Transactieregels Equiduct

Hier vindt u de openingsuren van de markten, de ordertypes die toegelaten zijn per markt, hun geldigheidsduur … Kortom: alle nuttige info om nog beter te beleggen!

Alle orders zullen naar Equiduct verzonden worden behalve de orders ingegeven net voor de opening ( 9:00) en de orders ingegeven net voor het sluiten van de beurs (17:30), gedurende deze korte periode zullen de orders verzonden worden naar de thuismarkt (Euronext)

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de beste execution policy van Keytrade Bank.


Soorten toegelaten orders

1° Markt order (Market order)

Een order tegen marktprijs laat toe onmiddellijk effecten te kopen of te verkopen aan elke prijs voor zover er voor de gevraagde hoeveelheid een tegenpartij is. Het niet–uitgevoerde gedeelte van een markt order wordt aan het orderboek toegevoegd als een markt order (zonder limiet) en uitgevoerd tegen de koers van eender welk nieuw ingebracht order aan de andere zijde van het orderboek. Het geeft u geen enkele garantie over de eindprijs van de transactie (vooral bij een grote activiteit van het effect). De waarschijnlijkheid dat uw order wordt uitgevoerd is daarentegen groter. Indien u een "Markt order" wenst te plaatsen, vult u het veld "Prijs" niet in.

2° Limiet order (Limit order)

Een limiet order is nauwkeuriger dan een markt order. U kunt een limiet vastleggen zowel voor de aankoop als voor de verkoop, maar dit biedt geen enkele garantie over de uitvoering van uw order. Bijvoorbeeld, bij een verkoop is de limiet die u bepaalt de minimumprijs waaraan u bereid bent te verkopen, lager wordt uw order niet uitgevoerd. Bij het plaatsen van een "limiet order", vult u het veld "Prijs" in.

Bij het ingeven van een limiet order dient u rekening te houden met de tick size.

3° Stop order (stop loss of stop market orders)

Wanneer u een stop order plaatst dan wordt uw order een markt order wanneer een bepaalde koers wordt bereikt. Deze koers bepaalt u via het zetten van een stopprijs. De kans dat het order wordt uitgevoerd is groot, daarentegen heeft u geen garantie wat betreft de uitgevoerde prijs. U kunt een stop order zowel voor een aankoop als een verkoop gebruiken.

U heeft bijvoorbeeld een aandeel gekocht op € 100, de koers staat momenteel op € 98. U wenst zich in te dekken tegen verder verlies. U plaatst een stop verkooporder waarbij u als stopprijs € 95 ingeeft. Dit wil zeggen dat als de koers van het aandeel zakt naar € 95 uw order geactiveerd wordt en op de beurs komt als een markt order en uitgevoerd zal worden tegen marktprijs.

De stop prijs kan uw order activeren wanneer de stop prijs op de referentie markten van Equiduct zoals bijvoorbeeld Euronext, CHI-X, etc… als Equiduct zelf (Hybridbook) bereikt wordt.

Bij het ingeven van een stop order dient u rekening te houden met de tick size.

4° Stop limiet order

Een stop limiet order wordt, zoals een stop order ook geactiveerd wanneer een bepaalde koers wordt bereikt. Maar een stop limiet order verandert in een limiet order wanneer uw ingegeven stopprijs bereikt wordt met als limiet, de limiet die u ingegeven heeft.

Indien u bij verkoop een stop limiet order plaatst, dient u uw stopprijs en uw limiet onder de BID te plaatsen. Bij een aankoop met stop limiet, moet uw stopprijs en uw limiet boven de ASK zijn op het moment waarop u uw order plaatst.

Bijvoorbeeld: U heeft een aandeel gekocht voor € 100, de koers staat momenteel op € 98. U wenst zich in te dekken tegen verder verlies. U plaatst een stop limiet verkooporder, waarbij u als stop € 95 ingeeft en als limiet € 93. Dit wil zeggen dat wanneer de koers van het aandeel zakt naar € 95, het order geactiveerd wordt en op de beurs geplaatst wordt met als verkooplimiet € 93.

Ook hier kan uw stop order geactiveerd worden door een notering van uw stop prijs op de referentie markten of Equiduct zelf (zie punt 3).

Bij het ingeven van een stop limiet order dient u rekening te houden met de tick size.

5° Trailing Stop Order

Als u een trailing stop order plaatst, hoeft u geen limiet- of stopprijs in te vullen, maar enkel een ‘afstand tot de markt’.

In het geval van een trailing stop order in de verkoop, zal uw stopprijs steeds de koers van het aandeel volgen in opwaartse zin. De stopprijs kan nooit dalen. De initiële referentie koers is de huidige laatste koers. Uw stop prijs zal automatisch de koers van het aandeel volgen als het hoger gaat dan deze referentiekoers zonder de door u opgegeven afstand uit het oog te verliezen . Uw stop prijs zal dus intraday wijzigen.

Voor een trailing stop in de aankoop zal uw stopprijs steeds de koers van het aandeel volgen in dalende zin. De stopprijs kan nooit stijgen. De initiële referentie koers is de huidige laatste koers. Uw stop prijs zal automatisch de koers van het aandeel volgen als het lager gaat dan deze referentiekoers zonder de door u opgegeven afstand uit het oog te verliezen . Uw stop prijs zal dus intraday wijzigen

Van zodra de stopprijs bereikt is, wordt er een order aan marktprijs naar de markt gestuurd. Dit order is dan geldig tot het einde van die beursdag. Opgelet : voor illiquide aandelen loopt u het risico dat het order aan een slechte prijs of zelfs helemaal niet wordt uitgevoerd !

Een voorbeeld van een verkoop Een aandeel noteert 100 euro. U plaatst een trailing stop order om te verkopen met een afstand tot de markt van 1 . Uw stopprijs is dus 99 euro. Zolang het aandeel niet zakt tot 99 euro zal de verkoop niet doorgaan. De stopprijs volgt de koers van het aandeel opwaarts en behoudt steeds een afstand van 1 euro. De stopprijs kan nooit zakken. Wanneer de koers stijgt naar een nieuw hoogte van bijvoorbeeld 104 zal de nieuwe, automatisch aangepaste stopprijs, 103 zijn.

Een voorbeeld van een aankoop Een aandeel noteert 50 euro. U plaatst een trailing stop order om te kopen met een afstand tot de markt van 0.5 . Uw stopprijs is dus 50.5 euro. Zolang het aandeel niet stijgt tot 50.5 euro, worden de aandelen niet aangekocht. Bij elke daling van de koers van het aandeel, schuift de stopprijs mee op naar beneden. De stopprijs kan nooit stijgen. Wanneer de koers daalt naar een nieuwe diepte van bijvoorbeeld 45 zal de nieuwe, automatisch aangepaste stopprijs, 45.5 zijn.

De referentie koers voor de trailing stop orders komt altijd van Euronext niet van Equiduct.

Gedurende de continue handel op de beurs zullen we een markt order naar de markt sturen, buiten de continue fase zullen we een limiet order sturen waar de limiet de laatste koers zal zijn.

Trailing stop orders zijn niet mogelijk voor warranten, turbo’s en andere afgeleide producten.


Geldigheidsduur van de orders

  • DAY (dag): Uw order is 1 beursdag geldig. Indien uw order niet is uitgevoerd, wordt deze automatisch geannuleerd bij sluiting van de beurs. Wanneer u een dagorder ingegeven heeft na sluiting van de beurs, is uw order geldig gedurende de volgende beursdag.
  • GTC (Good till Cancelled): Uw order blijft 90 dagen. De orders kunnen geannuleerd worden door u, de beurs of Keytrade Bank.

Opmerking

Indien een dagorder gedurende een beursdag gedeeltelijk wordt uitgevoerd, dan wordt het gedeelte dat nog niet uitgevoerd werd aan het einde van de dag geannuleerd. U dient opnieuw een order in te geven als u dit overblijvende gedeelte alsnog wenst te verhandelen, waarvoor opnieuw, bij uitvoering, transactiekosten worden berekend. Bij een GTC order blijft het overblijvende gedeelte van uw order als deelorder staan totdat het geheel is uitgevoerd of u het annuleert. U betaalt eenmaal de transactiekosten, ongeacht het aantal deeluitvoeringen.

Orders kunnen geannuleerd worden door uzelf, door de beurs of door Keytrade Bank.

Opmerking 2 Indien u de opbrengst van een uitgevoerd verkooporder wenst te gebruiken, dan dient u rekening te houden met de valutadatum van de beschikbaar geworden cash.

Valutadata per markt :

empty-headerempty-header
Euronext (Brussel, Amsterdam, Parijs)
D+2
London Stock Exchange
D+2
Milaan
D+2
Xetra (Frankfurt)
D+2
Zwitserland
D+2
Madrid
D+2
OMX (Helsinki, Stockholm, Kopenhagen)
D+2
US markten
D+2
Canadese markten
D+2
Europese opties
D+1
US opties
D+1
Fondsen
D+3 (de valutadatum wordt evenwel bepaald door de uitgever)
Obligaties
D+2
Omwisselen valuta
D+1