Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Vergeet de opt-in voor de effectentaks niet!

Gepubliceerd op:

07/09/2019

Allicht was u de vraag over uw effectenrekeningen op de jongste belastingaangifte ook opgevallen. Onder meer door middel van de nieuwe code 1072/2072 gaat de fiscus na of de effectentaks correct wordt betaald.

Wanneer de gemiddelde waarde van uw beleggingen op al uw effectenrekeningen 500.000 euro of meer bedraagt, dient u namelijk effectentaks te betalen. In het geval u al uw beleggingen op één effectenrekening aanhoudt, dan houdt de bank automatisch die taks van 0,15 procent in.

Iets ingewikkelder wordt het wanneer u meerdere effectenrekeningen bij verschillende banken hebt. Hebben die in totaal meer dan 500 000 euro aan gemiddelde waarde, dan zijn er twee mogelijkheden. Of u doet zelf spontaan aangifte voor de betaling van de taks via uw belastingsaangifte. Of u vraagt aan uw banken om een opt-in te doen. In dat laatste geval houden uw banken ook de bevrijdende 0,15 procent in en vermijdt u het belastbare bedrag zelf te moeten aangeven aan de fiscus.

Hebt u minder dan 500 000 euro aan gemiddelde waarde, dan is er geen effectentaks verschuldigd. En is er ook geen opt-in nodig. De meldplicht over uw effectenrekeningen aan de fiscus is er wel.

Praktisch

Bij Keytrade Bank kunt u een opt-in vragen door het bedrag van de verschuldigde taks te storten op de rekening van de bank. De instructies hiervoor krijgt u bij uw overzicht van de effectentaks. Dat mag u begin oktober van ons verwachten.

Meer weten over de effectentaks? Kijk gerust eens bij onze veelgestelde vragen.

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie