Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Coronablog Geert Van Herck:
Een stijgende trend?

Gepubliceerd op:

29/04/2020

Een nieuwe week, een nieuwe update. In die van deze week bespreken we enkele grafieken. Door ze eens van heel dichtbij te bekijken, proberen we ons een idee te vormen over de trend van de beurzen. Die lijkt stijgend te gaan, maar toch is enige nuance op zijn plaats.

Eerst aan de beurt in onze analyse is de daggrafiek van de ETF op de MSCI All Countries World Index (MSCI ACWI).

Waarom werken we aan de hand van een ETF? Wel zo’n tracker doet niets anders dan zijn onderliggende index te volgen of te schaduwen. Met andere woorden, kijken we naar de ACWI ETF, dan zien we krek hetzelfde als wat we op een grafiek van de onderliggende MSCI ACWI index zouden zien.


Wat stellen we nu vast?


Ten eerste lijken we sinds midden maart in een stijgende trend te zitten. Zo’n trend kenmerkt zich namelijk door hogere bodems. Wanneer u dan weet dat de laatste belangrijke kortetermijnbodem op 65 USD werd gezet, dan komt de stijgende trend niet in gevaar zolang deze ETF boven 64 USD blijft.

Onze tweede vaststelling is een tikkeltje minder positief. Het 50-daagsgemiddelde ligt namelijk nog steeds onder het 100-daagsgemiddelde. Voor heel wat trendwatchers wijst dit beeld veeleer op een dalende trend. Zeker wanneer zowel het 50 als het 100-daagsgemiddelde neerwaarts gericht zijn.

Alert blijven is daarom geboden. Het hoeft geen betoog dat wij het cruciale steunniveau van 64 USD wel heel nauw in het oog zullen blijven houden in de komende weken.


Grafiek 1 : MSCI All Countries World Index (daggrafiek, USD)


Bron : Bigcharts

Met de analyse van de Euro Stoxx 50 verschuiven we onze aandacht naar onze Europese thuismarkt. We hebben het al vaker gezegd, met de 50 belangrijkste aandelen uit de eurozone kunt u deze index zien als een beursbarometer.

Wanneer we nu hetzelfde doen als bij de MSCI ACWI, dan zien we:

  • dat de Euro Stoxx 50 zich ook in een stijgende trend bevindt. Op zijn meest recente en belangrijkste bodem haalde de index 2800 punten. Zolang die bodem niet doorbroken wordt, komt de stijgende trend voor deze index (en bij uitbreiding de Europese beurzen) niet in gevaar.
  • dat ook hier het 50 en 100-daagsgemiddelde eerder op een dalende trend wijzen en dus de stijgende trend niet bevestigen.

Alweer is alert blijven geboden. Zolang de index zich boven 2800 punten blijft situeren, hoeven we ons echter niet te defensief op te stellen.


Grafiek 2 : Euro Stoxx 50 (daggrafiek)


Bron : Bigcharts

Hoe luidt onze conclusie?


Sinds midden maart hebben de beurzen zich een stukje hersteld. We kunnen ons onmogelijk wagen aan voorspellingen. Dat is meestal toch een nutteloze opgave. Wel durven we te stellen dat er niet onmiddellijk voor een nieuw rampscenario moet worden gevreesd zolang de steunniveaus van hierboven standhouden!


Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE


Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie