Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Nu een woning kopen of nog wachten? 5 zaken om te overwegen!

Gepubliceerd op:

08/03/2021

Zo’n driekwart van de Belgische gezinnen woont vandaag in een eigen huis. Dat is vaak een slimme zet. U investeert in iets dat van u is, en uw woning kan in waarde stijgen. Als u uw krediet tijdig aflost, betaalt zich dat later ook terug in uw levenscomfort. Wie op latere leeftijd nog steeds huurt, zal een groot deel van het pensioen zien wegstromen naar zijn of haar huisbaas.

Zolang u een huis ziet als een plek om lange tijd in te wonen (en niet als een belegging) is het meestal een goed idee om al te kopen, en geen jaren te wachten. Toch zijn er enkele zaken om te overwegen.

1. Uw financiële situatie

Dit is wellicht de belangrijkste factor om te bepalen of u er klaar voor bent. Bij het doorlichten van uw huidige financiële situatie, zijn er twee vragen om te beantwoorden:

> Hoeveel eigen inbreng kan u doen? Een woning kopen zonder of weinig eigen inbreng is riskant, zowel voor u als voor de bank waar u een lening neemt. Idealiter zou u ten minste 20% van de aankoopprijs zelf moeten kunnen inbrengen, én de registratierechten en notariskosten voor eigen rekening nemen. In de praktijk is dat echter niet altijd haalbaar. Afhankelijk van uw situatie kan de bank echter akkoord gaan met een lagere inbreng voor zover die valt binnen de minimumvereisten van de Nationale Bank van België. In regel zal u wel betere kredietvoorwaarden krijgen als uw eigen inbreng hoger is.

> Kan ik voldoende aflossen? Hoewel deze vraag voor de hand ligt, wikt en weegt u uw antwoord beter te veel dan te weinig. Als u voor een vaste rentevoet gaat, zullen uw betalingen gedurende de looptijd van de lening niet veranderen, en is het makkelijker te voorspellen of u zich de toekomstige betalingen kan veroorloven. Wilt u misschien zelf eens simuleren? Ons online woonkrediet KEYHOME werkt met vaste rentevoeten.

Als u voor een variabele rente kiest, kunt u zich de betalingen nu misschien wel veroorloven, maar misschien niet meer wanneer ze in de toekomst misschien naar boven worden bijgesteld. Kijk daarom in het aanbod heel goed de voorwaarden en de maximale afwijking na als u een variabele rentevoet overweegt. Als u het risico niet wil of kunt dragen, is het wellicht beter om te passen.

Enkele vuistregels

  • Bij een vaste rentevoet bent u zeker, bij een variabele rentevoet iets minder.
  • Hoe kleiner de eigen inbreng, hoe hoger de rentevoet.
  • Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentevoet.
  • Bij variabele rente: doorgaans is het zo dat hoe frequenter de rentevoet herzien wordt, hoe lager de rentevoet is bij aanvang.
  • Bij variabele rente: de wet bepaalt dat de originele rentevoet nooit meer mag stijgen dan ze kan dalen. Hierdoor kan de rentevoet maximaal verdubbelen.

2. Uw financiële toekomst

Als u pas van job veranderde, als u overweegt om dat te doen, of als u grote veranderingen in uw inkomen verwacht, is het in regel geen goed idee om een huis te kopen. In dat geval kunt u beter wachten tot u meer vaste grond onder de voeten heeft.

Ook al heeft u vandaag alle cijfers op orde, het is altijd goed een plan te hebben in het geval er in de toekomst iets misgaat, zoals een ontslag of een medisch probleem. Typisch betekent dit dat u best een financieel stootkussen aanlegt voordat u een huis koopt. En dat u dit stootkussen niet gebruikt om uw woning aan te kopen of om te renoveren.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie is het aangeraden een reserve van 3 tot 6 maanden netto-gezinsinkomen te hebben. Die reserve kan ook van pas komen bij onverwachte kosten. U heeft immers geen huisbaas meer die u kunt bellen als er iets misgaat.

3. Uw engagement op lange termijn

Een drieling op komst? Verandert u regelmatig van job? Kriebelt het vaak om nieuwe horizonten op te zoeken? Woont uw lief in Portugal?

Het kopen van een woning brengt een grote kost en engagement met zich mee. Een deel van de kosten kunt u bovendien niet recupereren.

Als u een woning koopt, is het goed om er minstens 5 jaar effectief te wonen om het risico te vermijden dat u met verlies moet verkopen. Als u niet van plan bent om voor die duur op één plek te blijven, is dit wellicht niet het moment om te kopen.

4. De huidige vastgoed- en kredietmarkt

De vraag naar vastgoed stijgt vandaag nog altijd. Dat komt door een samenspel van allerhande factoren: gunstige kredietvoorwaarden, fiscale voordelen, maatschappelijke ontwikkelingen (meer Belgen en meer kleinere gezinnen), enzovoort.

De stormloop op residentieel vastgoed heeft echter ook een schaduwzijde. De Belgische woningmarkt is overgewaardeerd: gemiddeld 13,5% in de eerste negen maanden van 2020, volgens de Nationale Bank van België (NBB). Een overwaardering is op zich niet abnormaal, het is zelfs al jaren zo. Alleen tonen de cijfers van 2020 bijna een verdubbeling tegenover 2019.

Kandidaat-kopers kampen vandaag nog met een tweede vraagstuk: welke schade zal de coronacrisis precies veroorzaakt hebben op onze economie en werkgelegenheid? Zeker als de wolken opklaren en overheden het geldinfuus langzamer laten druppelen, zal dat ook een impact hebben op de woningmarkt en -prijzen.

Wie vandaag een woning wil kopen zit in een moeilijke spreidstand. Enerzijds zijn de voordelen van een eigen woning zonneklaar en wil niemand de trein missen, anderzijds bestaat ook het risico op het verkeerde moment te kopen. Het is onmogelijk om nauwkeurig te voorspellen wat de rentevoeten of de vastgoedprijzen zullen doen, dus dit mogen geen allesbeslissende factoren zijn - maar ze zijn mee het overwegen waard.

Zolang u een huis ziet als een plek om lange tijd in te wonen is het over het algemeen een goed idee om te kopen. Koopt u toch op het ‘verkeerde moment’, dan heeft de markt nog heel veel tijd om zich te herpakken.

5. Uw bereidheid om handen uit de mouwen te steken

Huiseigenaar zijn is anders dan huurder zijn. U moet zorgen voor al uw eigen reparaties en onderhoud (of daarvoor betalen), in plaats van te rekenen op iemand anders om het te doen. Het kan zijn dat u meer werk heeft aan uw tuin, evenals extra verantwoordelijkheden waar huurders zich geen zorgen over hoeven te maken. Sommige mensen vinden zulke klusjes niet erg, anderen willen die rompslomp niet. Overweeg of u klaar bent om deze extra verantwoordelijkheden van huiseigenaarschap op u te nemen voordat u een beslissing neemt.
Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" in het Document center op keytradebank.be.

 

 

Ontdek andere artikels uit dezelfde categorie