De speculatietaks is (jammer genoeg) in werking getreden. Vanaf 2016 is er een meerwaardebelasting van 33% op bepaalde financiële instrumenten (meer details in de vragenlijst hieronder) die u minder dan 6 maanden aanhoudt. Deze taks is van toepasssing op aankopen vanaf 1 januari 2016.
Opgelet: Elke belegging houdt risico's in. Voor het overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico's van financiële instrumenten klik hier.
De Speculatietaks in 10 vragen
(Laatste update: 18/01/2016)Keytrade Bank heeft voor u de meest gestelde vragen met betrekking tot de speculatietaks samengebracht op basis van de wet die werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 30 december 2015.
1. Wat is de speculatietaks?
De speculatietaks maakt deel uit van een aantal fiscale maatregelen die de Belgische regering in werking liet treden op 1 januari 2016 (de zogenaamde « tax shift »).
Het gaat om een taks van 33% op de meerwaarde die de belegger realiseert door de verkoop van bepaalde beursgenoteerde financiële instrumenten binnen de 6 maanden na verwerving.
Er is geen sprake van terugwerkende kracht. De speculatietaks is niet van toepassing op effecten die zijn verworven tot 31 december 2015.
2. Voor welke overdrachten komt de speculatietaks in aanmerking ?
De speculatietaks dient te worden toegepast op de meerwaarden bij de overdracht binnen de 6 maanden van beursgenoteerde aandelen, beursgenoteerde opties, beursgenoteerde warrants of andere beursgenoteerde financiële instrumenten gebaseerd op aandelen.
Belangrijke opmerking i.v.m. beursgenoteerde opties : omwille van juridische inconsistenties zal Keytrade Bank geen inhouding kunnen doen van de speculatietaks op verrichtingen op beursgenoteerde opties vanaf 1 januari 2016. Het is niet uitgesloten dat er in de komende maanden een reparatiewet dient te komen ter verduidelijking van de behandeling van verrichtingen op beursgenoteerde opties. Een retroactieve toepassing van een bronheffing zou per definitie uitgesloten zijn. Dit neemt niet weg dat verrichtingen op beursgenoteerde opties vanaf 1 januari 2016 eventueel zullen kunnen belast worden via de belastingaangifte van de belastingplichtige.
De betaling of ontvangst van de premie bij verrichtingen op beursgenoteerde opties leidt op zich niet tot de toepassing van de speculatietaks. Echter, de verwerving van aandelen in het kader van de uitoefening van een optiecontract kan aanleiding geven tot een speculatietaks indien deze aandelen binnen een periode van 6 maanden met een meerwaarde worden verkocht.
De beursnotering betekent dat de aandelen, opties, warrants of andere financiële instrumenten toegelaten moeten zijn tot de verhandeling op een Belgische of buitenlandse gereglementeerde markt. Effecten afkomstig uit een schenking die binnen de 6 maanden worden verkocht na de oorspronkelijke aankoop zijn eveneens onderworpen aan de speculatietaks. Verkrijgt men echter effecten uit een nalatenschap, en verkoopt men deze binnen de 6 maanden, dan zijn de eventuele meerwaarden uitgesloten van de speculatietaks.
3. Wie is er onderworpen aan de speculatietaks?
De speculatietaks is van toepassing op alle particulieren / natuurlijke personen, onverdeeldheden (waaronder burgerlijke vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid), feitelijke verenigingen, mede-eigendommen en beleggingsclubs. Het betreft :
- Belgische inwoners ? natuurlijke personen (die personenbelasting zijn verschuldigd),
- Natuurlijke personen die onder de toepassing vallen van de belasting op niet-inwoners/ natuurlijke personen (BNI /natuurlijke personen).
In de praktijk komt het erop neer dat Keytrade Bank de niet-inwoners/natuurlijke personen op dezelfde manier zal behandelen voor de speculatietaks zoals dit het geval is voor de Belgische roerende voorheffing. Zo zal bijvoorbeeld een gepensioneerde persoon die inkomsten ontvangt van Belgische oorsprong (bijvoorbeeld een Belgisch pensioen), maar verblijft in Frankrijk, onderhevig zijn aan de speculatietaks. Niet-inwoners/natuurlijke personen die niet vallen onder de belasting op niet-inwoners/natuurlijke personen vallen dan ook niet onder de speculatietaks (bijvoorbeeld een Fransman, tewerkgesteld als Europees ambtenaar in België, met fiscale woonplaats in Frankrijk). De volgende belastingplichtigen zijn niet onderworpen aan de speculatietaks : - Vennootschappen - Andere rechtspersonen waarop de rechtspersonenbelasting van toepassing is (VZW?s, stichtingen, enz.) Rijksinwoners die in het buitenland een effectenrekening hebben en die hun inkomsten niet via een in België gevestigde tussenpersoon innen, moeten hun inkomsten aangeven in hun aangifte in de personenbelasting. 4. Welke financiële instrumenten zijn onderworpen aan de speculatietaks De volgende financiële instrumenten vallen onder de speculatietaks : Eventueel kunnen de belastingplichtigen nadien een bezwaarschrift indienen bij de fiscale administratie.
De volgende belastingplichtigen zijn niet onderworpen aan de speculatietaks :- Vennootschappen
- Andere rechtspersonen waarop de rechtspersonenbelasting van toepassing is (VZW's, stichtingen, enz.)
Rijksinwoners die in het buitenland een effectenrekening hebben en die hun inkomsten niet via een in België gevestigde tussenpersoon innen, moeten hun inkomsten aangeven in hun aangifte in de personenbelasting.
4. Welke financiële instrumenten zijn onderworpen aan de speculatietaks
De volgende financiële instrumenten vallen onder de speculatietaks :
- Beursgenoteerde aandelen;
- Beursgenoteerde opties waarvan het onderliggend actief uitsluitend bestaat uit één of meerdere welbepaalde beursgenoteerde aandelen;
Belangrijke opmerking i.v.m. beursgenoteerde opties : omwille van juridische inconsistenties zal Keytrade Bank geen inhouding kunnen doen van de speculatietaks op verrichtingen op beursgenoteerde opties vanaf 1 januari 2016. Het is niet uitgesloten dat er in de komende maanden een reparatiewet dient te komen ter verduidelijking van de behandeling van verrichtingen op beursgenoteerde opties. Een retroactieve toepassing van een bronheffing zou per definitie uitgesloten zijn. Dit neemt niet weg dat verrichtingen op beursgenoteerde opties vanaf 1 januari 2016 eventueel zullen kunnen belast worden via de belastingaangifte van de belastingplichtige.
De betaling of ontvangst van de premie bij verrichtingen op beursgenoteerde opties leidt op zich niet tot de toepassing van de speculatietaks. Echter, de verwerving van aandelen in het kader van de uitoefening van een optiecontract kan aanleiding geven tot een speculatietaks indien deze aandelen binnen een periode van 6 maanden met een meerwaarde worden verkocht. - Beursgenoteerde warrants waarvan het onderliggend actief uitsluitend bestaat uit één of meerdere welbepaalde beursgenoteerde aandelen;
- "Andere beursgenoteerde financiële instrumenten" waarvan het onderliggend actief uitsluitend bestaat uit één of meerdere welbepaalde beursgenoteerde aandelen. Met "andere financiële instrumenten" beoogt men instrumenten waarmee de belegger, al dan niet met een hefboom, belegt in de evolutie van de waarde van een onderliggend actief dat uitsluitend bestaat uit één of meer welbepaalde aandelen (bijvoorbeeld bepaalde gestructureerde producten, turbo?s, discounters, sprinters en futures).
De volgende financiële instrumenten vallen niet onder de speculatietaks vallen (niet-exhaustieve lijst):
- Fondsen1
- Beursgenoteerde fondsen (ook wel ETFs of trackers genoemd)
- Obligaties
- Forex transacties, inclusief transacties op goud en zilver en Forward Outrights
- Futures op indexen, grondstoffen (inclusief goud en zilver), obligaties en muntenkoppels
- CFD's (zowel op individuele aandelen, op trackers en op indexen)
- Converteerbare obligaties
- Aandelen, opties en warrants die een werkgever toekent aan zijn personeelsleden
- Aandelen van niet-beursgenoteerde vennootschappen
- Gestructureerde producten, Turbos en Sprinters waarvan het onderliggend actief bestaat uit een beursindex of een grondstof
5. Hoe zal de speculatietaks berekend te worden?
De speculatietaks dient berekend te worden op het verschil tussen de brutoprijs van de overdracht/verkoop en de brutoprijs van de verkrijging/aankoop.
Aan de brutoprijs van de verwerving/aankoop dient de effectief aan de bron toegepaste beurstaks (TOB) te worden toegevoegd. De effectief toegepaste beurstaks (TOB) bij de overdracht/verkoop dient afgetrokken te worden van de verkoopprijs. De overige kosten, zoals transactiekosten en buitenlandse belastingen, mogen niet in aanmerking genomen worden ter berekening van de speculatietaks.
Indien er meerdere transacties werden gedaan binnen de termijn van 6 maanden, dient het principe van last-in first-out (LIFO) gehanteerd te worden. Dit betekent dat de laatst aangekochte effecten eerst in aanmerking zullen worden genomen voor de berekening van de speculatietaks. Het bepalen van de belastbare grondslag dient te gebeuren per effect met dezelfde ISIN code. Bij de berekening van de belastbare grondslag op basis van de LIFO methode, dient er zowel rekening gehouden te worden met gerealiseerde meerwaarden als minwaarden, op voorwaarde dat de transacties gebeurden in hetzelfde effect (zelfde ISIN code), binnen de termijn van 6 maanden na verwerving/aankoop, en dat het gaat om éénzelfde verrichting van overdracht.
Voor transacties in vreemde munten, dient er eerst gekeken te worden naar de meerwaarde in de lokale munt van de transactie. De meerwaarde in de lokale munt van de transactie dient dan omgezet te worden naar EUR, op basis van de wisselkoers op de dag van de overdracht/verkoop.
Aangezien overdrachten van effecten van Bank A naar Bank B ook onder de speculatietaks vallen, is het van belang dat bij zulke overdrachten een chronologisch overzicht bezorgd wordt aan de ontvangende bank dat de aankoopkoersen en aankoopdatums weergeeft. Immers, zonder deze informatie kan de ontvangende bank de speculatietaks niet berekenen in geval van een verkoop binnen de 6 maanden. Bij gebrek aan deze informatie wordt aan de ontvangende bank gevraagd om de speculatietaks te berekenen op de volledige verkoopopbrengsten. De belastingplichtige kan dan het verschil terugeisen via de persoonlijke belastingaangifte en na aangifte van de bijhorende bewijsstukken aan de fiscus.
We raden dan ook aan om vanaf 1 januari 2016, de nodige bewijzen inzake aankoopkoers en aankoopdatum door te geven aan Keytrade Bank voor al de effecten die u wenst te transfereren naar Keytrade Bank.
6. Kunnen Corporate Actions een invloed hebben op de speculatietaks ?
Financiële instrumenten die binnen het toepassingsgebied vallen van de speculatietaks en die verworven of geleverd worden via een corporate action kunnen onder het toepassingsgebied van de speculatietaks vallen. Keytrade Bank zal in principe de volgende basisregels hanteren voor de toepassing van de speculatietaks ten gevolge van een corporate action:
- Vallen onder de speculatietaks : alle verwervingen (verplicht en vrijwillig) onder bezwarende titel, alsook alle vrijwillige leveringen (verkoop)
- Vallen niet onder de speculatietaks : alle verplichte leveringen (verkoop) zoals bijvoorbeeld in het geval van een squeeze out ; alle verwervingen die niet gebeuren onder bezwarende titel (bijvoorbeeld verwerving van bonus aandelen)
7. Hoe zal de speculatietaks afgehouden worden ?
Voor de verrichtingen via Belgische financiële tussenpersonen dient de speculatietaks geïnd te worden door middel van een nieuwe bronbelasting. Het gaat dus om een inhouding aan de bron, door de financiële tussenpersonen, naar analogie met de regels voor de roerende voorheffing. De speculatietaks is verschuldigd door de laatste financiële tussenpersoon, naar analogie met wat van toepassing is voor de meerwaardebelasting op bepaalde fondsen (we verwijzen hier ook naar de FAQ Meerwaardetaks op bepaalde fondsen : https://www.keytradebank.be/nl/support/faq ).
Voor de verrichtingen waarbij geen Belgische financiële tussenpersonen betrokken zijn, bestaat er een verplichting om de gerealiseerde meerwaarden aan te geven in de persoonlijke belastingaangifte.
8. Zal Keytrade Bank vanaf 1 januari 2016 de speculatietaks afhouden ?
Keytrade Bank stelt alles in het werk om de speculatietaks zo spoedig mogelijk aan de bron te kunnen afhouden voor het gekende toepassingsgebied. Omdat de volledige automatisering van de invoering van de speculatietaks in onze systemen enige tijd in beslag zal nemen, zullen we de eerste weken van 2016 de speculatietaks apart en achteraf innen totdat we de nieuwe wetgeving in onze systemen hebben kunnen integreren. Na deze overgangsfase zullen we de speculatietaks waarschijnlijk verwerken op de dag volgend op de transactiedatum (voor de Europese beurzen) of op de tweede dag volgend op de transactiedatum (voor de Amerikaanse beurzen).
Omwille van de vage bewoordingen in de wettekst, kunnen we niet uitsluiten dat er transacties zullen zijn waarvoor initieel geen speculatietaks werd afgehouden door Keytrade Bank en waarvoor in een latere fase nog (retro-actief) een aanpassing zal dienen te gebeuren.
Gelet op de juridische inconsistenties betreffende verrichtingen op beursgenoteerde opties zal Keytrade Bank geen speculatietaks kunnen afhouden op dit soort verrichtingen vanaf 1 januari 2016.
9. Zijn gerealiseerde minwaarden aftrekbaar van de speculatietaks ?
Bij de berekening van de belastbare grondslag op basis van de LIFO methode, wordt er zowel rekening gehouden met gerealiseerde meerwaarden als minwaarden, op voorwaarde dat de transacties gebeurden in hetzelfde effect (zelfde ISIN code), binnen de termijn van 6 maanden na verwerving/aankoop en dat het gaat om éénzelfde verrichting van overdracht.
Het totale nettoresultaat kan echter nooit lager zijn dan nul, en geen enkel verlies kan van de positieve resultaten van andere door de belastingplichtige uitgevoerde verrichtingen afgetrokken noch terugbetaald worden.
10. Zal er een gegevensuitwisseling zijn tussen landen onderling over de speculatietaks?
De automatische gegevensuitwisseling gebaseerd op de Common Reporting Standard (CRS) zal in België van start gaan op 1 januari 2017 op basis van de financiële transacties verricht vanaf 1 januari 2016. Op die manier zal de Belgische fiscus de nodige informatie ontvangen van deelnemende landen over Belgische fiscale residenten die financiële transacties verrichten bij een financiële instelling die niet in België is gevestigd.
1Met fonds wordt 'instelling voor collectieve belegging' (ICB) bedoeld. ICB is een algemeen begrip gebruikt voor instellingen die hun financiële middelen bij het publiek aantrekken en waarvan de activiteit erin bestaat een portefeuille in financiële instrumenten te beheren. Het begrip fonds groepeert zowel beleggingsvennootschappen (zoals de bevek of de bevak) als beleggingsfondsen (zoals het gemeenschappelijk beleggingsfonds) en hun compartimenten.
Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in dit document mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Dit document is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die dit document bevat, noch voor het gebruik ervan door derden.