Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Wat als COVID-19 sommige gewoonten zou verbeteren?

Gepubliceerd op:

29/05/2020

Gedurende zowat acht weken bleven de deuren van de 'niet-essentiële' winkels dicht en waren onze verplaatsingen beperkt tot iets verder dan onze voordeur. Die beperkingen hebben het consumptiegedrag van de Belgische bevolking rechtstreeks beïnvloed. Zullen de nieuw toegepaste praktijken verdwijnen na het opheffen van de lockdown, nu blijkt dat sommige een positief effect hadden?

Hoe zag ons uitgavenpatroon eruit?

In vergelijking met het begin van het jaar hebben gezinnen tijdens de lockdown duidelijk minder uitgegeven. De oorzaken hiervan zijn niet moeilijk te vinden: onze vrijetijds- en zogenaamde 'niet-essentiële' activiteiten (restaurants, bars, cultuur ...) zijn weggevallen. Onze resterende uitgaven richten zich op voeding en gezondheid.

Maar als u nu naar de kassabon van de supermarkt kijkt, stelt u dan ook niet vaak vast dat de rekening een stukje hoger is dan gewoonlijk? Dat kan mogelijks worden verklaard door de tijdelijk geschrapte promoties en door de neiging van meer te kopen om het aantal verplaatsingen zo klein mogelijk te houden. Daarnaast hebben velen onder ons ook hun heil gezocht bij thuisleveringen.

Ons verbruik en onze uitgaven in de horecasector zijn natuurlijk, jammer genoeg, drastisch gedaald. Gelukkig zijn die cijfers niet teruggebracht tot nul. Dat hebben we te danken aan de zaken die werken met takeaway en levering aan huis. Begin mei zijn die cijfers zelfs gestegen: volledig gesloten restaurants zijn toen overgeschakeld op thuisleveringen. Bij gelegenheden zoals Moederdag was het niet onlogisch dat mensen zichzelf wilden verwennen met lekkere maaltijden. Als we dan ook nog eens zo lokale zelfstandigen helpen, dan vinden we dat mooi meegenomen, toch?

We kopen lokaal, biologisch en duurzaam

Onze uitgaven voor voeding zijn gestegen. Dat komt niet alleen ten goede aan de supermarkten, maar ook aan buurtwinkels. Omdat onze verplaatsingen van overheidswege werden beperkt, hebben we de kruidenier, de slager, de traiteur enz. om de hoek 'herontdekt', evenals de boerderijen die hun producten rechtstreeks aan de man brengen ...

Aan de basis van het kiezen voor lokaal winkelen liggen ook gezondheidsredenen. We gaan liever naar een plek waar we niet te veel mensen moeten kruisen. Drukkere plaatsen zoals supermarkten mijden sommigen onder ons toch liever. Daarnaast is een goede gezondheid een extra troef in de strijd tegen COVID-19 en goede voeding draagt daartoe bij. Daardoor lijken we biologische producten en/of producten waarvan we de oorsprong kennen, te verkiezen. Zeg nu zelf, wat is er dan beter dan de korte keten.

Een andere reden is sociaaleconomisch getint. Zo kunnen we onze lokale, zelfstandige winkeliers die hard getroffen zijn door de pandemie en de lockdown helpen. Zelfs de kleine winkels zijn gestart met onlineverkoop en levering aan huis. Daarvoor hebben sommigen zich verenigd met verkopers uit andere sectoren.

Levensnoodzakelijk duurzaam

We zien een duidelijke verschuiving in de uitgaven van onze bevolking. Ons geld ging bijna uitsluitend naar levensnoodzakelijke goederen. Maar daarbij hebben mensen ook hun manier van consumeren veranderd. Ze gaan voluit voor lokaal, ze willen weten van waar de producten komen en wie ze produceert en ze verkiezen duurzaam en biologisch.

Dat er straks en paar van deze gewoonten zich zouden kunnen verankeren in ons dagelijks leven, is toch een lichtpuntje in deze crisis.


Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie