevolgd door cricket (!) en (ijs)hockey. Ook op vlak van media-inkomsten, stadionbezoek en omzet is voetbal de nummer 1. Los van het sportieve aspect zou voetbal dus een aantrekkelijk beleggingsthema kunnen zijn. Het is nu eenmaal een ‘dienstensector’ die de helft van de wereldbevolking bezig houdt. En iets wat miljarden mensen boeit, zou ook heel wat beleggers kunnen (of moeten?) boeien.

Waarom u in een of meerdere clubs zou beleggen, hangt in de eerste plaats van uw intenties af. Bent u fan van pakweg Ajax of Juventus? Dan zou u als supporter wat aandelen kunnen kopen als een soort ‘steunkaart’ of ‘fankaart’. U wordt een stukje mede-eigenaar van de club en met uw kapitaal kan uw team verder investeren. Of de koers stijgt of daalt, zou voor u dan eigenlijk weinig moeten uitmaken. U doet het vooral uit sympathie en clubliefde, niet om er rijk van te worden. Anders is het natuurlijk als u in een of meerdere voetbalclubs wil beleggen, omdat u rekent op een mooi opwaarts potentieel. Of erop mikt dat een rijke zakenman -of vrouw de club met een fikse premie van de beurs zal halen.

Hoe presteren voetbalaandelen?

Aandelen van voetbalclubs worden vaak gelinkt aan een hoog risico, een laag rendement en geld verliezen. Maar klopt dat ook? Het snelle antwoord: ja, historisch gezien wel.

De STOXX Europe Football kan ons daarover wat wijsheid brengen. Deze index volgde tussen december 1991 en augustus 2020 een representatief mandje van een twintigtal voetbalaandelen (uiteindelijk werd de index opgedoekt).

De index startte op 31 december 1991 op 100 punten en eindigde op 27 augustus 2020 op … 116,99 punten. Kortom, belegde u 29 jaar lang in een gespreid mandje van voetbalaandelen dan behaalde u net geen 17% rendement, exclusief dividenden. Peanuts dus.

Belegde u diezelfde periode in de Euro Stoxx 50 (mandje met de 50 grootste Europese aandelen qua marktwaarde), dan kon u rekenen op 233% rendement (exclusief dividenden).

De S&P500 leverde in dezelfde periode een rendement op van 737% (exclusief dividenden), de Shanghai Composite 1.043% (exclusief dividenden) en de Nasdaq 100 zelfs 1.883% (exclusief dividenden).

Als u dus de voorbije decennia gediversifieerd in voetbalaandelen belegde, dan had u zich de moeite kunnen besparen. En als u aan stockpicking deed, dan had u een héél fijne neus nodig.

Kocht u bij de beursgang van Borussia Dortmund aandelen, dan kijkt u vandaag (januari 2021) aan tegen een verlies van zo’n 50%, bij Juventus zo’n 70% en Olympique Lyonnais/Sporting Lissabon/AS Roma zo’n 85%. Positieve uitschieters zijn er amper, met als uitzonderingen Besiktas (+170% sinds beursgang) en Trabzonspor (+140%), al liep u wel een groot wisselkoersrisico.

Wat drijft de koers van voetbalaandelen?

Naast de klassieke factoren die op alle beleggingen een invloed hebben (vraag en aanbod, economische groei, rentebeleid, inflatie, consumentenvertrouwen, marktsentiment, …) zijn er enkele specifieke zaken:

  • Nieuwe contracten door bekende merken kan erop wijzen dat de club meer geld zal ontvangen, waardoor de financiële situatie verandert.
  • Als een team een bijzonder goed seizoen kent, kan de aandelenkoers stijgen (prijzengeld en deelname aan internationale tornooien).
  • Deelname aan tornooien met een grote prijzenpot.
  • Opwinding rond een potentiële nieuwe doelpuntenmachine kan helpen om het beleggerssentiment te stimuleren.
  • Controversiële gebeurtenissen waarbij spelers of managers betrokken zijn kunnen de aandelenkoersen doen kelderen.
  • Koersbewegingen kunnen sterker beïnvloed worden door beleggers die beleggen vanuit een emotioneel in plaats van een financieel perspectief.

  Samengevat? Voetbalaandelen zijn historisch gezien een erg risicovolle belegging met een relatief laag rendementspotentieel.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren