Wat is de "US witholding tax on options" ?

Als gevolg van een wijziging van de Amerikaanse fiscale wetgeving zal er daarom in bepaalde gevallen vanaf 1/1/2017 ook bronheffing geheven worden als het onderliggend Amerikaans aandeel van de optie een dividend uitkeert.

Wat is de "US witholding tax on options" ?

Niet-US residenten betalen al 30%/15 % Amerikaanse bronheffing op de uitbetaling van een dividend van Amerikaanse oorsprong. De Amerikaanse belastingsdienst IRS heeft opgemerkt dat buitenlandse investeerders vaak belastingen vermijden door opties op Amerikaanse aandelen te kopen. Als gevolg van een wijziging van de Amerikaanse fiscale wetgeving zal er daarom in bepaalde gevallen vanaf 1/1/2017 ook bronheffing geheven worden als het onderliggend Amerikaans aandeel van de optie een dividend uitkeert.

In welke gevallen zal ik de bronheffing moeten betalen ?

De Amerikaanse bronheffing is verschuldigd op het dividend uitgekeerd door het onderliggend Amerikaans aandeel van de optie als de delta van de optie 1 of meer is op het moment van de aankoop van de optie.

Indien u de optie koopt bij een delta van 0,9 en de delta is 1 op het moment van de uitbetaling van het dividend, hoeft u geen bronheffing te betalen. Het is de delta op het moment van de aankoop die telt. Indien u een optie koopt met een delta van 1 en u verkoopt deze optie vóór het onderliggende Amerikaanse aandeel een dividend uitkeert, betaalt u natuurlijk geen bronheffing.