Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Uber op de beurs: een goed idee?

Gepubliceerd op:

13/05/2019

Maandenlang werd er naar uitgekeken en vrijdag 10 mei was het eindelijk zover. Uber trok die dag naar de Amerikaanse beurs. Veel beleggers zaten op het puntje van hun stoel om aandelen te bemachtigen. Maar was dat überhaupt wel een goed idee? Zijn het niet vooral de private equity-fondsen achter Uber die zullen lachen?

Geert Van Herck, Chief Strategist KEYPRIVATE bij Keytrade Bank kaderde in het journaal van KanaalZ de IPO voor geïnteresseerde Uberbeleggers.

De visie van Geert Van Herck

De Amerikaanse beurs scheert opnieuw historische toppen. En dat gaat natuurlijk gepaard met een positief sentiment en mooie economische groeicijfers voor de Amerikaanse economie. In dat klimaat is het niet verwonderlijk dat vele jonge bedrijven naar de beurs willen. Immers, een stijgende beurs vertaalt zich natuurlijk ook in hogere waarderingen. Net dat maakt het voor beleggers in niet-genoteerde bedrijven (“private equity”) uitermate interessant om hun participaties te verzilveren.

De afgelopen tijd hebben we een aantal potentiële ‘unicorns’ naar de Amerikaanse beurs zien komen (denk aan Pinterest en Beyond Meat), wat erop wijst dat de IPO-markt terug floreert. In een tijd van technologische disruptie wil iedereen wel een graantje meepikken van de nieuwe Amazon of Apple in wording.

Maar lonen al deze beursintroducties wel de moeite? Onwillekeurig denken we terug aan de exuberante periode van 1998 – 1999 en 2000. Leidde die niet tot een ‘dotcom’-zeepbel die menig belegger met een serieuze kater opzadelde? Ook nu hebben we net zoals toen te maken met een overgewaardeerde Amerikaanse beurs. Een veelgebruikte waarderingsmaatstaf is de Cyclically Adjusted Price Earnings (kortweg CAPE). Dat is een ietwat uitgebreide koers/winstverhouding. In die CAPE gebruiken we de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar in plaats van de winst van het afgelopen jaar in de traditionele koers-winstverhouding.

Wat zien we? Eind maart noteerde de Amerikaanse beurs aan een CAPE van 30 (bron : Star Capital). Dat blijkt één van de hoogste niveaus ooit. Enkel in 2000 ging ie hoger en we weten hoe het in 2000 afliep…

Dat wil daarom niet zeggen dat we opnieuw aan de vooravond van een gigantische crash staan, maar het geeft wel aan dat de verwachte return van Amerikaanse aandelen bijzonder mager kan zijn bij de huidige, zeer hoge waarderingen. Ons lijkt het sterk dat die returns in de buurt van de afgelopen jaren zouden kunnen komen.

Daarom zijn we voorzichtig met al te optimistische verwachtingen. En begrijpen we meteen ook waarom investeerders van het eerste uur net nu hun participatie willen verzilveren. Er is zeker trek voor IPO’s in de technologiesector en de waarderingen zijn vrij hoog.

Tabel 1 : jaarlijkse return Amerikaanse aandelen 1945 - 2017

Bron : Mebane Faber

 

Nog een reden voor die voorzichtigheid zijn de historische rendementen van bedrijven die naar de beurs komen. Hiervoor baseren we ons op het werk van de Amerikaanse professor Jay Ritter. Hij volgt al een hele tijd het wel en wee van beursintroducties. Zo beschikt hij over een uitgebreide database over rendementen van deze beursnieuwelingen.

Onderstaande tabel leert dat beursintroducties op korte termijn zeer lucratief kunnen zijn. Over de periode 1980 tot 2015 was de gemiddelde return op de eerste beursdag 18%. Maar als we op wat langere termijn kijken (drie jaar) is het beeld veel negatiever. In de rode kolom zien we de returns na drie ten opzichte van de bredere markt. Dan komt er een heel ander beeld naar voor : gemiddeld kijken beleggers die deelnamen aan beursintroducties na drie jaar tegen een gemiddeld verlies van 18,7% aan. Dat illustreert nogmaals dat veel ondernemingen te duur naar de beurs komen waardoor de toekomstige rendementen automatisch lager gaan zijn.

Tabel 2 : returncijfers van Amerikaanse IPO’s

Bron : Jay Ritter, University of Florida

Ons laatste argument gaat over Uber zelf. Hoe een aandeel waarderen van een bedrijf dat geen winst maakt?

Dat Uber ‘nog’ geen winst maakt hoeft daarom geen onoverkomelijk probleem te zijn. Het investeert veel in naamsbekendheid, in de uitbouw van een internationaal netwerk en nieuwe diensten. Tijdens de roadshow voor de beursintroductie verklaarde het management dat er in het eerste kwartaal een nettoverlies van 1,07 miljard dollar zou zijn op een omzet van 3,07 miljard dollar.

Wie straks belegt in Uber, doet dat  vooral omdat hij of zij gelooft in de toekomst van het bedrijf. Daar horen wij opnieuw een echo van de dotcombubbel van eind 1999. Uiteraard is het best mogelijk dat het zakenmodel van Uber de komende jaren enorm aanslaat. Misschien wordt het bedrijf straks een gigant zoals Amazon.

Maar net zo goed bestaat de kans dat de alternatieve taxidienst straks geen groot marktaandeel inpalmt en veeleer een nichedienst blijft. In dat opzicht kan een blik op de grafiek van Lyft tot enig realisme aanzetten. Deze concurrent van Uber is enkel op de Amerikaanse markt actief en kwam enkele maanden geleden naar de beurs aan 72 dollar. Het aandeel is na een korte sprong op de openingsdag ondertussen zo’n 15% in waarde gedaald…

Grafiek 1 : aandeel LYFT

Bron : Bloomberg

Wat wij beleggers met onze argumenten willen meegeven: dynamische beleggers kunnen binnen een goed gediversifieerde portefeuille gerust enkele procenten vrijmaken om deel te nemen aan de beursintroductie.

Wijzer lijkt het ons om te beleggen in een performant technologiefonds. Of waarom niet simpelweg in een tracker (ETF) op de internationale technologiesector? Op deze manier neemt de belegger toch deel aan het potentieel van deze sector en is hij voldoende gediversifieerd.


Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie