Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Het ene order is het andere niet

Gepubliceerd op:

07/04/2020

Wanneer u een actief wilt kopen of verkopen op de beurs, dan doet u een aanvraag bij die financiële markt of bij uw broker. Zoiets heet een order. En daarvan zijn er wel wat types.

Hier een beknopt overzichtje van de meest voorkomende:


 • Marktorders
  (in het Engels ‘market order’)

  Met dit type order koopt of verkoopt u onmiddellijk tegen de beste prijs op de markt voor zover er een tegenpartij is voor de gevraagde hoeveelheid. Stel dat het order niet volledig uitgevoerd geraakt, wordt het resterende gedeelte aan het orderboek toegevoegd als marktorder (zonder prijslimiet). Het zal worden uitgevoerd tegen de koers van om het even welk nieuw ingebracht order aan de andere zijde van het orderboek. De exacte finale prijs is niet gewaarborgd en al zeker niet wanneer er veel gehandeld wordt in de betrokken waarde.


 • Limietorders
  (in het Engels 'limit order')

  Met een limietorder bent u een stuk zekerder van de prijs dan met een marktorder. U kunt een limiet vastleggen zowel voor de aankoop als voor de verkoop. Een limietorder biedt geen enkele garantie dat uw order kan uitgevoerd worden.


 • 'Stop'-orders
  (in het Engels 'stop' order)

  Een 'stop'-order is een order 'tegen marktprijs' dat pas wordt uitgevoerd wanneer de bepaalde 'stop'-prijs is bereikt.

  Van zodra dat gebeurt tijdens de beurssessie, wordt het order omgevormd tot een marktorder. De kans dat het order wordt uitgevoerd, is groot, maar u hebt geen garantie voor de prijs. Deze orders zijn geldig voor verkoop en aankoop.

  U mag niet uit het oog verliezen dat het order wordt uitgevoerd tegen marktprijs en op geen enkele manier zal worden beperkt.


 • 'Stop limit'-orders
  (in het Engels 'stop limit' order)

  Het principe voor de activering van een 'stop limit'-order is vergelijkbaar met een klassiek 'stop'-order. Het verschil zit in de uitvoeringsfase: een 'stop'-order verandert dan in een order 'tegen marktprijs', terwijl een 'stop limit'-order bij activering wordt omgevormd tot een limietorder. De limiet daarvan werd bepaald bij de invoering van het order.

  Met dit type order vermijdt u verrassingen bij zeer nerveuze of volatiele markten.

Wilt u meer info over de verschillende orders, kijk dan ook gerust eens op onze pagina over trading.


Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie