Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

108.jpg

Symboolbelasting viseert beleggers: deel 2

Gepubliceerd op:

23/10/2017

Vanaf 1 januari 2018 zullen beleggers met €500 000 en meer een jaarlijkse effectentaks van 0,15% moeten betalen op hun effectenportefeuille. De effecten in kwestie zijn kasbons, beleggingsfondsen, obligaties (zowel genoteerd als niet-genoteerd), warrants en beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde aandelen. Aandelen op naam, pensioensparen en levensverzekeringen ontspringen de dans, waardoor de geraamde inkomsten nu al onbereikbaar blijken.


Wie straks gemiddeld €499.999 op zijn effectenrekening heeft staan, betaalt niets. Wie gemiddeld €500.000 of meer heeft, zal wel betalen. Met andere woorden, een miezerig verschil van €1 zou straks €750 aan belasting kunnen betekenen.


“Na de afschaffing van de speculatietaks blijkt de regering met de effectentaks uit het zomerakkoord opnieuw op zoek te zijn gegaan naar een symbool voor rechtvaardige fiscaliteit. Daarbij werd alweer bijna uitsluitend gekeken naar beleggers. Nog maar net bekomen van de opeenvolgende stijgingen van de roerende voorheffing, een eerdere verdubbeling van beurstaksen en de beruchte speculatietaks zien die beleggers straks hun beurstaksen op aandelen en obligaties alweer met ongeveer dertig procent stijgen.” aldus Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank, “We hebben destijds bij de speculatietaks gewaarschuwd en aan de alarmbel getrokken. We doen dat nu opnieuw.”


Echt doordacht leek deze effectentaks niet toen de regering er de voorbije zomer mee naar buiten kwam. Nu de belangrijkste modaliteiten na zwaar gekissebis in de schoot van de regering eindelijk gekend zijn, lijkt deze taks nu al een andere kant dan gepland op te gaan. Ten eerste zijn er vragen over de juridische haalbaarheid en praktische uitvoering. Ten tweede, net als bij speculatietaks valt ook nu te voorspellen dat particuliere beleggers hun gedrag zullen aanpassen. Vorige keer leidde dat tot een opdrogende beurshandel, nu allicht tot ontwijkend gedrag als we de zoektermen op Google als voorbode zien. Hopelijk zegt de actieve belegger België geen vaarwel.


Thierry Ternier: “Het continu wijzigen van de regels is nefast op de beurs. Als beurzen aan iets allergisch zijn, dan is het wel onzekerheid. Wanneer deze maatregel straks veel minder zal opleveren dan gedacht, dan zullen ze in regeringskringen waarschijnlijk weer teruggrijpen naar hun traditionele oplossingen. Of ze verlagen het minimumbedrag of ze verhogen het tarief zoals bij de beurstaksen. Daardoor zal zelfs alle notie van fiscale rechtvaardigheid wegvallen.”


Toch is er ook een positieve noot aan het zomerakkoord. “De vrijstelling van roerende voorheffing voor dividenden op aandelen tot €627 is wel een uitstekende maatregel. Hopelijk zorgt die ervoor dat de ‘kleine’ belegger durft investeren en dat de klassieke spaarder sneller een stap zal zetten richting beleggingen. Door inflatie en de lage rente verliest die klassieke spaarder vandaag nog steeds aan koopkracht.”


Het blijft hoogst merkwaardig dat de opbrengst van de effectentaks net zou moeten gaan dienen om het spaargeld van burgers te activeren. Kortom, burgers die al beleggen op de beurs moeten andere burgers daartoe aanzetten om … op hun beurt effectentaks te betalen?

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie