Door ons gebruik van cookies te aanvaarden, geeft u ons de gelegenheid om uw gebruikservaring op onze site te verbeteren: die verloopt sneller, persoonlijker en veiliger. U kan op gelijk welk moment deze parameters wijzigen.

Beleggen in olie
via Keytrade Bank

Start nu met beleggen.
Open een rekening

Veel investeerders overwegen om een gedeelte van hun portefeuille te beleggen in olie.

De olieprijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. De geopolitieke situatie in het Midden-Oosten, de wereldwijde financiële crisis, productiebeslissingen door de OPEC,... Allemaal hebben ze een grote impact gehad op de prijs van ruwe olie. Deze volatiliteit betekent echter ook dat er op een bepaalde momenten interessante investeringskansen aanwezig zijn.

Verschillende mogelijkheden zijn beschikbaar voor beleggers die interesse hebben in olie, volgens hun eigen kennis en ervaring in de verschillende beleggingsproducten.

We stellen u hieronder enkele mogelijkheden voor.

Deze lijst met voorbeelden is niet exhaustief en louter informatief.

Trackers

Een tracker is een soort van ‘indexfonds’. Ze probeert de prestatie van een bepaalde grondstof, beursindex of aandelenkorf te volgen. Het gaat eigenlijk om fondsen of aandelenkorven die continu genoteerd zijn op de beurs, net zoals aandelen.

U belegt dus in een ‘korf van aandelen’ gerelateerd aan olie. Hierdoor doet u aan risicospreiding.

Aandelen

Hierbij kunt u kiezen uit grote olieproducenten (zoals Total, Royal Dutch Shell, enz.) of bedrijven die diensten leveren aan de olie- en gassector (zoals Transocean, Schlumberger, Seadrill, enz.). Er moet wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen deze twee categorieën van bedrijven omdat de olieprijs een verschillende invloed heeft op hun koersen.

Warrants / Turbos

Turbos: Een turbo is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat gebruik maakt van een hefboomeffect, waardoor beursbewegingen van de onderliggende waarde (zoals aandelen, indexen en grondstoffen) versneld doorwerken in de beurskoers van de turbo.

Klik op de beveiligde site, op "Beleggen" > Investeren" en daarna op "Turbo’s". Op de zoekmotor, typ "Oil".

Warrants: Klik op Investeren, vervolgens op warrants. Zoek op “NAAM”, typ “Brent” in.

Fondsen

Een fonds is een beleggingsproduct waarbij u belegt in een een bepaalde "categorie" van aandelen: vb. een bepaalde sector, regio, enz. In ons voorbeeld een korf van aandelen uit de oliesector. U doet dus aan risicospreiding.

De samenstelling van de ‘korf’ aandelen is altijd bepaald door de fondsbeheerder (uitgever). Door te klikken op ‘Portefeuille’ (eenmaal u het fonds opgezocht heeft) ziet u deze samenstelling.

Keytrade Bank biedt verschillende fondsen aan die investeren in olie. U kunt deze vinden door de filteren op de categorie “Energy/Natural Resources” in de zoekmotor.

Certificaten

Een certificaat is een beleggingsproduct dat in principe de prestatie één-op-één van de onderliggende waarde volgt. Certificaten hebben geen afloopdatum en zijn daardoor zowel geschikt voor de kortetermijnbelegger als de investeerder die op de lange termijn eenvoudig en gespreid in aandelen wil beleggen. Bij de Quanto Certificaten is bovendien het wisselkoersrisisco afgedekt.

Voorbeelden zijn het Brent Crude Oil Future Certificaat (NL0000458750) en het Brent Crude Oil Future Quanto Certificaat (NL0000458701).

Futures

Een future (of termijncontract) is een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een product of financieel instrument te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs (de future prijs).

De futures op metalen zijn rechtstreeks beschikbaar op het Keytrade Pro platform.

  • Opgelet!
  • Deze pagina bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets op deze pagina mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze pagina is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze pagina bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Lees voor u in financiële instrumenten belegt aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten"