Amerikaanse beursrush en Reddit-beleggers verleiden ook Belgische traders

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

2021 opende meteen met een gevoelige stijging van de handel in aandelen: Belgen kochten en verkochten in januari 26% meer aandelen dan in december. Beleggers lijken zo klaar om annus horribilis 2020 achter zich te laten en tonen een groeiend optimisme over de economische heropleving van de wereldeconomie.

Reddit-beleggers claimen beurs

Belgen lieten zich in januari en februari meer dan ooit verleiden door aandelen die verhandeld worden op de Amerikaanse beurs. Beleggers waren duidelijk niet blind voor de rush door ‘Reddit-beleggers’ op onder meer het Amerikaanse Gamestop. Zowel in januari als februari stond Gamestop bij de top drie meest verhandelde aandelen onder beleggers bij Keytrade Bank.

Ook andere aandelen die genoteerd staan op de Amerikaanse beurs – waaronder Tesla, Apple en de Chinese autofabrikant NIO – profiteerden mee van de toegenomen interesse in Amerikaanse aandelen.

De rush op aandelen als Gamestop leidde ook tot een verhoogde volatiliteit op de markt. Verschillende beurshuizen pasten zelfs handelsrestricties toe op Gamestop. Ondanks het verhoogde risico, toonden veel Belgen een grote interesse in de ‘Reddit-aandelen’.

Of Reddit ook op lange termijn een impact zal hebben op Belgische beleggers zal zich pas in de loop van 2021 uitwijzen. Bedrijven als Apple en Tesla zijn in ieder geval al langer populair bij Belgen. Hun plaats in de top 10 mag dus niet verbazen. Anderzijds is Tesla-CEO Elon Musk ook een graag geziene gast op Reddit, waar beleggers steevast naar hem verwijzen als ‘Daddy Musk’. Dragen fora als Reddit bij aan de populariteit van aandelen als Tesla? Ongetwijfeld. Hoe zwaar weegt die impact door? Niet te zeggen.

Belgische favorieten

Ondanks de rush op de Amerikaanse beurs hield de Belg uiteraard ook vast aan enkele van zijn favoriete aandelen. Zo was AB Inbev ongeacht al het internationale beursnieuws het meest verhandelde aandeel in januari. In februari stond de bierbrouwer ‘maar’ op plaats 8 in de top 10, maar was het wel het meest aangekochte aandeel onder Belgische beleggers.

Andere populaire aandelen waren onder meer Galapagos (meest verhandeld in februari), ING (meest verkochte aandeel in februari), en Barco (zowel in januari als februari in de top 10).

Groei komt van jonge en kleine beleggers

De rush op de Amerikaanse beurs legde ook enkele meer subtiele evoluties bloot. Vooral jonge en kleine beleggers lagen aan de basis van de extra handel in de eerste weken van 2021. Daarnaast verkochten Belgische beleggers in januari en februari gevoelig meer aandelen dan ze gewend zijn. De Belgische belegger lijkt zo een graantje mee te willen pikken van de volatiele markten van de afgelopen weken.

Zelf benieuwd naar hoe in te spelen op internationaal of lokaal beursnieuws? Neem hier zeker eens een kijkje!

Tabel 1: 10 meest verhandelde aandelen januari 2021

10 most traded shares January 2021

Tabel 2: 10 meest verhandelde aandelen februari 2021

10 most traded shares February 2021
Bron: Keytrade Bank

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren