Coronablog Geert Van Herck: S&P 500 geeft een positief trendsignaal!

Geert Van Herck

Geert Van Herck

Chief Strategist KEYPRIVATE

De Amerikaanse beurs heeft de uppercut van het coronavirus al voor een groot stuk verteerd. Meteen valt op hoe weerbaar de Amerikaanse beurs wel is. Een heel belangrijke verklaring hiervoor ligt in het grote gewicht van de technologiesector. Bedrijven als Amazon en Netflix profiteerden van de crisis door hun businessmodel van online shopping en streaming. Laat dat nu net zijn wat mensen zochten tijdens de lockdown.

Dit herstel van de S&P 500 bracht ons ook een aantal gunstige technische signalen. Trouwe lezers van deze blog weten het inmiddels al. Bij het uitstippelen van onze beleggingsstrategie hechten we veel belang aan trendanalyse. Heel specifiek kijken we op regelmatige tijdstippen of een beursindex al dan niet boven zijn 12-maandsgemiddelde noteert.

Immers, wanneer de index boven zijn 12-maandsgemiddelde ligt, wijst dit op een stijgende trend. Ligt ie eronder, dan wijst het op een dalende trend. Op zo’n moment kunnen beleggers hun portefeuille aanpassen. Wijst het signaal namelijk op een dalende trend, dan zouden ze een wat defensievere werkwijze kunnen hanteren tot er opnieuw een signaal van een stijgende trend weerklinkt.

Eind mei gaf de S&P 500 zo’n belangrijk ‘positief’ trendsignaal. Riep de index eind februari nog op tot verkopen, dan zag men eind mei op Wall Street toch opnieuw een koopsignaal.

Grafiek 1 : maandgrafiek S&P 500 (USD)

S&P 500 monthly chart

Bron : Bloomberg

Krijgt dit positivisme op de Amerikaanse beurs ook elders in de wereld navolging?

Daar wringt het schoentje op dit moment. De andere belangrijke economische regio’s volgen niet blijkbaar. Zo zien we bijvoorbeeld dat noch de index voor de groeilanden (o.a. China, Brazilië, India), noch de Europese beurzen een nieuw koopsignaal geven. Grafiek 2 toont ons de MSCI Europe, die eind mei nog een eindje onder zijn 12-maandsgemiddelde lag.

Net daarom blijven we deze maand extra waakzaam. Laat ons eerst eens een bevestiging zien op deze Europese beursindex, vooraleer we kunnen spreken van een wereldwijd beursherstel. Voorlopig blijft het enkel bij een positief signaal voor de Amerikaanse beurs.

Grafiek 2 : maandgrafiek MSCI Europe (EUR)

MSCI Europe (EUR) monthly chart

Bron : Bloomberg

Hoe luidt onze conclusie?

Ook al bracht een trendanalyse van de toonaangevende S&P 500 index goed nieuws - en is er daar sprake van een stijgende trend -, nergens elders in de wereld vinden we hiervoor de nodige bevestiging. Laat ons dus de komende weken de Europese beurzen en de beurzen van de groeilanden maar eens goed in het oog houden. Misschien geven die straks ook een positief trendsignaal?

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren