Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Beleggen in groeiende markten
via Keytrade Bank

Start nu met beleggen.
Open een rekening

Opkomende markten of Emerging Markets bestaan al lang niet meer uit louter en alléén de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Daarnaast zijn er nog andere landen die zich zeer snel ontwikkelen.

Waar de westerse economieën kampen met slechtere economische vooruitzichten (t.g.v. de financiële crisis), gaat het in de opkomende landen relatief voorspoedig. De bevolking en de economie groeien er en de welvaart neemt er toe. Verwacht wordt dat de opkomende markten ook gaan instaan voor het wereldwijde herstel en zelfs bepaalde westerse landen zullen voorbijsteken qua economische groei.

Niet slecht dus om een deel van je vermogen in deze landen te beleggen, maar wie belegt in Emerging Markets zal echter ook rekening moeten houden met enkele risico’s: politieke ontwikkelingen, valutaschommelingen en andere economische ontwikkelingen.

Verschillende mogelijkheden zijn beschikbaar voor beleggers die interesse hebben in opkomende markten, volgens hun eigen kennis en ervaring in de verschillende beleggingsproducten.

We stellen u hieronder enkele mogelijkheden voor. Deze lijst met voorbeelden is niet exhaustief en louter informatief.

Trackers

Een tracker is een soort van ‘indexfonds’. Ze probeert de prestatie van een bepaalde grondstof, beursindex of aandelenkorf te volgen. Het gaat eigenlijk om fondsen of aandelenkorven die continu genoteerd zijn op de beurs, net zoals aandelen.

In ons voorbeeld volgen de trackers een bepaalde regio: nl. de Emerging Markets, de BRIC-landen of één bepaald land uit deze opkomende markten.

Enkele voorbeelden:

Aandelen

Bepaalde aandelen van Westerse ondernemingen, genieten in ruime mate van de ontwikkeling in de opkomende landen of Emerging Markets dankzij hun aanwezigheid in deze landen of door dochterbedrijven die er activiteiten uitvoeren.

Anderzijds worden ook de aandelen van de marktleiders actief in de Emerging Markets verhandeld op de belangrijkste markten via Keytrade Bank.

Enkele voorbeelden:

Turbos

Een turbo is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat gebruik maakt van een hefboomeffect, waardoor beursbewegingen van de onderliggende waarde (zoals aandelen, indexen en grondstoffen) versneld doorwerken in de beurskoers van de turbo.

Klik op de beveiligde site, op beleggen, investeren en daarna op Turbo's. Vervolgens geeft u in de zoekmodule bij onderliggende waarde, de naam van het aandeel, de grondstof of de beursindex in waarin u wenst te beleggen. Nadien klikt u op “zoeken”. Het systeem zoekt dan automatisch naar de turbo's op de desbetreffende onderliggende waarde.

Bijvoorbeeld turbo’s op aandelen: BHP Billiton, Arcelor Mittal, Petrochina, China Life Insurance, China Mobile Ltd, Samsung, Sony, Toyota, Nyrstar, Umicore, enz.

Bijvoorbeeld turbo’s op beursindexen of trackers: Lyxor ETF China, BRIC, Bovespa (beurs van Brazilië), Hang Seng (beurs van China), Shenzhen (beurs van China), HSCEI (Hang Seng China Enterprise Index).

Fondsen

Een fonds is een beleggingsproduct waarbij u belegt in een bepaalde "categorie" van aandelen: vb. een bepaalde sector, regio, enz. In ons voorbeeld een korf van aandelen uit de emerging markets. U doet dus aan risicospreiding. De samenstelling van de aandelenkorf is altijd bepaald door de fondsbeheerder (uitgever). Door te klikken op ‘Portefeuille’ (eenmaal u het fonds opgezocht heeft) ziet u deze samenstelling.

Keytrade Bank biedt verschillende fondsen aan die beleggen in opkomende markten. U vindt deze door te filteren op de categorie “Emerging Markets” in de zoekmotor.

  • Opgelet!
  • Deze pagina bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets op deze pagina mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze pagina is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze pagina bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Lees voor u in financiële instrumenten belegt aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten"