Verbouwplannen? Op welke renovatiepremies heeft u (nog) recht?
Keytrade Bank
keytradebank.be
22 mei 2025
3 minuten te lezen
Twijfelt u of het al dan niet het moment is om uw renovatieplannen waar te maken? Misschien kan een extra financieel duwtje in de rug u definitief overtuigen. Want mogelijk maakt u aanspraak op een of meerdere interessante renovatiepremies.
Belgische renovatieplannen met een deadline
Tien jaar geleden mochten we nog grotendeels zelf het tempo van onze renovatieplannen bepalen. Vandaag zitten de spelregels anders in mekaar. De Europese klimaatdoelstellingen verplichten namelijk alle lidstaten om hun gebouwenpark een pak energie-efficiënter te maken.
Ons land engageerde zich daarom om tegen 2050 een gemiddeld energielabel A te behalen voor woningen. Dat betekent dat massa’s bestaande woningen grondig energetisch gerenoveerd moeten worden op vrij korte tijd. Renovatiepremies kunnen helpen om mensen sneller te overtuigen om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan.
Een goede timing kan een groot verschil maken
Al is het Belgisch premielandschap altijd een beetje zoeken. Elk gewest in ons land bepaalt namelijk zijn eigen renovatiepremies, net als de voorwaarden waar u als verbouwer aan dient te voldoen om in aanmerking te komen. Daarnaast kunnen gemeentes ook zelf op de proppen komen met bijkomende premies of ondersteuning.
Bovendien zijn premies er nooit voor eeuwig. Zo gaat bijvoorbeeld een nieuwe regering – en dus ook nieuwe begrotingsplannen - vaak gepaard met nieuwe of aangepaste premieplannen. Of wordt een bepaalde premie plots té populair, waardoor die onbetaalbaar en dus bijgesteld of zelfs afgeschaft wordt.
Met wat geluk – als u op het juiste moment beroep doet op een renovatiepremie - kunt u dus honderden en misschien wel duizenden euro’s besparen.
Renovatiepremies in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Zoals we hierboven al stelden, hanteert elk gewest in ons land zijn eigen premies en bijhorende voorwaarden. Ook de specifieke werken die in aanmerking komen, kunnen verschillen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vooral heel wat energetische aanpassingswerken ondersteund worden, zoals:
- Dakwerken en dakisolatie
- Gevel- en muurisolatie
- Vloer- en kelderisolatie
- Hoogrendementsglas en buitenschrijnwerk
- Verwarmingsinstallaties
- Hernieuwbare energiesystemen
- …
Maar daar stopt het lijstje niet. We overlopen kort met u de belangrijkste renovatiepremies die van toepassing zijn in de verschillende gewesten. Voor de meest actuele details raden we aan om een kijkje te nemen op de website van de betrokken overheid.
Vlaanderen: Mijn VerbouwPremie focust zich op lagere inkomens én energetische renovaties
In Vlaanderen kunt u via de Mijn VerbouwPremie financiële ondersteuning aanvragen voor renovatiewerken aan woningen die minstens 15 jaar oud zijn. De aanvraag zelf kunt u doen via Mijn Verbouwloket.
- Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor een premie?
- Simuleer vooraf hoeveel premie u zou kunnen ontvangen.
Opgelet: vanaf 1 juli 2025 zouden er een aantal aanpassingen op til zijn in de premievoorwaarden. Zo zouden voortaan enkel energetische aanpassingswerken in aanmerking komen voor een premie. Traprenovaties, afbraakwerken of andere vormelijke aanpassingen in het interieur vallen dus wellicht uit de boot.
Volgens de nieuwe plannen liggen er voortaan bovendien vier in plaats van drie inkomensgroepen aan de basis van de berekening voor het maximale premiebedrag. Hogere inkomens zouden hoe dan ook minder aanspraak kunnen maken op financiële renovatiehulp dan voordien. Zo zou de hoogste inkomenscategorie nog tot 20% van een factuur terugbetaald krijgen (in plaats van 40%), de laagste categorie nog steeds tot 50%.
Een greep uit de andere voorstellen:
- Mensen met een tweede woning komen automatisch in de hoogste inkomenscategorie terecht bij premie-aanvragen (tenzij ze de woning verhuren als sociale woning);
- Premies voor dakisolatie worden berekend op basis van een gemiddelde dakoppervlakte van 100 m2 in plaats van op het totaal aantal vierkante meters;
- Premies voor warmtepompen en warmtepompboilers blijven bestaan, die voor zonneboilers vallen weg.
Los van Mijn Verbouwpremie kunt u in Vlaanderen nog een aantal andere renovatiepremies aanvragen. De meest bekende zijn de Vlaamse aanpassingspremie – gericht op oudere bewoners – en de EPC-labelpremie voor ingrijpende energiebesparende werken aan woningen met een povere EPC-score. Ook deze premies vraagt u aan via Mijn Verbouwloket.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: RENOLUTION op pauzestand
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vallen renovatie- en energiepremies onder één systeem: de RENOLUTION-premies. In vergelijking met Vlaanderen hoeft uw woning maar minstens 10 jaar oud te zijn.
Door de aanslepende regeringsvorming in Brussel heersen er momenteel veel onduidelijkheden rond de RENOLUTION-premies. Zo is het voorlopig niet mogelijk om een premie aan te vragen als u de eindfactuur in 2025 gepresenteerd gekregen heeft. Het is dus nog even wachten op nieuws hierover.
Ontdek alle details over de Brusselse renovatiepremies
Wallonië: snoeiwerken in de Primes Habitation
Geen pauzeknop in Wallonië op het vlak van renovatiepremies. Wél aanzienlijke bijsturingen. Sinds 14 februari 2025 zien de voorwaarden voor de Primes Habitation er helemaal anders uit. En dat zal zeker zo blijven tot 1 oktober 2026. Vanaf dan gaat een nieuw regime – wellicht op langere termijn – in.
Een greep uit de belangrijkste veranderingen:
- Premies voor verwarming en premies voor kleine werken zonder audit verdwijnen;
- De basisbedragen waar het premiebedrag op gebaseerd wordt, zullen gemiddeld met 60% dalen. Zo zal de basispremie voor dakrenovatie dalen van 10 euro per m2 naar 4 euro per m2;
- Ook het premieplafond daalt voor de meeste inkomenscategorieën. Waar vroeger tot 90% van de investering werd terugbetaald, zakt dit nu naar 70% of zelfs 50%. Enkel de laagste inkomens blijven genieten van het oude plafond;
- De hoogste inkomenscategorie (boven de 114.000 euro per jaar) heeft voortaan helemaal geen recht meer op een premie;
- Anderzijds gebeuren er ook een aantal vereenvoudigingen: bepaalde renovatiewerken hoeven niet meer simultaan te gebeuren om een premie te kunnen krijgen en voor dak(isolatie)werken is geen voorafgaande audit meer nodig.
Voor een laatste stand van zaken rond de Primes Habitation en andere financiële steunmiddelen bij renovaties, verwijzen we u graag door naar deze pagina.
Hoe vraagt u een renovatiepremie aan?
U kunt een renovatiepremie pas aanvragen van zodra de werken helemaal afgerond zijn en u alle officiële facturen heeft ontvangen. Ga zeker ook na wanneer u alles ten laatste moet indienen. Anders dreigt u sowieso uit de boot te vallen. Hoe gaat u te werk?
- Stap 1: Verzamel alle nodige documenten, zoals facturen, attesten van aannemers of resultaten van een energieaudit;
- Stap 2: Dien uw premieaanvraag in via het online platform van uw gewest;
- Stap 3: Wacht op de bevestiging en beoordeling van uw dossier;
- Stap 4: Na goedkeuring ontvangt u de premie op uw rekening. Dit gebeurt meestal enkele weken tot enkele maanden na uw aanvraag.
Kom niet voor verrassingen te staan
Zoals u ziet, loont het om helemaal op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in premieland. Maar hoe zeker of onzeker de vooruitzichten ook zijn, een goede voorbereiding blijft belangrijk.
Lees u voldoende in over de laatste stand van zaken, laat u grondig informeren door experten of collega-verbouwers en maak een zo precies mogelijke budgetoefening op. Zo kunt u meteen schakelen zodra de tijd rijp is.
Nog op zoek naar een straffe hypothecaire lening?
Bent u momenteel nog op zoek naar de ideale te verbouwen woning? Ook dan is een sterk financieel plan onmisbaar. En dat begint bij een aantrekkelijke en comfortabele hypothecaire lening.
Bij Keytrade Bank geven we u graag dat extra duwtje in de rug. Kom alles te weten over Keyhome, onze superinteressante hypothecaire lening. Volledig online, automatisch aan de best mogelijke rentevoet én al drie jaar op rij verkozen tot de “Beste van de test” door Testaankoop. Gelooft u ons niet? Doe zelf de test!