Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Coronablog Geert Van Herck :
Zwakke wereldeconomie, sterke beurzen! Een paradox?

Gepubliceerd op:

16/04/2020

In de update van vandaag staan we even stil bij twee analyses: één fundamentele en één technische.

Eerst gaan we kort in op de verklaringen van het IMF van 14 april 2020. De internationale organisatie adviseert landen over economische groei en publiceert op regelmatige tijdstippen prognoses voor de groei van de wereldeconomie.

Daarbij liet het weten dat het voor dit jaar een krimp van 3% verwacht. In januari van dit jaar rekende het IMF nog op een groei van meer dan 3%. Deze belangrijke, snelle bijstelling van de groei zegt ons dat het IMF de gevolgen van deze crisis hoger inschat dan bij de financiële crisis van 2007 – 2009.

Laat ons even kijken naar de prognoses van het IMF voor de belangrijkste landen. De groei in China en India blijft nog wel lichtjes positief, maar is toch aanzienlijk lager dan in de crisisperiode van 2007 – 2009. De grootste impact vindt plaats in de westerse industrielanden zoals de Verenigde Staten en Europa.


Grafiek 1 : impact coronacrisis op de economische groei


Bron: IMF

Wanneer we vervolgens de beursontwikkeling van de afgelopen weken van dichtbij bekijken aan de hand van de Euro Stoxx 50 index (de referentie-index voor aandelen uit de eurozone) dan zien we een paradox.

Ondanks de recessieberichten over de wereldeconomie zijn de beurzen de afgelopen weken ineens fors hoger gegaan. Dat komt omdat de beurs anticipeert en het slechte nieuws al had verteerd. Beleggers gaan ervan uit dat de toekomst beter wordt. Ze worden daarin gesteund door de massale reddingsacties van de centrale banken en overheden. Na enkele ‘angstige’ weken hadden ze vanuit sentimentsoogpunt het signaal gekregen dat ze een (tijdelijke ?) bodem hadden bereikt.

Kijken we ook eens vanuit technisch standpunt naar de Euro Stoxx 50, dan zien we sinds midden maart een stijgende trend. Die kenmerkt zich door hogere bodems (aangeduid op de grafiek met de korte zwarte horizontale streepjes). Zolang dit patroon standhoudt, zit het wel goed met het beursherstel.

Toch houden we daarbij best één belangrijk steunniveau in de gaten, namelijk dat van 2613 punten. Eens de index onder dat laagste punt van deze maand daalt, neemt de kans sterk toe dat de huidige beurshausse slechts tijdelijk was.


Grafiek 2 : Euro Stoxx 50


Bron: Bigcharts

Onze conclusie


Aan kortetermijnbeleggers en traders blijven we de boodschap geven om eventueel met stop loss orders te werken. Die beschermingsformule werkt in het geval de aandelenmarkten plots van richting veranderen. Voor langetermijnbeleggers blijft elke neerwaartse correctie een mogelijk instapmoment. De strategie om stapsgewijs in te stappen zou op lange termijn wel eens lonend kunnen zijn.


Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE


Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie